Zakup majątku od syndyka: przetarg, wadium i ryzyka — jak podejść bez wpadki?
Malgosia83
|
2026-04-12 21:49
Cześć, rozważam zakup maszyny i trochę wyposażenia od syndyka po upadłości jednego zakładu, bo ceny wyglądają sensownie, ale nie chcę wpakować się w minę. Wiem, że są przetargi i aukcje, jest też wadium, tylko nie mam jasności kiedy ono realnie przepada, a kiedy powinno wrócić (np. jeśli po oględzinach wyjdą istotne wady albo opis był nieprecyzyjny). Gdzie w praktyce najpewniej szukać ogłoszeń i jak wcześnie da się dostać dokumenty do wglądu, żeby nie działać w ciemno? Najbardziej boję się ryzyk typu ukryte obciążenia, brak możliwości sprawdzenia stanu, problemy z wydaniem rzeczy z magazynu, albo koszty, które wychodzą dopiero po wygraniu. Jakie pytania i dokumenty warto „na dzień dobry” wyciągnąć od syndyka, żeby ocenić warunki przetargu i ograniczyć ryzyko?
Dyskusja (2)
Monika_96
2026-04-13 01:13
Ja kupowałam raz sprzęt z masy upadłości i kluczowe jest, żeby przed wpłatą wadium dokładnie przeczytać regulamin sprzedaży (tam zwykle jest czarno na białym, kiedy wadium przepada, a kiedy wraca — najczęściej przepada dopiero, jak wygrasz i nie podpiszesz/nie zapłacisz w terminie). Wady po oględzinach rzadko są podstawą do odzyskania wadium, bo sprzedaż bywa „jak stoi i leży”, więc lepiej dopytać syndyka o możliwość testu/uruchomienia i doprecyzowanie opisu na piśmie. Ogłoszeń szukałabym głównie w oficjalnych komunikatach typu KRZ i MSiG oraz na stronach kancelarii/biur syndyków, a jak się trafi ciekawa pozycja, to warto od razu poprosić o dokumenty, protokoły i warunki odbioru, zanim cokolwiek przelejesz.
Eliza_Warszawa
2026-04-13 08:38
Dokładnie — regulamin sprzedaży i warunki przetargu to podstawa jeszcze przed wpłatą wadium, bo tam zwykle jest jasno rozpisane, kiedy zwracają je przegranym, a kiedy może przepaść (najczęściej dopiero przy wygranej i niewywiązaniu się z terminu zapłaty/podpisania). Przy oględzinach warto też dopytać syndyka na piśmie o stan, kompletność i ewentualne braki w dokumentacji, bo sprzedaż często jest „jak stoi i leży” i później trudno cokolwiek dochodzić. W razie czego jest tu sensowne kompendium do poczytania: Jak kupować od syndyka: przetargi, wadium i ryzyka. A ogłoszeń szukasz bardziej pod konkretną upadłość (akta/obwieszczenia i strona syndyka), czy interesuje Cię „hurtowo” jakaś branża/typ maszyn?