Zakup majątku od syndyka: przetarg, wadium i ryzyka — jak podejść bez wpadki?
Malgosia83
|
2026-04-12 21:49
Cześć, rozważam zakup maszyny i trochę wyposażenia od syndyka po upadłości jednego zakładu, bo ceny wyglądają sensownie, ale nie chcę wpakować się w minę. Wiem, że są przetargi i aukcje, jest też wadium, tylko nie mam jasności kiedy ono realnie przepada, a kiedy powinno wrócić (np. jeśli po oględzinach wyjdą istotne wady albo opis był nieprecyzyjny). Gdzie w praktyce najpewniej szukać ogłoszeń i jak wcześnie da się dostać dokumenty do wglądu, żeby nie działać w ciemno? Najbardziej boję się ryzyk typu ukryte obciążenia, brak możliwości sprawdzenia stanu, problemy z wydaniem rzeczy z magazynu, albo koszty, które wychodzą dopiero po wygraniu. Jakie pytania i dokumenty warto „na dzień dobry” wyciągnąć od syndyka, żeby ocenić warunki przetargu i ograniczyć ryzyko?
Dyskusja (10)
Monika_96
2026-04-13 01:13
Ja kupowałam raz sprzęt z masy upadłości i kluczowe jest, żeby przed wpłatą wadium dokładnie przeczytać regulamin sprzedaży (tam zwykle jest czarno na białym, kiedy wadium przepada, a kiedy wraca — najczęściej przepada dopiero, jak wygrasz i nie podpiszesz/nie zapłacisz w terminie). Wady po oględzinach rzadko są podstawą do odzyskania wadium, bo sprzedaż bywa „jak stoi i leży”, więc lepiej dopytać syndyka o możliwość testu/uruchomienia i doprecyzowanie opisu na piśmie. Ogłoszeń szukałabym głównie w oficjalnych komunikatach typu KRZ i MSiG oraz na stronach kancelarii/biur syndyków, a jak się trafi ciekawa pozycja, to warto od razu poprosić o dokumenty, protokoły i warunki odbioru, zanim cokolwiek przelejesz.
Eliza_Warszawa
2026-04-13 08:38
Odpowiedź
Odpowiedź do: Monika_96
Dokładnie — regulamin sprzedaży i warunki przetargu to podstawa jeszcze przed wpłatą wadium, bo tam zwykle jest jasno rozpisane, kiedy zwracają je przegranym, a kiedy może przepaść (najczęściej dopiero przy wygranej i niewywiązaniu się z terminu zapłaty/podpisania). Przy oględzinach warto też dopytać syndyka na piśmie o stan, kompletność i ewentualne braki w dokumentacji, bo sprzedaż często jest „jak stoi i leży” i później trudno cokolwiek dochodzić. W razie czego jest tu sensowne kompendium do poczytania: Jak kupować od syndyka: przetargi, wadium i ryzyka. A ogłoszeń szukasz bardziej pod konkretną upadłość (akta/obwieszczenia i strona syndyka), czy interesuje Cię „hurtowo” jakaś branża/typ maszyn?
Edyta84
2026-05-05 05:25
Odpowiedź
Odpowiedź do: Monika_96
Dokładnie tak, regulamin to podstawa, bo tam wychodzą wszystkie „haczyki”, których w samym ogłoszeniu często nie widać. Ja bym jeszcze dodała, żeby koniecznie pojechać na oględziny albo wysłać kogoś technicznego, bo syndyk zwykle sprzedaje bez większej odpowiedzialności za stan i potem trudno się na cokolwiek powoływać. W praktyce największe ryzyko nie jest nawet w samej cenie, tylko w tym, że sprzęt na miejscu okaże się niekompletny, uszkodzony albo z problemem przy odbiorze.
MagdaRolnik
2026-05-02 18:49
Ja bym przede wszystkim czytała dokładnie warunki przetargu, bo tam zwykle jest czarno na białym, kiedy wadium przepada, a kiedy powinno być zwrócone, i niestety późniejsze „rozmyślenie się” kupującego najczęściej nie przechodzi. Kluczowe są oględziny przed złożeniem oferty, bo syndyk sprzedaje zwykle to, co jest, więc jeśli opis jest nieprecyzyjny, trzeba dopytać wszystko wcześniej i najlepiej mieć to potwierdzone mailowo. Ogłoszeń szukałabym regularnie w obwieszczeniach upadłościowych, u komorników i bezpośrednio w biurach syndyków, bo najlepsze rzeczy często znikają szybko. Podobny watek byl tez tutaj: Kiedy faktycznie warto skorzystać z doradztwa restrukturyzacyjnego?.
Aurelia_84
2026-05-03 12:11
Ja bym przede wszystkim bardzo dokładnie czytała regulamin przetargu i warunki wadium, bo tam zwykle jest wprost napisane, kiedy przepada, a kiedy podlega zwrotowi. Przy takich zakupach największe ryzyko to kupno „jak stoi”, więc bez oględzin, zdjęć i spisania ewentualnych rozbieżności z opisem raczej bym nie podchodziła. Ogłoszeń najczęściej warto pilnować na stronach syndyków, kancelarii i w oficjalnych publikacjach o upadłościach, bo tam pojawiają się najszybciej i zwykle są najbardziej konkretne.
Aga_90
2026-05-04 06:00
Ja bym przede wszystkim bardzo dokładnie przeczytała regulamin konkretnego przetargu, bo to tam zwykle jest wprost napisane, kiedy wadium przepada, a kiedy jest zwracane, i niestety przy zakupach od syndyka zasada „jak stoi, tak leży” często naprawdę ma znaczenie. Dobrze też pojechać na oględziny albo wysłać kogoś technicznego, bo później ciężko się powoływać na to, że sprzęt miał wady, jeśli było można to sprawdzić wcześniej. Ogłoszeń szukałabym głównie w obwieszczeniach syndyków, Krajowym Rejestrze Zadłużonych i na portalach z licytacjami, ale bez oględzin i sprawdzenia dokumentów sama atrakcyjna cena to moim zdaniem za mało.
Teresa_Biznes
2026-05-05 15:48
Ja bym przede wszystkim czytała dokładnie warunki sprzedaży, bo to tam jest zapisane, kiedy wadium przepada, a kiedy powinno być zwrócone, i bez tego łatwo coś przeoczyć. W praktyce ogłoszeń najczęściej szuka się w obwieszczeniach związanych z postępowaniami upadłościowymi, czasem też na stronach kancelarii syndyków, ale kluczowe i tak są oględziny oraz sprawdzenie, czy opis nie jest zbyt ogólny. Przy takich zakupach trzeba zakładać zasadę „jak stoi i leży”, więc jeśli sprzęt jest droższy, to bez obejrzenia na żywo i przejrzenia dokumentów lepiej nie podchodzić.
MateuszDoradca
2026-05-06 01:14
Najważniejsze to nie patrzeć tylko na cenę wywoławczą, ale bardzo dokładnie przeczytać warunki sprzedaży i protokół oględzin, bo syndyk zwykle sprzedaje to, co jest, bez późniejszych roszczeń o stan rzeczy. Wadium co do zasady przepada głównie wtedy, gdy wygrasz i potem nie dopełnisz warunków zakupu, a jeśli nie wygrasz, powinno być zwrócone, więc kluczowe są dokładne zapisy w regulaminie. Ogłoszeń najczęściej szukałbym w obwieszczeniach upadłościowych, portalach z licytacjami i bezpośrednio u kancelarii syndyków, ale przed wpłatą warto zadzwonić i dopytać o dokumentację, obciążenia i możliwość spokojnych oględzin.
MartaDoradca
2026-05-06 10:55
Najważniejsze to nie patrzeć tylko na cenę wywoławczą, ale dokładnie przeczytać regulamin sprzedaży i warunki wadium, bo tam zwykle jest jasno opisane, kiedy przepada, a kiedy powinno być zwrócone. W praktyce ogłoszeń szukałabym przede wszystkim w obwieszczeniach syndyków, portalach branżowych i lokalnie, ale i tak kluczowe są oględziny oraz sprawdzenie, czy opis nie rozmija się ze stanem faktycznym. Jeśli masz większy zakup, to serio warto przed wpłatą wadium skonsultować dokumenty z kimś od upadłości albo prawnikiem, bo potem dużo trudniej odkręcać temat.
MirekRestrukt
2026-05-07 01:45
Najważniejsze to czytać dokładnie regulamin przetargu i obwieszczenie, bo tam zwykle jest wprost napisane, kiedy wadium przepada, a kiedy jest zwracane. W praktyce najbezpieczniej założyć, że kupujesz „jak stoi”, więc oględziny przed złożeniem oferty to podstawa, a jeśli opis jest mętny, warto dopytać syndyka na piśmie, żeby potem nie było sporu. Ogłoszeń szukałbym przede wszystkim w obwieszczeniach upadłościowych i branżowo lokalnie, bo dobre rzeczy często znikają szybko.