Kupno domu od syndyka – jak podejść, żeby nie wpakować się w minę?
Mirek_odFirm
|
2026-04-12 21:59
Przymierzam się do kupna domu z masy upadłości i wygląda to na niezłą okazję, ale mam obawy o stan prawny i późniejsze przejęcie nieruchomości. W księdze wieczystej widzę wpisy, które nie są dla mnie w 100% jasne (hipoteka, wzmianki), a do tego nie wiem, jak realnie wygląda temat osób mieszkających w środku i wydania domu po przetargu. Jakie sprawdzenia robicie przed wpłatą wadium, żeby mieć pewność, że po wygraniu nie utknę w długiej procedurze albo sporze? Interesuje mnie też, na co zwrócić uwagę w warunkach sprzedaży od syndyka, żeby nie przeoczyć kosztów i ryzyk (np. podatki, koszty notarialne, terminy zapłaty). Jeśli ktoś przerabiał zakup domu w takim trybie, to będę wdzięczny za praktyczne wskazówki, co jest najczęstszą pułapką.
Dyskusja (3)
Filip_98
2026-04-13 00:15
Ja bym przed wpłatą wadium zrobił maksymalnie „twardy” przegląd papierów: pełny odpis KW (żeby rozkminić hipotekę i wzmianki), porównał to z opisem w obwieszczeniu/regulaminie przetargu i dopytał syndyka na piśmie, co dokładnie zostaje wykreślone po przysądzeniu własności, a co może zostać. Kluczowe jest też ustalenie, czy ktoś tam faktycznie mieszka i na jakiej podstawie, bo wygrany przetarg nie zawsze oznacza szybkie wydanie domu „z marszu”. Do poczytania w temacie i uporządkowania kroków: Jak kupić dom od syndyka (Jak kupić dom od syndyka). Masz już wgląd do akt postępowania (w sądzie / u syndyka) i potwierdzenie, że możesz obejrzeć nieruchomość od środka?
Eliza_Warszawa
2026-04-13 12:27
Ja przy takich ogłoszeniach przed wadium zawsze proszę syndyka o komplet dokumentów do wglądu (operat, warunki przetargu, postanowienie sądu, protokół opisu i oszacowania) i idę z księgą wieczystą do notariusza albo prawnika, żeby mi wprost powiedział, co znaczą wzmianki i jakie obciążenia realnie „schodzą” po sprzedaży, a jakie mogą zostać. Najbardziej bałabym się sytuacji z lokatorami – dopytaj, czy nieruchomość jest wydana, kto tam faktycznie mieszka i czy jest jakakolwiek umowa/najem, bo potem wygrana w przetargu to jedno, a fizyczne przejęcie domu to potrafi być druga, długa historia. I koniecznie sprawdź, czy stan faktyczny zgadza się z KW i ewidencją (działka, dojazd/służebności), bo „okazje” często mają taki haczyk.
MartaDoradca
2026-04-13 21:44
Ja bym przed wpłatą wadium dokładnie przejrzała księgę wieczystą i operat, a przy niejasnych wpisach skonsultowała to z prawnikiem od nieruchomości, bo tu jeden szczegół potrafi później dużo kosztować. Koniecznie sprawdź też, co syndyk pisze o wydaniu domu i czy nieruchomość jest faktycznie wolna od lokatorów, bo wygranie przetargu to jedno, a spokojne przejęcie domu to drugie. Sama cena może kusić, ale przy takich zakupach najważniejsze jest właśnie ryzyko prawne i praktyczne, a nie tylko okazja.