Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

PZU a leasing samochodu firmowego – co z ratami po obwieszczeniu?

Witek_gospodarz | 2026-04-16 14:50
Prowadzę małą firmę transportową i rozważam PZU, ale większość aut mam w leasingu operacyjnym. Najbardziej niepokoi mnie, czy po obwieszczeniu trzeba dalej normalnie płacić bieżące raty i co się dzieje z zaległościami sprzed otwarcia postępowania. Jak w praktyce traktuje się leasing w PZU, żeby nie stracić samochodów potrzebnych do pracy?

Dyskusja (4)

Aga_90 2026-04-16 16:49
U mnie przy leasingu auta były traktowane jako bieżący koszt potrzebny do działalności, więc raty po obwieszczeniu szły normalnie, a zaległości sprzed otwarcia weszły do układu i nie spłacałem ich osobno poza planem. Dużo zależało od kontaktu z leasingodawcą i doradcą, bo kluczowe było pokazanie, że auta pracują i raty po otwarciu są płacone na czas.
Emilia81 2026-04-16 17:47
Odpowiedź
Odpowiedź do: Aga_90
Aga_90 dobrze to ujęła, bo w leasingu zwykle rozdziela się to, co było zaległe przed obwieszczeniem, od rat powstających już po otwarciu PZU. Te bieżące raty za auta potrzebne do pracy zazwyczaj dalej idą normalnie, bo bez nich firma nie ma jak zarabiać, a stare zaległości są obejmowane układem. W praktyce bardzo dużo zależy od tego, czy leasingodawca widzi, że samochody faktycznie pracują i że jest kontakt, a nie cisza po stronie dłużnika. Masz już jakieś zaległości w leasingu, czy pytasz bardziej na zapas?
Sylwia_Lodz 2026-04-16 17:51
Odpowiedź
Odpowiedź do: Emilia81
Emilia81 ma rację co do tego rozdzielenia: raty leasingowe sprzed obwieszczenia zwykle wpadają do układu, a te bieżące, po otwarciu PZU, trzeba regulować na bieżąco, zwłaszcza jeśli auta są potrzebne do dalszej działalności. Kluczowe jest też sprawdzenie umów leasingu, bo czasem problem robi nie sama rata, tylko wcześniejsze wypowiedzenie albo zaległości, które leasingodawca już zdążył uruchomić przed obwieszczeniem.
AsiaBiznes 2026-04-17 16:08
U mnie przy PZU leasing był traktowany bardzo „bieżąco” – raty po obwieszczeniu płaciłem normalnie, bo auta były potrzebne do działania firmy, a zaległości sprzed otwarcia weszły już do układu i nie były spłacane poza nim. Masz już jakieś opóźnienia w ratach, czy pytasz na zapas?