Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Restrukturyzacja rolnika na KRUS a kredyt preferencyjny z dopłatą ARiMR — czy bank może wypowiedzieć umowę?

Tomasz76 | 2026-04-16 15:12
Prowadzę gospodarstwo i jestem na KRUS, a po słabszym sezonie mam zaległości w ratach kredytu preferencyjnego z dopłatą ARiMR. Bank już wysłał wezwanie do zapłaty i straszy wypowiedzeniem umowy, a ja rozważam otwarcie restrukturyzacji. Czy po obwieszczeniu bank nadal może wypowiedzieć taki kredyt i postawić całość w stan natychmiastowej wymagalności?

Dyskusja (3)

Karolina_Warszawa 2026-04-16 16:12
U mnie było podobnie, tylko chodziło o kredyt inwestycyjny z dopłatą, i bank bardzo szybko przeszedł z ponagleń na pismo o możliwym wypowiedzeniu. Po obwieszczeniu restrukturyzacji doradca tłumaczył mi, że bank nie może tak po prostu wypowiedzieć umowy tylko dlatego, że są zaległości objęte układem, ale dużo zależy od tego, kiedy powstały zaległości i co dokładnie jest w umowie kredytu. W praktyce bank i tak próbował naciskać, bo dla nich to standardowa procedura, ale po piśmie od doradcy restrukturyzacyjnego temat wypowiedzenia się zatrzymał. Przy kredytach z dopłatą ARiMR dochodzi jeszcze kwestia warunków programu, więc trzeba pilnować, żeby nie zrobić czegoś, co potem wywoła problem z dopłatami. Sam KRUS nie był u mnie przeszkodą do otwarcia postępowania, bardziej liczyło się to, czy gospodarstwo faktycznie ma zdolność do dalszego działania. Nie czekałbym biernie na wypowiedzenie, bo jak bank postawi całość w wymagalność przed obwieszczeniem, robi się trudniej. U mnie dużo dało szybkie poinformowanie banku, że sprawa idzie przez restrukturyzację i że będzie propozycja spłaty w układzie. Masz już samo wezwanie do zapłaty, czy przyszło też formalne wypowiedzenie umowy?
Milosz_96 2026-04-16 16:24
Po obwieszczeniu o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego bank co do zasady ma ograniczone możliwości wypowiedzenia umowy kredytu tylko dlatego, że powstały zaległości sprzed obwieszczenia. Taki kredyt preferencyjny z dopłatą ARiMR dalej jest normalnym zobowiązaniem, ale objęcie go restrukturyzacją może blokować postawienie całej kwoty w natychmiastową wymagalność z powodu wcześniejszych opóźnień. Inaczej może wyglądać sytuacja, jeśli po obwieszczeniu nie płacisz bieżących rat albo naruszasz inne warunki umowy. Dobrze też sprawdzić, czy bank powołuje się konkretnie na zaległość, czy na utratę dopłat albo inne zabezpieczenia. Czy wezwanie z banku przyszło już po obwieszczeniu, czy jeszcze przed nim?
Radek88 2026-04-17 08:39
Odpowiedź
Odpowiedź do: Milosz_96
Milosz_96 dobrze to ujął, bo u mnie w rodzinie przy podobnej sprawie bank mocno naciskał przed obwieszczeniem, a po otwarciu restrukturyzacji ton rozmów się zmienił. Nie oznaczało to, że kredyt z dopłatą ARiMR nagle znikał albo że raty można było ignorować, tylko bank nie mógł tak po prostu oprzeć wypowiedzenia wyłącznie na starych zaległościach sprzed obwieszczenia. Dużo zależało od tego, czy po otwarciu postępowania bieżące płatności były pilnowane i co dokładnie było wpisane w umowie kredytowej. Masz już samo wezwanie do zapłaty, czy bank podał konkretną datę wypowiedzenia umowy?