Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Samochód od syndyka - jak podejść do zakupu bez niespodzianek?

Tomasz76 | 2026-04-18 13:42
Mam na oku samochód wystawiony przez syndyka i cena wygląda sensownie, ale pierwszy raz podchodzę do takiego zakupu. W ogłoszeniu jest regulamin, wadium i konkretny termin składania ofert, więc zakładam, że po drodze łatwo coś przeoczyć. Zastanawiam się głównie, na ile można wcześniej sprawdzić stan auta, dokumenty i ewentualne obciążenia, bo przy zwykłym zakupie od firmy wygląda to jednak prościej. Czy po wygraniu przetargu syndyk daje normalną fakturę albo umowę, z którą bez problemu przerejestruję auto? Interesuje mnie też, czy w praktyce zdarza się, że zakup się przeciąga przez zgodę sądu albo inne formalności. Będę wdzięczny za podpowiedzi od osób, które już kupowały pojazd w takim trybie.

Dyskusja (1)

Tomek_88 2026-04-19 00:35
Przy zakupie od syndyka najważniejsze jest moim zdaniem nie napalać się samą ceną, tylko bardzo dokładnie przeczytać regulamin sprzedaży: terminy, wadium, sposób składania ofert i to, kiedy przepadają pieniądze. Dobrze też przed złożeniem oferty poprosić o możliwość obejrzenia auta, sprawdzić VIN, dokumenty, historię szkód i upewnić się, czy w regulaminie jest jasno opisane, w jakim stanie prawnym przechodzi pojazd. Tu jest sensownie opisane, na co zwrócić uwagę: Jak kupić samochód od syndyka. Ja bym jeszcze dopytał syndyka na piśmie, czy auto ma komplet dokumentów do rejestracji, bo po wygraniu oferty pole manewru zwykle jest dużo mniejsze.