Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy restrukturyzacja rolnika to realna ochrona przed upadłością?

BiznesAdrian | 2026-04-19 21:42
Prowadzę gospodarstwo i zaczynam się zastanawiać, czy restrukturyzacja w mojej sytuacji ma jeszcze sens, czy to już tylko odsuwanie problemu. Mam zaległości wobec banku, kilku dostawców i trochę nieuregulowanych faktur za usługi, ale gospodarstwo nadal pracuje i przy normalnym sezonie powinno generować wpływy. Chciałbym zrozumieć, na czym to w praktyce polega w 2026 roku, bo z jednej strony słyszę, że to legalny sposób na uniknięcie upadłości, a z drugiej nie wiem, czy wierzyciele faktycznie muszą się wstrzymać z działaniami. Najbardziej zależy mi na tym, żeby nie stracić maszyn i móc dogadać spłatę w ratach, zamiast czekać na komornika. Czy ktoś przechodził przez taki proces jako rolnik i może napisać, od czego realnie zacząć, żeby nie zrobić sobie większych problemów?

Dyskusja (1)

Bogdan_88 2026-04-19 23:14
Moim zdaniem restrukturyzacja rolnika ma sens wtedy, gdy gospodarstwo realnie jeszcze zarabia albo ma szansę wrócić do płynności po normalnym sezonie, bo wtedy jest z czego układać spłatę wierzycieli. To nie jest cudowne umorzenie długów, tylko raczej próba zatrzymania egzekucji, uporządkowania zobowiązań i dogadania planu, zanim sprawa pójdzie w upadłość. Dobrze jest policzyć nie tylko zaległości wobec banku i dostawców, ale też koszty kolejnego sezonu, bo bez tego łatwo zrobić plan tylko na papierze. Tu jest całkiem przystępnie opisane, jak to działa w praktyce: Restrukturyzacja - co to jest i na czym polega (2026).