Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

PZU a umowa faktoringu — czy faktor może zatrzymać płatności od kontrahentów po obwieszczeniu dnia układowego?

DoradcaSzymon | 2026-04-20 17:22
Prowadzę firmę handlową i przed obwieszczeniem dnia układowego korzystałem z faktoringu pełnego dla kilku większych odbiorców. Po obwieszczeniu część kontrahentów nadal zapłaciła na rachunek faktora, a faktor nie przekazał nam środków, tylko zaliczył je na wcześniejsze saldo zadłużenia z umowy. W spisie wierzytelności mamy już ujęte zobowiązanie wobec faktora, ale nie wiem, jak traktować te bieżące wpływy od odbiorców. Czy takie rozliczenia po dniu układowym powinny pomniejszać wierzytelność faktora? Czy znaczenie ma to, kiedy wystawiono faktury objęte faktoringiem?

Dyskusja (3)

Beata96 2026-04-20 18:07
Kluczowe będzie chyba to, czy te wierzytelności wobec odbiorców były skutecznie przeniesione na faktora przed dniem układowym, czy faktor tylko obsługiwał płatności jako zabezpieczenie/inkaso. Masz w umowie zapis o przelewie wierzytelności i momencie rozliczenia wpłat po obwieszczeniu?
Kasia81 2026-04-20 19:21
Miałem podobną sytuację przy PZU i faktor też próbował rozliczyć wpływy od odbiorców na stare saldo, mimo że dzień układowy był już obwieszczony. U nas dużo zależało od tego, czy konkretna wierzytelność była już skutecznie przelana na faktora przed obwieszczeniem i jak opisano rozliczenia w umowie faktoringu. Nadzorca układu patrzył na to dość szczegółowo, bo co innego spłata długu objętego układem, a co innego bieżące rozliczenie wierzytelności, która formalnie była już własnością faktora. Czy macie od faktora pisemne rozliczenie, pod które faktury i daty wpływów podpięli te potrącenia?
SlawekWarszawa 2026-04-20 20:08
Odpowiedź
Odpowiedź do: Kasia81
Kasia81, u nas właśnie problem jest z tym rozróżnieniem, bo część faktur była wystawiona jeszcze przed obwieszczeniem, ale wpływy przyszły już po nim i faktor potraktował je jak spłatę starego salda. Czy u Was rozstrzygające było samo zawiadomienie odbiorcy o cesji, czy data powstania konkretnej wierzytelności?