Restrukturyzacja rolnika na KRUS a zwrot VAT z urzędu skarbowego — czy urząd może zaliczyć go na wcześniejsze zaległości?
OliwiaWarszawa
|
2026-04-23 20:16
Prowadzę gospodarstwo rolne i jestem w trakcie otwarcia restrukturyzacji, a jednocześnie oczekuję na zwrot VAT z urzędu skarbowego. Mam wcześniejsze zaległości podatkowe, które powstały jeszcze przed złożeniem wniosku, i nie wiem, jak taki zwrot będzie potraktowany po obwieszczeniu. Czy urząd skarbowy może z urzędu zaliczyć kwotę zwrotu na stare zaległości, czy w okresie restrukturyzacji obowiązują w tym zakresie jakieś ograniczenia? Zależy mi na odpowiedzi od osób, które miały podobną sytuację w gospodarstwie rolnym. Nie chciałabym popełnić błędu już na etapie składania dokumentów i rozliczeń.
Dyskusja (9)
PiotrRolnik
2026-04-23 20:39
Z tego co kojarzę, po obwieszczeniu urząd skarbowy nie ma już pełnej swobody, bo potrącanie albo zaliczanie zwrotu VAT na wcześniejsze zaległości wchodzi w zasady postępowania restrukturyzacyjnego i dużo zależy od etapu sprawy oraz rodzaju zobowiązania. Masz już samo obwieszczenie o ustaleniu dnia układowego, czy dopiero składasz wniosek?
SlawekWarszawa
2026-04-23 20:44
To nie działa całkiem automatycznie tak, że po samym obwieszczeniu urząd traci możliwość zaliczenia zwrotu VAT na wcześniejsze zaległości. Dużo zależy od tego, na jakim etapie jest postępowanie restrukturyzacyjne i czy mówimy już o skutkach otwarcia, bo same stare zaległości podatkowe co do zasady nie znikają. W praktyce urząd skarbowy często bada, czy może dokonać zaliczenia, a przy restrukturyzacji wchodzą jeszcze przepisy, które ograniczają indywidualne dochodzenie wierzytelności, więc tu łatwo o uproszczenie. Chodzi Ci o postępowanie o zatwierdzenie układu, czy o sanację?
Mikolaj_Plock
2026-04-23 21:55
Odpowiedź
Odpowiedź do: SlawekWarszawa
Masz rację, samo obwieszczenie jeszcze nie zamyka urzędowi drogi do zaliczenia zwrotu VAT na wcześniejsze zaległości, bo kluczowy jest moment powstania wierzytelności i etap samej restrukturyzacji. Jeśli zaległości są sprzed otwarcia postępowania, to urząd często próbuje takie zwroty kompensować, a dopiero później pojawia się spór, czy było to dopuszczalne w świetle skutków restrukturyzacji. Dużo też zmienia to, czy chodzi już o formalnie otwarte postępowanie, czy dopiero o wcześniejszy etap ochrony. Na jakim dokładnie etapie u Ciebie jest sprawa: po samym obwieszczeniu czy już po otwarciu postępowania?
Weronika92
2026-04-24 08:20
Odpowiedź
Odpowiedź do: Mikolaj_Plock
Tak, tu właśnie decydujące jest nie samo obwieszczenie, tylko to, kiedy powstała nadpłata albo prawo do zwrotu i na jakim etapie jest postępowanie, więc przy starych zaległościach urząd często próbuje zrobić zaliczenie, mimo że restrukturyzacja już ruszyła. Masz już samo postanowienie o otwarciu postępowania, czy na razie jesteś jeszcze na etapie obwieszczenia?
Aneta96
2026-04-24 07:34
Co do zasady urząd skarbowy może zaliczyć zwrot VAT na wcześniejsze zaległości podatkowe, bo samo obwieszczenie o restrukturyzacji nie blokuje takiego potrącenia w odniesieniu do starych długów publicznoprawnych. Dużo zależy od tego, na jakim etapie jest postępowanie i czy masz już formalnie otwarte postępowanie restrukturyzacyjne.
MajaPlockRestrukt
2026-04-24 08:41
Co do zasady urząd skarbowy może zaliczyć zwrot VAT na wcześniejsze zaległości podatkowe, bo samo otwarcie restrukturyzacji nie blokuje automatycznie takiego potrącenia wobec długów powstałych przed obwieszczeniem. Dużo zależy od rodzaju postępowania i momentu powstania prawa do zwrotu VAT — masz już obwieszczenie w KRZ?
MirekRestrukt
2026-04-24 10:06
Z mojego doświadczenia urząd skarbowy często zalicza zwrot VAT na wcześniejsze zaległości z automatu, jeśli te długi powstały przed restrukturyzacją. Samo obwieszczenie nie zawsze to blokuje, bo dużo zależy od momentu powstania nadpłaty i od tego, czy zobowiązanie już było wymagalne wcześniej. U mnie bez rozmowy z doradcą i sprawdzenia akt sprawy łatwo było coś przeoczyć, bo urząd patrzył głównie na daty. Masz już wydane postanowienie o otwarciu restrukturyzacji czy jesteś jeszcze przed obwieszczeniem?
WojtekRestrukt
2026-04-25 07:33
U mnie urząd zaliczył zwrot VAT na wcześniejsze zaległości mimo trwającej restrukturyzacji, bo liczy się też to, kiedy powstała nadpłata i jakie zobowiązania były już wymagalne przed obwieszczeniem. Masz już otwarte postępowanie po obwieszczeniu czy dopiero jesteś na etapie składania wniosku?
MartaDoradca
2026-05-04 13:17
Tu dużo może zależeć od tego, na jakim etapie jest już restrukturyzacja i czy chodzi o postępowanie po obwieszczeniu o ustaleniu dnia układowego. Sam zwrot VAT co do zasady urząd często zalicza na zaległości, ale przy restrukturyzacji wchodzą już ograniczenia dotyczące wierzytelności objętych układem, więc bez dokładnego momentu powstania zobowiązań i samego zwrotu trudno to ocenić jednoznacznie. Znaczenie ma też to, czy te zaległości podatkowe są objęte układem, czy podpadają pod wyłączenia. Masz już obwieszczenie w MSiG albo wyznaczony dzień układowy?