Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy podpisanie uznania długu w trakcie rozmów z wierzycielami to dobry pomysł?

OliwiaWarszawa | 2026-04-25 23:38
Prowadzę małą firmę i mam kilka przeterminowanych faktur, a jeden z wierzycieli przysłał mi do podpisu uznanie długu. Tłumaczy, że to tylko formalność, żeby dalej rozmawiać o rozłożeniu spłaty na raty, ale nie wiem, czy takim podpisem nie pogorszę swojej sytuacji. Zastanawiam się też, czy po podpisaniu taki dług zaczyna biec od nowa i czy wierzyciel dostaje wtedy mocniejszą podstawę do dochodzenia całości. Czy w praktyce takie dokumenty podpisuje się dopiero po ustaleniu warunków ugody, czy lepiej wstrzymać się do konsultacji z doradcą? Chciałabym zrozumieć, kiedy to faktycznie pomaga uporządkować sprawę, a kiedy lepiej niczego nie podpisywać w ciemno.

Dyskusja (9)

MagdaRolnik 2026-04-26 08:32
Ja bym tego nie podpisywała „bo to tylko formalność”, bo uznanie długu potrafi przerwać bieg przedawnienia i dać wierzycielowi mocniejszy argument, jeśli potem jednak dojdzie do sporu. Dobrze to jest w skrócie opisane tutaj: Uznanie długu przez dłużnika - skutki i kiedy je złożyć – zwykły materiał do poczytania, ale akurat konkretnie wyjaśnia, jakie są skutki takiego podpisu i kiedy lepiej uważać. Jeśli już rozmawiać o ratach, to może lepiej najpierw sprawdzić treść dokumentu, bo czasem jednym podpisem można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Masz tam wpisaną tylko kwotę i termin spłaty, czy też jakieś dodatkowe oświadczenia?
KorneliaBiznesLodz 2026-04-26 18:42
Ja bym tego nie podpisywała w ciemno, bo uznanie długu to nie zawsze „formalność” i może naprawdę wzmocnić pozycję wierzyciela. Z tego co wiem, taki podpis potrafi przerwać bieg przedawnienia i potem wierzyciel ma łatwiej z dochodzeniem całości, nawet jeśli teraz mówi tylko o ratach. Jeśli już, to dopiero po spokojnym sprawdzeniu treści i najlepiej przy jednoczesnym wpisaniu konkretnych warunków ugody.
Tomek_88 2026-05-03 17:00
Odpowiedź
Odpowiedź do: KorneliaBiznesLodz
Też bym z tym nie szedł na szybko, bo taki papier może mieć dużo większe znaczenie niż sam wierzyciel sugeruje. Jeśli już w ogóle coś podpisywać, to dopiero po dokładnym sprawdzeniu treści, bo można sobie odnowić temat przedawnienia i ułatwić drugiej stronie dochodzenie całej kwoty. Najrozsądniej najpierw ustalić warunki spłaty na piśmie i zobaczyć, czy w dokumencie nie ma zapisów wykraczających poza samo potwierdzenie rozmów.
Kasia81 2026-04-27 08:14
Ja bym tego nie podpisywała w ciemno, bo uznanie długu to nie jest niewinna formalność, tylko może naprawdę wzmocnić pozycję wierzyciela. Z tego co wiem, taki podpis często przerywa bieg przedawnienia i daje mu mocniejszy argument, jeśli później sprawa trafi do sądu. Jeśli chcesz dalej rozmawiać o ratach, to najlepiej najpierw pokazać ten dokument prawnikowi albo chociaż dokładnie sprawdzić, co tam jest wpisane.
Sylwia_Lodz 2026-05-03 02:08
Ja bym tego nie podpisywała w ciemno, bo to nie jest tylko formalność i może naprawdę wzmocnić pozycję wierzyciela. Takie uznanie długu często przerywa bieg przedawnienia i potem wierzyciel ma mocniejszy argument przy dochodzeniu całości, nawet jeśli wcześniej rozmowa była tylko o ratach. Jeśli w ogóle to rozważać, to dopiero po spokojnym sprawdzeniu treści dokumentu, najlepiej z kimś, kto zna się na takich sprawach. Podobny watek byl tez tutaj: Kiedy faktycznie warto skorzystać z doradztwa restrukturyzacyjnego?.
JolantaBiznes 2026-05-04 08:59
Ja bym tego nie podpisywała w ciemno, bo to nie jest tylko formalność. Takie uznanie długu może przerwać bieg przedawnienia i dać wierzycielowi mocniejszy argument, jeśli później sprawa trafi do sądu. Jeśli chcesz dalej rozmawiać o ratach, to najpierw dobrze dokładnie sprawdzić treść dokumentu albo pokazać go prawnikowi.
DamianDoradcaBiznes 2026-05-05 05:25
Odpowiedź
Odpowiedź do: JolantaBiznes
Dokładnie, z takim dokumentem nie ma co się spieszyć, bo skutki mogą być całkiem konkretne. Jeśli już w ogóle coś podpisywać, to dopiero po sprawdzeniu treści i najlepiej razem z jasnym porozumieniem co do rat, terminów i tego, czy wierzyciel wstrzyma dalsze kroki. W praktyce samo „dla formalności” często oznacza po prostu lepsze zabezpieczenie dla drugiej strony.
Dorota_Biznes 2026-05-06 01:14
Ja bym tego nie podpisywała w ciemno, bo to nie jest tylko „formalność” i zwykle mocno ułatwia wierzycielowi późniejsze dochodzenie całej kwoty. Takie uznanie długu może przerwać bieg przedawnienia, więc termin zaczyna liczyć się od nowa, a Twoja pozycja negocjacyjna raczej się osłabia. Jeśli już chcesz rozmawiać o ratach, to najpierw dobrze przeczytać treść dokumentu i najlepiej skonsultować go z prawnikiem albo księgową, zanim cokolwiek podpiszesz.
NataliaWarszawaDoradca 2026-05-06 15:06
Ja bym tego nie podpisywała w ciemno, bo uznanie długu często naprawdę wzmacnia pozycję wierzyciela i może przerwać bieg przedawnienia. Jeśli już, to dopiero po spokojnym przeczytaniu treści i najlepiej z kimś, kto oceni, czy nie ma tam zapisów gorszych niż sama deklaracja rozmów o ratach. Samo gadanie o ugodzie to jedno, ale podpis to już konkretne skutki prawne.