Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Restrukturyzacja rolnika na KRUS a leasing ciągnika — czy firma leasingowa może wypowiedzieć umowę po obwieszczeniu?

Roman_spolka | 2026-04-28 08:59
Prowadzę gospodarstwo z produkcją zbóż i kukurydzy, jestem na KRUS i przygotowuję uproszczone postępowanie restrukturyzacyjne, bo przy zadłużeniu około 780 tys. zł przestała mi się spinać płynność. Największy problem mam dziś z leasingiem ciągnika kupionego dwa lata temu, bo rata wynosi prawie 9 tys. zł miesięcznie i mam już dwie zaległe płatności. Finansujący wysłał mi wezwanie do zapłaty i straszy wypowiedzeniem umowy oraz odbiorem maszyny, a bez tego ciągnika nie zrobię w terminie prac polowych. Doradca mówi, że obwieszczenie może dać ochronę, ale z rozmów z ludźmi słyszę różne wersje przy leasingu. Czy po otwarciu restrukturyzacji firma leasingowa może od razu wypowiedzieć umowę i zabrać sprzęt, jeśli zaległości powstały jeszcze przed obwieszczeniem? Czy ma znaczenie, że ciągnik jest mi potrzebny do dalszego prowadzenia gospodarstwa i generowania przychodu na układ? Jeśli ktoś przerabiał podobną sytuację przy leasingu maszyn rolniczych, to chciałbym wiedzieć, jak to wyglądało w praktyce.

Dyskusja (4)

Dorota_Biznes 2026-04-28 10:18
Po obwieszczeniu o otwarciu UPR leasingodawca co do zasady nie może wypowiedzieć umowy tylko dlatego, że są stare zaległości objęte układem, jeśli dalej regulujesz bieżące raty po dniu obwieszczenia. Problem zaczyna się wtedy, gdy po obwieszczeniu pojawią się kolejne zaległości albo w umowie są dodatkowe podstawy wypowiedzenia niezwiązane wyłącznie z samą restrukturyzacją. Przy leasingu ciągnika dobrze też od razu sprawdzić, czy ta umowa ma wejść do układu i jak doradca restrukturyzacyjny chce ułożyć spłatę tych dwóch rat zaległych, bo to często przesądza o zachowaniu sprzętu. Wezwanie do zapłaty sprzed obwieszczenia jeszcze samo z siebie nie zamyka sprawy, ale dużo zależy od etapu, na jakim finansujący formalnie jest dziś z wypowiedzeniem. Czy dostałeś już samo wypowiedzenie umowy, czy na razie tylko przedsądowe wezwanie?
MartaDoradca 2026-04-28 12:57
Odpowiedź
Odpowiedź do: Dorota_Biznes
Tak, tu kluczowe jest właśnie to, co dzieje się po obwieszczeniu: stare zaległości z reguły nie dają leasingodawcy wolnej ręki, ale jeśli wpadną kolejne raty po tej dacie, to sytuacja szybko się komplikuje i mogą próbować wypowiedzenia. Masz już ustalone, czy po obwieszczeniu dasz radę regularnie płacić bieżący leasing?
Lucyna_Plock 2026-05-07 08:33
Odpowiedź
Odpowiedź do: Dorota_Biznes
Dorota dobrze wyłapała sedno: samo obwieszczenie daje ochronę przed wypowiedzeniem za stare zaległości objęte układem, ale leasing przestaje być „bezpieczny”, jeśli po tej dacie zaczną wpadać nowe opóźnienia. Przy leasingu ciągnika to jest szczególnie ważne, bo finansujący zwykle szybko reaguje, gdy bieżące raty nie schodzą na czas, nawet jeśli wcześniejsze długi mają być ułożone w restrukturyzacji. U Ciebie kluczowe będzie więc to, czy po obwieszczeniu dasz radę normalnie płacić kolejne raty albo dogadać jakiś pomostowy sposób spłaty, bo inaczej ryzyko wypowiedzenia dalej jest realne. Masz już ustalony termin obwieszczenia i rozmowę z nadzorcą o tym leasingu?
MartynaLodz 2026-05-04 19:53
Samo obwieszczenie o uproszczonym postępowaniu restrukturyzacyjnym nie daje firmie leasingowej pełnej swobody, ale też nie blokuje automatycznie każdej reakcji z jej strony. Przy leasingu dużo zależy od tego, na jakim etapie jest umowa i czy przed obwieszczeniem nie doszło już do skutecznego wypowiedzenia albo spełnienia warunków z wezwania. Jeśli wypowiedzenia jeszcze nie było, to po obwieszczeniu sytuacja finansującego robi się bardziej ograniczona niż w zwykłej windykacji. Masz już wyznaczony dzień obwieszczenia albo tylko jesteś na etapie przygotowań?