Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Restrukturyzacja rolnika na KRUS a rachunek VAT ze split payment — czy po obwieszczeniu można z niego opłacać bieżące koszty gospodarstwa?

OliwiaWarszawa | 2026-05-05 09:28
Prowadzę gospodarstwo rolne na KRUS, głównie produkcja zbóż i rzepaku, i jestem po obwieszczeniu o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego. Sprzedaż ziarna idzie normalnie, ale część pieniędzy wpływa mi na rachunek VAT, bo odbiorcy płacą w split payment. Na tym rachunku zebrało się już około 28 tys. zł, a jednocześnie mam bieżące wydatki na paliwo, części do opryskiwacza i nawozy przed kolejnym etapem prac polowych. Bank na infolinii mówi ogólnie, że rachunek VAT rządzi się swoimi zasadami, a doradca restrukturyzacyjny jeszcze nie odniósł się konkretnie do tej sytuacji. Nie wiem też, czy po obwieszczeniu takie środki są traktowane inaczej niż zwykły wpływ na konto gospodarstwa. Czy ktoś miał podobnie przy restrukturyzacji rolnika i wie, jak wygląda korzystanie z rachunku VAT na bieżące koszty po otwarciu postępowania? Zależy mi na odpowiedzi od osób, które przerabiały to przy gospodarstwie rolnym, a nie w zwykłej firmie.

Dyskusja (8)

KamilLodzRolnik 2026-05-05 09:55
Co do zasady środki z rachunku VAT nie przepadają przez samo obwieszczenie i dalej można nimi płacić te wydatki, które przepisy dopuszczają z rachunku VAT, więc przy zakupie paliwa, nawozów czy części od czynnych podatników VAT często da się to normalnie puścić w split payment. Trzeba tylko oddzielić dwie rzeczy: zasady korzystania z rachunku VAT w banku i ograniczenia wynikające z restrukturyzacji, bo jeśli nadzorca albo sąd wprowadził jakieś zastrzeżenia co do regulowania zobowiązań, to to już jest osobny temat. Sam rachunek VAT nie jest z automatu „zamrożony” po otwarciu postępowania, ale nie każdy wydatek gospodarstwa da się z niego opłacić, tylko taki, który mieści się w katalogu płatności z rachunku VAT. Masz już zgodę nadzorcy na bieżące zakupy do produkcji?
GabrielaPlockRestrukt 2026-05-05 09:55
Z tego co wiem, same środki na rachunku VAT nie są całkiem „zamrożone”, ale po otwarciu restrukturyzacji lepiej sprawdzić z nadzorcą, czy możesz z nich opłacać takie bieżące koszty jak paliwo, części czy nawozy, żeby potem nie było sporu. Masz już stanowisko od nadzorcy albo banku w tej sprawie?
Teresa_Biznes 2026-05-05 09:55
Odpowiedź
Odpowiedź do: GabrielaPlockRestrukt
Też bym to najpierw potwierdził z nadzorcą, bo sam rachunek VAT daje możliwość płacenia za część bieżących zakupów, ale po obwieszczeniu istotne jest jeszcze, czy nie ma ograniczeń wynikających już z samego postępowania. Bank coś Ci już odpisał w tej sprawie?
NataliaWarszawaDoradca 2026-05-05 15:48
Odpowiedź
Odpowiedź do: Teresa_Biznes
Masz rację, sam rachunek VAT zwykle pozwala opłacać takie bieżące zakupy jak paliwo, nawozy czy części, ale po otwarciu restrukturyzacji kluczowe jest jeszcze to, co mówi nadzorca i czy w Twoim układzie nie ma dodatkowych ograniczeń. Bank już Ci potwierdził, że z tego rachunku możesz to normalnie puszczać?
KacperLodzRolnik 2026-05-05 15:48
Odpowiedź
Odpowiedź do: GabrielaPlockRestrukt
Też bym tu właśnie zaczął od tego, co mówi nadzorca i bank, bo przy restrukturyzacji sam split payment robi się trochę bardziej wrażliwy niż przy zwykłym prowadzeniu gospodarstwa. Jeśli masz te 28 tys. na rachunku VAT, to znaczenie może mieć też to, czy chcesz z niego płacić faktury objęte VAT-em bezpośrednio do dostawców, czy najpierw próbować uwolnić te środki na zwykły rachunek. Bank dał Ci już jakąś konkretną informację, czy na razie tylko ogólne odpowiedzi?
OlaBiznes 2026-05-05 15:48
Z tego co przerabiałem, samo obwieszczenie nie blokuje automatycznie rachunku VAT i te środki nie są „martwe”. Z rachunku VAT da się opłacać faktury zakupowe przez MPP, więc jeśli masz faktury za paliwo, części czy nawozy od podatników VAT, to technicznie można tym schodzić na bieżące koszty gospodarstwa. Nie działa to jednak jak zwykłe konto, bo nie puścisz stamtąd dowolnego przelewu ani nie wypłacisz tego swobodnie na obrót. Przy restrukturyzacji dochodzi jeszcze druga rzecz, czyli zakres zwykłego zarządu i to, czy nadzorca układu nie chce mieć takich płatności wcześniej pokazanych. U mnie bym to od razu z nim uzgodnił, żeby potem nikt nie kwestionował, że poszło na normalne koszty produkcji po obwieszczeniu. Jeśli chcesz przerzucić środki z rachunku VAT na zwykły rachunek, to już idzie wnioskiem do US i tam jest termin do 60 dni. Czy masz już ustanowionego nadzorcę układu i mówił coś konkretnie o bieżących płatnościach?
MirekRestrukt 2026-05-05 15:48
U mnie w podobnej sytuacji sam fakt obwieszczenia nic tu nie zmienił, bo środki z rachunku VAT dalej były „oznaczone” i dało się nimi płacić tylko to, co przepisy dopuszczają. Za paliwo, nawozy czy części da się z tego normalnie schodzić, jeśli sprzedawca wystawia fakturę i przyjmie płatność z użyciem rachunku VAT, gorzej jak trzeba coś opłacić zwykłym przelewem albo gotówką. Problem był bardziej z płynnością niż z samą restrukturyzacją, bo pieniądze są, ale nie zawsze tam, gdzie akurat są potrzebne. Masz nadzorcę, który już Ci mówił, jak podchodzi do bieżących płatności z VAT w trakcie postępowania?
Eliza_Warszawa 2026-05-18 12:27
Sam rachunek VAT po obwieszczeniu nie znika, ale pieniędzmi z niego nie zapłacisz dowolnie wszystkiego jak ze zwykłego konta, tylko to, na co pozwalają przepisy o rachunku VAT, więc część bieżących kosztów gospodarstwa da się z niego pokryć tylko wtedy, gdy płatność może pójść w mechanizmie podzielonej płatności albo na inne ustawowo dopuszczone należności. Masz już zgodę nadzorcy albo układową interpretację banku, jak podchodzą u Ciebie do takich płatności?