Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Restrukturyzacja rolnika na KRUS a zwrot akcyzy za paliwo rolnicze — czy gmina może wstrzymać wypłatę po obwieszczeniu?

Pawel_z_sadu | 2026-05-08 07:11
Prowadzę gospodarstwo i jestem po obwieszczeniu o ustaleniu dnia układowego, a wcześniej złożyłem wniosek o zwrot akcyzy za paliwo rolnicze. W urzędzie gminy usłyszałem, że przy restrukturyzacji mogą być problemy z wypłatą albo potrąceniem tej kwoty na stare zaległości. Czy ktoś przerabiał, czy po otwarciu restrukturyzacji gmina może wstrzymać taki zwrot albo zaliczyć go na wcześniejsze długi?

Dyskusja (5)

Kasia81 2026-05-08 08:28
Z tego co ludzie piszą i z praktyki w podobnych sprawach, sam zwrot akcyzy za paliwo rolnicze nie powinien przepadać tylko dlatego, że jest otwarta restrukturyzacja, ale gmina czasem wstrzymuje wypłatę albo próbuje zaliczyć ją na stare zaległości, więc dużo zależy od tego, czy masz już decyzję o przyznaniu i jaki dokładnie tryb restrukturyzacji wszedł. Masz już wydaną decyzję o zwrocie z gminy?
MajaPlockRestrukt 2026-05-08 16:57
Odpowiedź
Odpowiedź do: Kasia81
Też mam takie doświadczenie, że sam zwrot po obwieszczeniu nie znika, tylko w praktyce urząd czasem stopuje wypłatę, jak widzi jakieś stare zaległości i nie jest pewny, czy może puścić pieniądze bez potrącenia. U Ciebie gmina mówiła o konkretnym długu wobec gminy, czy ogólnie o samej restrukturyzacji?
Iza_94 2026-05-08 08:28
Z tego co kojarzę, sam fakt obwieszczenia o ustaleniu dnia układowego nie daje gminie automatycznie podstawy, żeby wstrzymać wypłatę zwrotu akcyzy za paliwo rolnicze. To jest świadczenie publicznoprawne wypłacane na podstawie odrębnych przepisów, więc potrącenie na stare zaległości też nie powinno odbywać się „z automatu”, zwłaszcza jeśli te zobowiązania są już objęte restrukturyzacją. W praktyce dużo zależy od tego, czy gmina ma już wydaną decyzję i na jakim etapie jest postępowanie, bo urzędy czasem dmuchają na zimne i czekają na stanowisko nadzorcy albo sądu. Masz już przyznany zwrot decyzją, czy sprawa jest jeszcze przed rozstrzygnięciem?
Marcin_92 2026-05-08 15:10
Z tego co kojarzę, sam fakt otwarcia restrukturyzacji nie daje gminie automatycznie prawa, żeby sobie ten zwrot zatrzymać albo wrzucić na stare zaległości, bo to nie działa tak uznaniowo. Dużo zależy od tego, na jakim etapie jest postępowanie i czy w grę wchodzi zwykłe potrącenie administracyjne, czy już ograniczenia wynikające z restrukturyzacji. U mnie w podobnej sprawie urząd też straszył „problemami”, a dopiero po dopytaniu na jakiej podstawie mieli podać konkretny przepis. Masz już coś z gminy na piśmie, czy na razie tylko informację ustną?
NinaBiznes 2026-05-18 20:28
Odpowiedź
Odpowiedź do: Marcin_92
Też bym szedł w tym kierunku, że samo obwieszczenie i ustalenie dnia układowego nie daje gminie z automatu wolnej ręki do wstrzymania wypłaty ani zaliczenia zwrotu akcyzy na stare zaległości. Zwrot akcyzy za paliwo rolnicze wynika z odrębnych przepisów i urząd nie może sobie tego robić uznaniowo, tylko musiałby mieć konkretną podstawę do potrącenia albo zajęcia. W praktyce dużo zależy od tego, czy gmina mówi o zwykłym potrąceniu swoich należności, czy o zobowiązaniach objętych restrukturyzacją i jaki dokładnie masz status sprawy po dniu układowym. Gmina wydała już decyzję o przyznaniu zwrotu, czy jesteś jeszcze na etapie samego wniosku?