Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Jak sprawdzić realne zadłużenie w ZUS przed restrukturyzacją?

UkladDorota | 2026-05-10 15:23
Jestem na etapie porządkowania zobowiązań firmy przed rozmową o restrukturyzacji i próbuję ustalić, jakie dokładnie mam zaległości w ZUS. W PUE/eZUS widzę różne salda i nie mam pewności, czy pokazują one pełną kwotę do zapłaty razem z odsetkami, czy tylko podstawowe należności. Zastanawiam się też, kiedy lepiej wystąpić o RD-3, a kiedy o RWN, bo chciałabym mieć dokument, na którym można się faktycznie oprzeć przy dalszych decyzjach. Dodatkowo trochę gubię się przy ostatnich wpłatach, bo nie wiem, czy wszystko zostało już prawidłowo rozliczone i czy system nie pokazuje opóźnionych danych. Czy ktoś przerabiał to w praktyce i może podpowiedzieć, na co najbardziej uważać przy sprawdzaniu zadłużenia w ZUS?

Dyskusja (2)

Beata96 2026-05-10 16:33
Najbezpieczniej nie opierać się wyłącznie na saldzie z PUE/eZUS, bo ono nie zawsze jasno pokazuje, czy masz już doliczone wszystkie odsetki i jak zostały rozliczone ostatnie wpłaty. Jeśli chcesz znać konkretną kwotę zaległości do dalszych rozmów, to zwykle lepiej wystąpić o RD-3, a RWN bardziej się przydaje, gdy potrzebujesz zestawienia i wyjaśnienia, z czego ten dług się składa. W praktyce warto jeszcze sprawdzić, czy w międzyczasie nie zeszły jakieś wpłaty albo korekty, bo to potrafi zmienić obraz zadłużenia dosłownie z dnia na dzień.
Sylwia_Lodz 2026-05-10 17:03
Odpowiedź
Odpowiedź do: Beata96
Też bym szła w stronę RD-3, jeśli chcesz mieć punkt odniesienia przed rozmowami, bo samo saldo w eZUS potrafi być mylące zwłaszcza przy odsetkach i świeżo zaksięgowanych wpłatach. Tu jest całkiem sensownie rozpisane, czym różni się RD-3 od RWN i na co uważać przy sprawdzaniu zaległości: Jak sprawdzić zadłużenie w ZUS i pobrać stan zaległości. U mnie kluczowe było właśnie upewnienie się, czy ZUS rozliczył już ostatnie wpłaty, bo to potrafi zmienić obraz zadłużenia.