Licytacja komornicza krok po kroku - na co uważać przed złożeniem oferty?
RafalDoradca
|
2026-05-10 18:00
Przymierzam się do udziału w licytacji komorniczej dotyczącej lokalu użytkowego i chciałbym dobrze zrozumieć, jak to wygląda w praktyce od początku do końca. Najbardziej interesuje mnie, gdzie najlepiej sprawdzać obwieszczenia, żeby niczego nie przegapić, i czy poza samym opisem nieruchomości warto jeszcze coś dodatkowo zweryfikować przed wpłatą rękojmi. Nie mam też pewności, w którym dokładnie momencie dochodzi do przybicia i czy po tym etapie można się jeszcze z czegoś wycofać bez większych konsekwencji. Zastanawiam się też, na co uważać przy samej licytacji, żeby nie podbić ceny pochopnie i nie wpakować się później w problem z lokalem albo stanem prawnym. Jeśli ktoś przechodził przez to praktycznie, to będę wdzięczny za kilka konkretnych wskazówek.
Dyskusja (1)
NinaBiznes
2026-05-10 19:05
Ja bym poza samym obwieszczeniem koniecznie sprawdziła księgę wieczystą, miejscowy plan albo warunki zabudowy i to, czy lokal nie ma problemów z najemcą albo innym użytkownikiem, bo opis na licytacji bywa bardzo ogólny. Warto też upewnić się, jakie są dokładne terminy wpłaty rękojmi i gdzie odbędzie się licytacja, żeby nie odpaść przez formalność. Samo przybicie następuje po zakończeniu licytacji, gdy nikt już nie przebije najwyższej oferty, ale wcześniej dobrze mieć policzone wszystkie koszty, nie tylko samą cenę wywołania.