Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Jak w praktyce układa się propozycje spłaty dla wierzycieli?

BiznesAdrian | 2026-05-17 21:23
Jesteśmy na etapie rozmów o restrukturyzacji i próbuję zrozumieć, jak w praktyce powstają propozycje układowe dla wierzycieli, żeby miały sens i były później do wykonania. Doradca mówi o analizie finansów, przepływów pieniężnych, podziale wierzycieli na grupy i teście interesu wierzycieli, ale nie wiem, jak z tego wychodzi konkretny harmonogram spłat. Najbardziej zastanawia mnie, czy taki plan robi się bardziej pod obecne możliwości firmy, czy pod optymistyczne założenie, że sprzedaż odbije w kolejnych miesiącach. Ciekawi mnie też, czy wierzyciele zwykle akceptują dłuższe spłaty w ratach, jeśli z wyliczeń wynika, że to daje im więcej niż inny scenariusz. Jeśli ktoś przez to przechodził, to chętnie przeczytam, na co patrzeć, żeby nie zgodzić się na układ, którego potem nie da się udźwignąć.

Dyskusja (9)

JulitaRolnikPlock 2026-05-17 22:36
U nas to wyglądało tak, że najpierw policzyli realnie, ile firma jest w stanie oddawać co miesiąc po zostawieniu pieniędzy na normalne działanie, podatki i bieżące koszty. Dopiero z tego wychodził harmonogram spłat, a nie z samego „co by wierzyciele chcieli dostać”, więc plan był bardziej robiony pod wykonalność niż pod optymistyczne założenia. Podział na grupy i test interesu wierzycieli służyły raczej temu, żeby uzasadnić, czemu jedni dostają spłatę szybciej albo w innym procencie niż inni i żeby pokazać, że układ i tak jest dla nich lepszy niż upadłość.
Marek92 2026-05-17 22:44
Odpowiedź
Odpowiedź do: JulitaRolnikPlock
Też mam wrażenie, że to właśnie od realnej zdolności do generowania nadwyżki po kosztach operacyjnych zaczyna się cały układ, a dopiero potem dopasowuje się do tego wariant spłat dla poszczególnych grup wierzycieli. Dobrze to rozpisano tutaj: Jak powstają propozycje układowe dla wierzycieli? , bo pokazują, jak z cash flow, testu interesu wierzycieli i podziału na grupy wychodzi konkretny harmonogram, który da się później dowieźć. U Was badali też różne scenariusze, np. słabsze miesiące albo opóźnienia w wpływach?
Konrad_81 2026-05-18 11:36
Z mojego rozeznania to zwykle robi się to od dwóch stron naraz: patrzy się, ile firma realnie będzie w stanie generować gotówki w kolejnych miesiącach, i jednocześnie sprawdza, jaki poziom spłaty wierzyciele jeszcze mogą uznać za lepszy niż inne scenariusze. Z tego wychodzi dopiero konkretny układ, czyli kto, w jakiej części i w jakim terminie może być spłacany, często z podziałem na grupy i różnymi warunkami dla każdej z nich. Dobry harmonogram nie jest „pod oczekiwania”, tylko pod realne możliwości wykonania, bo zbyt ambitny plan później i tak szybko się wykłada. Podobny watek byl tez tutaj: Na ile szczegółowy plan restrukturyzacyjny trzeba przygotować doradcy na start?.
Marcin_92 2026-05-19 16:06
Odpowiedź
Odpowiedź do: Konrad_81
Dokładnie tak to zwykle wygląda w praktyce, bo sam „papierowy” plan bez oparcia w realnym cash flow później szybko się rozsypuje. Najpierw trzeba policzyć, ile firma faktycznie może oddawać co miesiąc albo kwartalnie, z zostawieniem bufora na normalne działanie, a dopiero potem układa się raty i ewentualne różnice między grupami wierzycieli. Test interesu wierzycieli jest tu bardziej takim bezpiecznikiem, żeby pokazać, że układ daje im więcej niż inny możliwy scenariusz, a nie że harmonogram ma dobrze wyglądać tylko na papierze.
Jarek98 2026-05-19 04:21
W praktyce zwykle zaczyna się od policzenia, ile firma realnie jest w stanie oddawać miesięcznie lub kwartalnie po odjęciu kosztów bieżącego działania, a dopiero potem z tego układa się harmonogram spłat. Do tego dochodzi podział wierzycieli na grupy, bo często inaczej traktuje się np. zabezpieczonych, a inaczej resztę, no i trzeba jeszcze sprawdzić, czy układ wypada lepiej niż ewentualna upadłość. Moim zdaniem sensowny plan robi się przede wszystkim pod realne możliwości firmy, bo nawet najlepiej wyglądająca propozycja nic nie da, jeśli potem nie da się jej wykonać.
Sebastian_Rolnik 2026-05-20 06:53
W praktyce zwykle wychodzi się od tego, ile firma realnie jest w stanie odkładać co miesiąc albo co kwartał po pokryciu bieżących kosztów, a dopiero potem rozpisuje się to na poszczególne grupy wierzycieli. Test interesu wierzycieli ma pokazać, że układ daje im przynajmniej tyle albo więcej niż wariant upadłości, więc plan nie może być oderwany od realnych liczb. Moim zdaniem dobry harmonogram robi się bardziej pod faktyczne możliwości przepływów pieniężnych niż pod same oczekiwania wierzycieli, bo inaczej taki układ później szybko się sypie.
KorneliaBiznesLodz 2026-05-20 14:46
W praktyce zwykle zaczyna się od tego, ile firma realnie jest w stanie oddawać miesięcznie po pokryciu bieżących kosztów, a dopiero potem układa się z tego harmonogram spłat. Do tego dochodzi podział wierzycieli na grupy, bo inaczej traktuje się np. zabezpieczonych, a inaczej pozostałych, i sprawdza się, czy w układzie dostaną nie mniej niż przy innym scenariuszu. Moim zdaniem dobry plan robi się bardziej pod realne możliwości firmy niż pod same oczekiwania wierzycieli, bo zbyt ambitny układ później po prostu się sypie.
Aga_90 2026-05-20 22:22
Z tego co widziałam, najpierw liczy się realnie, ile firma będzie w stanie odkładać na spłaty po pokryciu bieżących kosztów, a dopiero z tego układa się harmonogram, żeby był wykonalny, a nie tylko dobrze wyglądał na papierze. Podział wierzycieli na grupy robi się po to, żeby dopasować warunki do rodzaju wierzytelności, a test interesu wierzycieli ma pokazać, że układ daje im więcej niż ewentualna upadłość. W praktyce to zwykle jest trochę kompromis między tym, co wierzyciele są w stanie zaakceptować, a tym, co dłużnik naprawdę udźwignie.
MajaPlockRestrukt 2026-05-21 11:58
Z mojego rozeznania to zwykle zaczyna się od sprawdzenia, ile firma realnie będzie w stanie odkładać na spłaty po pokryciu bieżących kosztów, a dopiero potem układa się z tego harmonogram. Grupy wierzycieli i test interesu wierzycieli pomagają ustalić, komu i na jakich zasadach można zaproponować różne warunki, ale sam plan powinien być przede wszystkim wykonalny, a nie tylko dobrze wyglądać na papierze. W praktyce to jest trochę szukanie balansu między oczekiwaniami wierzycieli a tym, co faktycznie da się terminowo udźwignąć.