Jak realnie wycenia się doradztwo restrukturyzacyjne przy średniej spółce?
Roman_spolka
|
2026-05-17 21:32
Jestem na etapie zbierania ofert i widzę bardzo duże rozbieżności w wycenach za doradztwo restrukturyzacyjne, od stałego ryczałtu po model mieszany z dodatkowym wynagrodzeniem za prowadzenie sprawy. Trudno mi ocenić, co w praktyce powinno wchodzić w taką cenę, a co doradcy doliczają już osobno na dalszym etapie. Spółka nie jest duża, ale mamy kilku istotnych wierzycieli, leasingi i zaległości publicznoprawne, więc nie chcę patrzeć wyłącznie na najtańszą ofertę. Z drugiej strony chciałbym wiedzieć, jaki poziom kosztów jest dziś po prostu rynkowo normalny, żeby nie przepłacić. Jak to u was wyglądało w praktyce i na co najbardziej uważać przy porównywaniu takich propozycji?
Dyskusja (6)
Zosia_Rolnik
2026-05-18 05:11
Przy średniej spółce sama cena bez rozpisania zakresu niewiele mówi, bo jeden doradca wrzuca w ofertę analizę sytuacji, plan działań, kontakt z wierzycielami i prowadzenie postępowania, a drugi podaje tylko wejściowy ryczałt, a resztę dolicza później. Ja bym patrzyła głównie na to, czy w wycenie są już rozmowy z wierzycielami, przygotowanie dokumentów, obsługa zaległości publicznoprawnych i bieżące wsparcie zarządu. Restrukturyzacja potrafi kosztować odczuwalnie na starcie, ale jeśli jest dobrze poprowadzona, to zwykle zwraca się z nawiązką.
KacperLodzRolnik
2026-05-18 07:51
Odpowiedź
Odpowiedź do: Zosia_Rolnik
Dokładnie tak, przy takiej skali spółki najważniejsze jest rozbicie oferty na etapy i sprawdzenie, czy w cenie są już rozmowy z wierzycielami, przygotowanie propozycji układowych i obsługa zaległości publicznoprawnych, bo właśnie na tym później robią się największe dopłaty. Ja bym jeszcze porównał, czy wynagrodzenie za „prowadzenie sprawy” obejmuje realne wsparcie operacyjne, czy tylko formalny nadzór. Do poczytania jest też Ile kosztuje doradztwo restrukturyzacyjne?, bo ten materiał całkiem sensownie pokazuje, z czego zwykle składa się taka wycena przy restrukturyzacji średniej firmy.
MichalBiznesLodz
2026-05-18 19:23
Przy średniej spółce sama cena bez rozpisania zakresu niewiele mówi, bo kluczowe jest to, czy w ofercie masz tylko analizę i plan, czy też realne prowadzenie rozmów z wierzycielami, przygotowanie dokumentów i obsługę całego postępowania. Przy takich tematach jak leasingi, ZUS/US i kilku większych wierzycielach lepiej patrzeć na doświadczenie i konkretny zakres niż na najniższy ryczałt, bo dobrze poprowadzona restrukturyzacja zwykle kosztuje mniej niż błędy albo przeciąganie sprawy. Model mieszany jest dość normalny, tylko warto od razu ustalić, co jest w podstawie, a co będzie liczone osobno. Podobny watek byl tez tutaj: Ile realnie trzeba mieć na start przy upadłości konsumenckiej?.
OlaBiznes
2026-05-19 05:02
Przy średniej spółce taka wycena zwykle zależy nie tylko od samego „otwarcia” restrukturyzacji, ale też od tego, ile pracy będzie przy wierzycielach, leasingach, ZUS-ie i US oraz czy doradca realnie prowadzi rozmowy i układa plan, a nie tylko przygotowuje dokumenty. Ja bym patrzyła bardzo konkretnie, co obejmuje ryczałt, a co jest już liczone osobno, bo właśnie na etapach negocjacji i bieżącej obsługi robią się największe różnice. Dobrze poprowadzona restrukturyzacja to często koszt, który później naprawdę się zwraca, ale oferta powinna być rozpisana jasno, bez niedomówień.
PatrycjaLodz
2026-05-19 21:56
Przy średniej spółce sama cena bez rozpisania zakresu niewiele mówi, bo jedno biuro liczy tylko analizę i przygotowanie planu, a inne od razu wrzuca w to negocjacje z wierzycielami, kontakt z leasingami i prowadzenie sprawy dalej. Ja patrzyłabym przede wszystkim, co obejmuje ryczałt, ile kosztują etapy dodatkowe i czy wynagrodzenie jest powiązane z realnym zaangażowaniem, bo przy takich zaległościach różnice w ofertach potrafią być uzasadnione. Dobrze poprosić o wycenę rozbitą na etapy, wtedy łatwiej porównać, kto faktycznie wycenia restrukturyzację, a kto tylko tani wejściowy pakiet.
MateuszDoradca
2026-05-20 12:31
Przy średniej spółce sama cena niewiele mówi, jeśli nie wiadomo, co dokładnie obejmuje: analiza sytuacji, rozmowy z wierzycielami, przygotowanie dokumentów, udział w postępowaniu i bieżące wsparcie zarządu. W praktyce spore rozbieżności są normalne, bo jedni podają tylko wejściowy ryczałt, a potem doliczają kolejne etapy osobno, a inni od razu wyceniają całość szerzej. Patrzyłbym nie tylko na kwotę, ale też na doświadczenie w podobnych sprawach, bo dobrze poprowadzona restrukturyzacja zwykle jest inwestycją, która finalnie zwraca się z nawiązką.