Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy restrukturyzację firmy z Warszawy załatwia się już tylko przez KRZ?

Karolina_Plock | 2026-05-17 21:47
Prowadzę niewielką spółkę z Warszawy i próbuję zorientować się, czy przy restrukturyzacji wszystko składa się już wyłącznie przez KRZ, czy są jeszcze jakieś wyjątki. Najbardziej gubię się w tym, co realnie trzeba mieć przygotowane przed samym wnioskiem, żeby później nie było cofania albo uzupełniania dokumentów. Nie wiem też, na jakim etapie faktycznie wchodzi do tego sąd, a co wcześniej ogarnia doradca restrukturyzacyjny. Jeśli ktoś przechodził to w praktyce, to chętnie poczytam, jak to wygląda krok po kroku i na co uważać na starcie. Zależy mi na doświadczeniach z normalnej praktyki, a nie tylko z samych przepisów.

Dyskusja (9)

AdrianRestrukt 2026-05-18 02:38
Z tego co się orientowałem, przy restrukturyzacji zasadą jest już działanie przez KRZ, ale dużo zależy od trybu i momentu, na którym wchodzi doradca restrukturyzacyjny. Najważniejsze przed złożeniem wniosku to mieć dobrze poukładane dokumenty finansowe, listę wierzycieli i aktualny obraz sytuacji spółki, bo właśnie na tym najczęściej potem wychodzą braki. Sąd pojawia się już przy formalnym etapie postępowania, a wcześniej doradca zwykle pomaga ocenić, jaki tryb ma sens i przygotować wszystko tak, żeby nie było później wezwań do uzupełnień.
PiotrRolnik 2026-05-18 08:16
Odpowiedź
Odpowiedź do: AdrianRestrukt
Też mam takie wrażenie, że dziś KRZ jest co do zasady podstawą, ale największy problem zwykle nie jest w samym systemie, tylko w tym, żeby wcześniej dobrze spiąć bilans, spis wierzycieli i dokumenty pokazujące realną sytuację firmy. W tym materiale Czy restrukturyzację firmy z Warszawy prowadzi się przez KRZ? jest to całkiem sensownie rozpisane, łącznie z tym, kiedy faktycznie zaczyna się rola sądu, a co wcześniej ogarnia doradca restrukturyzacyjny. U Was największe zamieszanie było na etapie kompletowania załączników czy już przy samym wyborze trybu?
Karolina_Warszawa 2026-05-19 02:02
Odpowiedź
Odpowiedź do: AdrianRestrukt
Tak, w praktyce przy restrukturyzacji wszystko idzie już przez KRZ, ale największa różnica jest zwykle w tym, czy sprawa trafia od razu do sądu, czy najpierw dużo rzeczy przygotowuje i porządkuje doradca restrukturyzacyjny. Przed samym wnioskiem warto mieć naprawdę dobrze ogarnięte finanse, wierzycieli, umowy i pełny obraz zobowiązań, bo właśnie na tym najczęściej potem wychodzą braki. Sąd wchodzi formalnie na etapie rozpoznania wniosku, a wcześniej doradca zwykle pomaga ocenić, jaki tryb w ogóle ma sens i czy dokumentacja jest gotowa.
AniaDoradcaBiznes 2026-05-18 19:45
W praktyce przy restrukturyzacji zasadniczo działa się już przez KRZ, bo to tam składa się wnioski i pisma do sądu, więc papierowe wyjątki są dziś naprawdę marginalne. Przed samym wnioskiem warto mieć dobrze poukładane podstawy: aktualne dane o zobowiązaniach, majątku, wierzycielach i realny opis sytuacji finansowej, bo właśnie na tym najczęściej wykładają się braki formalne. Doradca restrukturyzacyjny zwykle ogarnia przygotowanie całości i układa propozycje działań, a sąd wchodzi formalnie na etapie rozpoznania wniosku i dalszego nadzoru nad postępowaniem. Podobny watek byl tez tutaj: Od kiedy trzeba używać dopisku „w restrukturyzacji” i gdzie dokładnie go wpisywać?.
Hubert_Doradca 2026-05-19 08:37
Co do zasady tak, dziś postępowania restrukturyzacyjne prowadzi się przez KRZ, więc wniosek i dalsze pisma idą elektronicznie, a wyjątki są już raczej marginalne. Przed złożeniem warto mieć dobrze przygotowane przede wszystkim aktualne dane o zobowiązaniach, majątku, wierzycielach i propozycje układowe, bo właśnie na brakach w tych dokumentach najczęściej wszystko się później wykłada. Doradca restrukturyzacyjny zwykle pomaga to poukładać i przygotować formalnie, a sąd wchodzi już na etapie rozpoznania wniosku i dalszych decyzji w postępowaniu.
PatrycjaLodz 2026-05-20 02:59
Z tego, co się orientowałam, przy restrukturyzacji co do zasady wszystko idzie już przez KRZ, zwłaszcza na etapie składania wniosku do sądu, ale wcześniej i tak najwięcej pracy jest przy zebraniu dokumentów finansowych, list wierzycieli i opisie aktualnej sytuacji spółki. Doradca restrukturyzacyjny zwykle pomaga to wszystko poukładać i przygotować poprawnie formalnie, a sąd wchodzi już przy samym rozpoznaniu wniosku i dalszych decyzjach w postępowaniu. Jak dokumenty są dobrze przygotowane od początku, to jest dużo mniejsze ryzyko późniejszych wezwań do uzupełnień.
GabrielaPlockRestrukt 2026-05-20 13:36
Z tego co wiem, przy restrukturyzacji zasadą jest już składanie pism przez KRZ, a największy problem zwykle nie jest w samym systemie, tylko w tym, żeby wcześniej dobrze przygotować dane finansowe, listę wierzycieli, zobowiązania i dokumenty spółki. Doradca restrukturyzacyjny najczęściej ogarnia przygotowanie całości i układa wniosek tak, żeby nie było braków, a sąd formalnie wchodzi w sprawę dopiero na etapie rozpoznania tego, co zostało złożone. W praktyce warto więc najpierw dobrze uporządkować papiery, bo wtedy samo przejście przez KRZ idzie dużo spokojniej.
GrzesiekPlock 2026-05-21 02:27
Z tego co się orientowałem, przy restrukturyzacji zasadniczo wszystko idzie już przez KRZ, bo to jest teraz podstawowy kanał do składania wniosków i pism do sądu. Przed samym wnioskiem dobrze mieć ogarnięte przede wszystkim aktualne dane finansowe, listę wierzycieli, zobowiązań i majątku, bo właśnie na brakach w tych dokumentach najłatwiej potem dostać wezwanie do uzupełnienia. Doradca restrukturyzacyjny zwykle pomaga to wszystko przygotować i ułożyć, a sąd wchodzi formalnie na etapie rozpoznania wniosku i dalszych decyzji w postępowaniu.
MateuszDoradca 2026-05-21 14:37
Z tego co wiem, przy restrukturyzacji zasadniczo idzie się już przez KRZ, bo to teraz podstawowy kanał do składania pism i obsługi sprawy, choć dużo zależy jeszcze od trybu postępowania i momentu, na którym wchodzi sąd. Przed samym wnioskiem warto mieć dobrze przygotowane przede wszystkim aktualne dane finansowe, wykaz wierzycieli, propozycje układowe i opis sytuacji spółki, bo właśnie na brakach najczęściej potem wszystko się przeciąga. Doradca restrukturyzacyjny zwykle porządkuje dokumenty i prowadzi Cię przez przygotowanie całości, a sąd formalnie wchodzi wtedy, gdy wniosek trafia do rozpoznania i trzeba już nadać sprawie bieg.