Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Doradca restrukturyzacyjny a nadzorca układu - gdzie w praktyce kończy się jedno, a zaczyna drugie?

Kinga_od_ksieg | 2026-05-17 21:55
Mam trochę mętlik po rozmowach z zarządem i kancelarią, bo wszyscy używają zamiennie określeń doradca restrukturyzacyjny i nadzorca układu, a dla mnie to jednak nie brzmi jak to samo. Rozumiem, że doradca to osoba z licencją, ale czy nadzorca układu to po prostu ta sama osoba, tylko już w konkretnej funkcji przy PZU i na podstawie umowy o nadzór? Zastanawia mnie też, kto w praktyce odpowiada za przygotowanie spisu wierzytelności i pilnowanie całego procesu głosowania nad układem, jeśli wcześniej doradca pomagał firmie „organizacyjnie”. Czy dobrze myślę, że sama licencja jeszcze niczego nie przesądza, dopóki nie ma formalnego wejścia w rolę nadzorcy? Chętnie usłyszę, jak to rozróżniacie w praktyce przy pierwszych rozmowach z klientem, żeby potem nie było nieporozumień co do zakresu odpowiedzialności.

Dyskusja (8)

BozenaDoradca 2026-05-18 01:04
Te pojęcia faktycznie często są wrzucane do jednego worka, a to nie do końca to samo: doradca restrukturyzacyjny to osoba z licencją, a nadzorca układu to już konkretna funkcja pełniona przez takiego doradcę w postępowaniu o zatwierdzenie układu. W praktyce dużo wyjaśnia też to, że nadzorca działa na podstawie umowy o nadzór i ma określone obowiązki przy spisie wierzytelności oraz przy głosowaniu nad układem. Jeśli chcesz to sobie dobrze poukładać, to tu jest całkiem sensownie opisane: Czym różni się doradca od nadzorcy układu?. Moim zdaniem najwięcej nieporozumień bierze się właśnie z tego, że jedna osoba może być i doradcą z licencją, i jednocześnie nadzorcą układu w konkretnej sprawie.
Emilia81 2026-05-18 11:21
Odpowiedź
Odpowiedź do: BozenaDoradca
Dokładnie tak to rozumiem: doradca restrukturyzacyjny to „zawód” i licencja, a nadzorca układu to już rola pełniona w konkretnej sprawie przy PZU. W praktyce ten sam człowiek może być jednym i drugim, tylko nie są to pojęcia tożsame. Przy spisie wierzytelności i całej organizacji głosowania zwykle ciężar przygotowania i dopilnowania formalności jest po stronie nadzorcy, choć oczywiście dłużnik musi mu dostarczyć rzetelne dane i dokumenty.
Janek_94 2026-05-20 03:25
Odpowiedź
Odpowiedź do: BozenaDoradca
Dokładnie tak to zwykle wygląda w praktyce: doradca restrukturyzacyjny to „zawód” i licencja, a nadzorca układu to już rola pełniona w konkretnym PZU. Najwięcej zamieszania bierze się stąd, że często jest to ta sama osoba, tylko raz mówimy o jej uprawnieniach, a raz o funkcji. Co do spisu wierzytelności i głosowania, to dłużnik oczywiście dostarcza dane i dokumenty, ale porządkowanie tego, weryfikacja i pilnowanie formalnej strony całej procedury to już w praktyce robota nadzorcy układu.
Filip_98 2026-05-19 00:12
Ja to rozumiem tak, że doradca restrukturyzacyjny to zawód i licencja, a nadzorca układu to już konkretna rola pełniona przez taką osobę w postępowaniu o zatwierdzenie układu. Czyli nie każde użycie słowa „doradca” oznacza od razu funkcję nadzorcy, ale nadzorcą co do zasady jest właśnie licencjonowany doradca działający na podstawie umowy o nadzór. W praktyce to on zwykle prowadzi całość od strony formalnej, pomaga przy spisie wierzytelności i organizacji głosowania, chociaż dane i dokumenty musi mu dostarczyć dłużnik. Podobny watek byl tez tutaj: Ile realnie trzeba mieć na start przy upadłości konsumenckiej?.
MichalBiznesLodz 2026-05-19 16:37
Ja to rozumiem tak, że doradca restrukturyzacyjny to zawód i licencja, a nadzorca układu to już konkretna rola pełniona przez taką osobę w postępowaniu o zatwierdzenie układu. Czyli nie każde użycie słowa „doradca” oznacza od razu, że ktoś jest nadzorcą w danej sprawie, bo do tego dochodzi jeszcze umowa i wejście w konkretną funkcję. W praktyce właśnie nadzorca układu ogarnia formalnie spis wierzytelności, propozycje układowe i pilnuje głosowania, chociaż wiadomo, że zarząd też musi mu dostarczyć rzetelne dane.
Sylwia_Lodz 2026-05-20 16:57
Ja to rozumiem tak, że doradca restrukturyzacyjny to zawód i licencja, a nadzorca układu to już konkretna rola pełniona przez taką osobę w postępowaniu o zatwierdzenie układu. Czyli nie każde użycie słowa „doradca” oznacza od razu funkcję nadzorcy, dopiero po zawarciu umowy i wejściu w daną sprawę działa on jako nadzorca układu. W praktyce zwykle dłużnik zbiera dane i dokumenty, ale to nadzorca porządkuje to formalnie, weryfikuje spis wierzytelności i pilnuje całej procedury głosowania.
TatianaDoradca 2026-05-21 01:38
Ja to rozumiem tak: doradca restrukturyzacyjny to zawód i licencja, a nadzorca układu to już konkretna rola pełniona przez taką osobę w postępowaniu o zatwierdzenie układu. Czyli nie każde użycie słowa „doradca” oznacza od razu funkcję nadzorcy, bo ta zaczyna się dopiero przy danej sprawie i umowie o nadzór. W praktyce to nadzorca układu zwykle organizuje całość od strony formalnej, pilnuje spisu wierzytelności i głosowania, ale oczywiście działa na danych i dokumentach, które musi dostać od dłużnika.
Zosia_Rolnik 2026-05-21 17:05
Ja to rozumiem tak, że doradca restrukturyzacyjny to zawód i licencja, a nadzorca układu to już konkretna rola pełniona przez taką osobę w postępowaniu o zatwierdzenie układu. Czyli nie każde użycie słowa „doradca” oznacza od razu „nadzorcę”, ale nadzorca co do zasady jest doradcą z licencją, działającym już na podstawie umowy i w ramach danej sprawy. W praktyce to właśnie nadzorca ogarnia formalną stronę, czyli m.in. spis wierzytelności i organizację głosowania, oczywiście przy współpracy z dłużnikiem.