Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Restrukturyzacja rolnika a niezapłacone raty za nawozy i środki ochrony – czy dostawca może wstrzymać kolejne dostawy?

Grzegorz_od_ugody | 2026-05-24 17:44
Mam gospodarstwo na KRUS i rozważam restrukturyzację, ale największy problem mam teraz z zaległościami u lokalnego dostawcy nawozów i środków ochrony. Część faktur jest jeszcze z poprzedniego sezonu, a jednocześnie za chwilę będę potrzebował nowych dostaw, żeby normalnie prowadzić produkcję. Obawiam się, że po obwieszczeniu dostawca całkiem mnie odetnie albo zacznie żądać płatności z góry za wszystko. Nie chodzi mi o teoretyczną sytuację, tylko o praktykę, bo bez tych zakupów gospodarstwo nie będzie miało z czego zarobić na układ. Czy takie bieżące dostawy traktuje się inaczej niż stare zaległości? Czy doradca zwykle rozmawia z takim dostawcą przed startem postępowania?

Dyskusja (8)

Zosia_Rolnik 2026-05-24 18:59
Samo obwieszczenie nie oznacza, że dostawca musi dalej wydawać towar na kredyt, zwłaszcza przy zaległych fakturach. Dużo zależy od umowy i tego, czy nowe dostawy miałyby być płatne od razu, czy z odroczonym terminem.
PatrycjaLodz 2026-05-24 20:35
Po obwieszczeniu stare faktury zwykle wpadają do układu i dostawca nie może ich sobie samowolnie egzekwować, ale nowe dostawy to już bieżąca współpraca, więc może chcieć przedpłaty albo krótszego terminu, jeśli nie ma obowiązującej umowy na stałych warunkach. Masz z tym dostawcą podpisaną umowę ramową, czy wszystko szło na pojedyncze faktury?
Halina_Restrukt 2026-05-29 07:17
Odpowiedź
Odpowiedź do: PatrycjaLodz
Patrycja dobrze to rozdzieliła: zaległe faktury mogą być objęte układem, ale dostawca przy kolejnych dostawach zwykle patrzy już na ryzyko bieżącej zapłaty i może zmienić warunki, jeśli nic go nie trzyma umową. Masz podpisaną stałą umowę handlową czy wszystko szło na bieżące zamówienia?
Aurelia_84 2026-05-24 22:42
Samo obwieszczenie nie oznacza, że dostawca musi dalej dawać towar na kredyt, zwłaszcza jeśli są stare zaległości. Często da się jednak dogadać bieżące dostawy za gotówkę albo z krótkim terminem, a stare faktury zostawić do układu.
Marcin_92 2026-05-25 09:41
Odpowiedź
Odpowiedź do: Aurelia_84
Aurelia_84 dobrze to ujęła, tylko doprecyzowałbym, że ochrona po obwieszczeniu dotyczy głównie starych zobowiązań, a nie obowiązku dalszego kredytowania zakupów przez dostawcę. Przy takich zaległościach realnie może chcieć gotówki, przedpłaty albo osobnych ustaleń na bieżący sezon.
MartaDoradca 2026-05-25 10:36
Samo obwieszczenie restrukturyzacji nie musi automatycznie oznaczać, że dostawca może bez podstawy zerwać współpracę, ale zaległe faktury i nowe dostawy to zwykle dwie różne sprawy, więc może próbować ustalić inne warunki na przyszłość. Masz z nim podpisaną stałą umowę, czy każda dostawa była osobno uzgadniana?
Marek92 2026-05-27 17:43
U mnie dostawca po obwieszczeniu nie zerwał kontaktu, ale na stare faktury patrzył już bardzo ostro i nowych rzeczy na kreskę nie chciał dawać. Dało się dogadać tak, że bieżące dostawy były płacone od razu albo częściowo z góry, a zaległości szły osobno w układzie. Najgorzej działało unikanie telefonu, bo wtedy od razu blokowali konto i nikt w sklepie nie chciał wydać towaru. Masz już z nim jakąś rozmowę za sobą, czy dopiero się tego obawiasz?
KrzysiekRolnikPlock 2026-06-01 08:52
Samo obwieszczenie restrukturyzacji nie oznacza automatycznie, że dostawca musi dalej wydawać nawozy i środki na kredyt kupiecki, zwłaszcza przy nowych zamówieniach. Inaczej może być z potrącaniem starych zaległości czy wypowiadaniem już zawartych umów, więc dużo zależy od tego, czy macie stałą umowę, czy każda dostawa była osobno umawiana?