Czy doradca restrukturyzacyjny pomaga przygotować realistyczne propozycje układowe?
Natalia_z_wnioskiem
|
2026-05-25 12:16
Prowadzę małą firmę usługową i coraz częściej widzę, że same rozmowy z wierzycielami bez konkretnego planu niewiele dają. Zastanawiam się, jak w praktyce wygląda przygotowanie propozycji układowych z doradcą restrukturyzacyjnym, szczególnie gdy przychody są nierówne i trudno przewidzieć kolejne miesiące. Nie chodzi mi o teorię, tylko o to, czy doradca realnie pomaga policzyć, co firma jest w stanie spłacać, żeby nie obiecać czegoś nierealnego. Czy takie propozycje przygotowuje się głównie na podstawie dokumentów księgowych? Czy doradca bierze pod uwagę sezonowość przychodów?
Dyskusja (4)
KrzysiekRolnikPlock
2026-05-25 13:16
Z mojego doświadczenia doradca pomaga głównie sprowadzić wszystko na ziemię, bo same deklaracje typu „jakoś spłacimy” zwykle nie robią wrażenia na wierzycielach. U mnie zaczęło się od rozpisania realnych wpływów i kosztów, bez zakładania optymistycznego scenariusza. Przy nierównych przychodach patrzyliśmy raczej na kilka wariantów, czyli co firma udźwignie w słabszym miesiącu, a co przy lepszym obrocie. Doradca mocno pilnował, żeby propozycje układowe nie były tylko ładnie brzmiące, ale faktycznie możliwe do wykonania. Dla mnie ważne było też to, że ktoś z zewnątrz potrafił powiedzieć wprost, które koszty trzeba ograniczyć, a które założenia są życzeniowe. Wierzyciele inaczej reagowali, gdy dostali konkretne liczby i harmonogram, a nie ogólne zapewnienia. Nie rozwiązuje to wszystkiego od ręki, ale porządkuje sytuację i zmniejsza chaos w rozmowach. Masz już policzone średnie wpływy z ostatnich 6-12 miesięcy?
Milosz_96
2026-05-25 13:21
Odpowiedź
Odpowiedź do: KrzysiekRolnikPlock
Zgadzam się z Krzyśkiem, u mnie rola doradcy też polegała głównie na urealnieniu liczb, a nie na obiecywaniu wierzycielom cudów. Przy nierównych przychodach sens ma policzenie kilku wariantów, np. słabszego i średniego miesiąca, żeby propozycje układowe nie rozsypały się po pierwszym gorszym okresie. Dobry doradca patrzy też na to, które koszty są stałe, gdzie jest sezonowość i jaka rata faktycznie zostaje do udźwignięcia po zapłaceniu bieżących zobowiązań. Bez takiego przeliczenia łatwo zaproponować coś, co wygląda dobrze na papierze, ale potem tylko pogarsza sytuację.
Marcin_92
2026-05-26 07:17
Tak, dobry doradca restrukturyzacyjny pomaga zejść z ogólnych deklaracji typu „jakoś spłacimy” do konkretnych liczb. Zwykle bierze pod uwagę realne wpływy, sezonowość, stałe koszty, zaległości i to, ile firma faktycznie może oddawać bez dokładania sobie kolejnych problemów. Przy nierównych przychodach często robi się kilka wariantów, np. ostrożny i bardziej optymistyczny, żeby propozycje układowe nie były oderwane od rzeczywistości. Dużo zależy od jakości danych, które mu pokażesz: faktury, koszty, umowy, zaległości i prognozowane zlecenia. Masz bardziej problem z brakiem płynności co miesiąc, czy z dużą jednorazową zaległością?
Kasia81
2026-05-30 12:29
Z mojego doświadczenia doradca pomaga zejść z ogólnych rozmów na konkretne liczby, czyli patrzy na koszty stałe, sezonowość przychodów i realny bufor, a nie tylko na to, ile długu „dobrze wygląda” rozłożyć w układzie. U mnie największą różnicę zrobiło to, że propozycje były liczone w kilku wariantach, także przy słabszych miesiącach.