Restrukturyzacja kredytu czy już całej firmy?
Krzysiek82
|
2026-05-29 19:04
Mam klienta, który ma opóźnienia głównie na kredycie obrotowym, ale poza bankiem zaczynają się też przeciągać płatności do kilku dostawców. Bank sugeruje aneks, wydłużenie okresu i chwilowe obniżenie rat, tylko zastanawiam się, czy to nie będzie leczenie jednego objawu, a nie całej sytuacji. Spotkałem się też z pojęciem standstill, czyli czasowego wstrzymania działań wierzycieli, ale nie wiem, czy w praktyce banki i kontrahenci realnie na to idą bez formalnej restrukturyzacji. Gdzie według Was przebiega granica między zwykłą restrukturyzacją kredytu a momentem, kiedy trzeba już myśleć o układzie z wierzycielami? Nie chodzi mi o teorię, bardziej o praktyczne sygnały, że sam aneks bankowy może nie wystarczyć.
Dyskusja (2)
Tomek_88
2026-05-29 20:29
Moim zdaniem sam aneks z bankiem ma sens tylko wtedy, gdy problem faktycznie siedzi głównie w kredycie i firma ma realny plan, jak wrócić do płynności. Jeśli już opóźniają się płatności do dostawców, to warto patrzeć szerzej, bo obniżenie raty może tylko kupić trochę czasu. Standstill w praktyce brzmi rozsądnie, ale musi obejmować najważniejszych wierzycieli, inaczej jeden spokojniejszy bank nie rozwiąże presji z innych stron.
NorbertRestruktWarszawa
2026-05-30 01:32
Odpowiedź
Odpowiedź do: Tomek_88
Zgadzam się, że przy zaległościach wobec dostawców sam aneks bankowy może być za wąski, bo wtedy problemem jest już cała płynność, a nie tylko harmonogram spłat. W praktyce najpierw sprawdziłbym, czy firma ma policzony cash flow na najbliższe miesiące i czy dostawcy też są gotowi poczekać, bo bez tego standstill zostaje bardziej hasłem niż rozwiązaniem. Do poczytania w temacie jest ten materiał: Czym różni się restrukturyzacja kredytu od firmy?