Leasing maszyn a pierwsza rozmowa z doradcą restrukturyzacyjnym?
AgroBogumila
|
2026-05-30 11:10
Prowadzę małą działalność rolniczo-usługową i mam kilka leasingów na maszyny, które są potrzebne do pracy. Część rat jest już po terminie, a przy dwóch umowach dostałam ponaglenia z firmy leasingowej. Nie wiem, czy doradca restrukturyzacyjny na pierwszym spotkaniu analizuje też takie umowy, czy skupia się głównie na kredytach i fakturach. Najbardziej obawiam się wypowiedzenia leasingu, bo bez sprzętu trudno będzie dalej zarabiać. Czy umowy leasingu trzeba pokazać doradcy od razu? Czy opóźnienia w ratach zmieniają jego ocenę sytuacji?
Dyskusja (5)
KrzysiekRolnikPlock
2026-05-30 11:52
U mnie doradca już na pierwszej rozmowie pytał o leasingi tak samo jak o kredyty i zaległe faktury, bo maszyny były kluczowe dla dalszego zarabiania. Trzeba było mieć umowy, harmonogramy rat, ponaglenia i informację, które sprzęty są niezbędne do pracy. Najbardziej zwracał uwagę na to, czy leasing już jest wypowiedziany, czy jeszcze da się rozmawiać o zaległościach. Masz już tylko ponaglenia, czy przyszło też jakieś pismo o zamiarze wypowiedzenia umowy?
NorbertRestruktWarszawa
2026-05-30 13:03
Doradca na pierwszej rozmowie raczej będzie chciał zobaczyć pełny obraz zobowiązań, więc leasingi maszyn też są istotne, zwłaszcza jeśli są już ponaglenia. Przy takich umowach ważne są terminy zaległości, zapisy o wypowiedzeniu i to, czy firma leasingowa już zapowiada jakieś konkretne działania. Dobrze mieć pod ręką umowy, harmonogramy spłat i pisma, które przyszły z leasingu. Ile rat jest opóźnionych przy tych dwóch umowach?
Arek90
2026-05-30 20:19
Doradca na pierwszej rozmowie raczej powinien spojrzeć też na leasingi, zwłaszcza jeśli maszyny są potrzebne do bieżącej pracy i są już ponaglenia. To nie są „zwykłe” zobowiązania jak faktury, bo przy wypowiedzeniu umowy problem robi się od razu operacyjny, nie tylko finansowy. Dobrze mieć pod ręką umowy, harmonogramy spłat i pisma od leasingodawców, żeby było wiadomo, które terminy są krytyczne. Czy te ponaglenia zawierają już konkretny termin zapłaty pod rygorem wypowiedzenia?
Michalina98
2026-05-30 22:41
Odpowiedź
Odpowiedź do: Arek90
Zgadzam się z Arkiem, przy leasingach doradca raczej nie powinien ich odkładać na później, bo tu liczy się nie tylko wysokość długu, ale też ryzyko utraty sprzętu potrzebnego do zarabiania. Masz już tylko ponaglenia, czy w którymś piśmie pojawił się termin wypowiedzenia umowy?
Beata96
2026-05-30 21:14
Doradca zwykle patrzy też na leasingi, zwłaszcza jeśli maszyny są kluczowe dla działalności i są już ponaglenia, więc nie ogranicza się tylko do kredytów czy faktur. Masz przy tych umowach same zaległe raty, czy leasingodawca wspomina już o wypowiedzeniu?