Ile realnie decyzji zostaje po stronie rolnika w restrukturyzacji?
Andrzej_z_Mokotowa
|
2026-05-31 21:35
Mam pytanie z praktyki, bo coraz częściej słyszę od rolników obawę, że po wejściu w restrukturyzację ktoś im po prostu przejmie gospodarstwo i będą tylko podpisywać to, co im każą. Rozumiem, że w części postępowań właściciel nadal prowadzi sprawy sam, ale pewne decyzje wymagają zgody nadzorcy, zwłaszcza gdy chodzi o większy majątek albo nowe zobowiązania. Zastanawia mnie, jak to wygląda przy normalnym funkcjonowaniu gospodarstwa, czyli zakup paszy, paliwa, środków do produkcji, sprzedaż płodów czy rozmowy z odbiorcami. Czy w praktyce rolnik dalej sam decyduje o bieżącej pracy, a kontrola dotyczy głównie większych ruchów finansowych? I kiedy sytuacja robi się na tyle poważna, że zamiast nadzorcy pojawia się zarządca i właściciel faktycznie traci wpływ na decyzje?
Dyskusja (7)
AlicjaRestrukt
2026-06-01 07:45
Moim zdaniem najważniejsze jest rozróżnienie, czy rolnik zostaje przy zarządzie własnym, czy wchodzi w tryb, gdzie realnie pojawia się zarządca, bo wtedy zakres swobody jest zupełnie inny. Przy zwykłym prowadzeniu gospodarstwa wiele codziennych decyzji nadal zostaje po stronie właściciela, ale sprzedaż istotnego majątku, większe umowy czy nowe zobowiązania mogą już wymagać zgody nadzorcy. Dość przystępnie opisuje to ten materiał: Czy właściciel traci kontrolę nad firmą w restrukturyzacji?, zwłaszcza w kontekście tego, kiedy kontrola jest tylko ograniczona, a kiedy faktycznie przechodzi na zarządcę. W praktyce warto przed wejściem w postępowanie ustalić konkretnie, które decyzje będą wymagały akceptacji, żeby potem nie było zaskoczenia przy bieżących sprawach gospodarstwa.
PatrycjaLodz
2026-06-01 21:20
Z tego co rozumiem, w wielu przypadkach rolnik dalej prowadzi gospodarstwo normalnie, tylko nie ma już pełnej swobody przy większych decyzjach finansowych czy sprzedaży istotnych składników majątku. To nie jest automatyczne “oddanie sterów”, ale raczej kontrola nad tym, żeby nie pogorszyć sytuacji wierzycieli. Największa różnica jest chyba przy sanacji, bo tam zarządca może faktycznie wejść dużo mocniej w prowadzenie spraw.
Zenon_90
2026-06-03 11:21
Odpowiedź
Odpowiedź do: PatrycjaLodz
Też tak to rozumiem, że przy zwykłym bieżącym prowadzeniu gospodarstwa rolnik nie znika z decydowania z dnia na dzień. Największa różnica jest chyba przy ruchach, które mogą pogorszyć sytuację wierzycieli, jak sprzedaż ważnego sprzętu, ziemi czy branie nowych zobowiązań. Wtedy nadzorca ma być takim bezpiecznikiem, a nie kimś, kto prowadzi gospodarstwo za właściciela.
Janek_94
2026-06-02 15:11
Z tego co widziałem u znajomego, to przy zwykłym zarządzie własnym rolnik dalej ogarnia bieżące sprawy gospodarstwa, tylko niektóre większe ruchy musi konsultować albo mieć zgodę nadzorcy. Czyli sprzedaż czegoś ważnego, nowe kredyty czy nietypowe umowy to już nie jest pełna dowolność. Największa różnica jest chyba przy sanacji, bo tam faktycznie zarządca ma dużo większy wpływ na decyzje. Podobny watek byl tez tutaj: Rolnik z małą JDG obok gospodarstwa — czy doradca patrzy na całość?.
Sebastian_Rolnik
2026-06-03 03:03
Z mojego rozumienia restrukturyzacji wynika, że przy zarządzie własnym rolnik dalej normalnie prowadzi gospodarstwo, tylko przy większych ruchach musi mieć zgodę nadzorcy. Czyli bieżące zakupy, sprzedaż plonów czy organizacja pracy raczej zostają po jego stronie, ale sprzedaż sprzętu, ziemi albo branie nowych dużych zobowiązań to już inna sprawa. Dopiero w sanacji z zarządcą kontrola faktycznie mocniej przechodzi na kogoś z zewnątrz, więc warto od razu ustalić, jaki tryb postępowania wchodzi w grę.
Aneta96
2026-06-03 19:56
W praktyce chyba sporo zależy od rodzaju postępowania, bo przy zarządzie własnym rolnik dalej normalnie ogarnia bieżące sprawy gospodarstwa. Nadzorca raczej wchodzi przy większych decyzjach, sprzedaży majątku czy nowych zobowiązaniach, więc to nie wygląda tak, że ktoś z dnia na dzień przejmuje wszystko. Większa utrata kontroli kojarzy mi się dopiero z sanacją, gdzie może pojawić się zarządca.
Arek90
2026-06-04 14:10
Z tego co wiem, przy zarządzie własnym rolnik dalej normalnie prowadzi gospodarstwo, tylko przy większych decyzjach musi mieć zgodę nadzorcy. Codzienne sprawy typu sprzedaż plonów, zakupy do produkcji czy organizacja pracy raczej zostają po jego stronie. Większa utrata kontroli jest dopiero w sanacji, gdy wchodzi zarządca, więc dużo zależy od rodzaju postępowania.