Poufność przy pierwszej rozmowie z doradcą
BilansDamian
|
2026-05-31 21:40
Mam pytanie, bo jestem przed pierwszą rozmową z doradcą restrukturyzacyjnym i trochę nie wiem, jak podejść do przekazywania dokumentów. Chodzi o dane finansowe firmy, umowy z kontrahentami, zaległości i też prywatne informacje, które częściowo mieszają się z działalnością. Czy doradca ma obowiązek zachować takie rzeczy w poufności już od samej konsultacji, czy dopiero po podpisaniu umowy? Zastanawiam się też, czy są sytuacje, w których takie informacje mogą trafić dalej, np. do sądu, wierzycieli albo innych osób biorących udział w sprawie. Nie chcę niczego ukrywać, ale też nie chciałbym wysyłać wszystkiego mailem bez żadnego zabezpieczenia, jeśli nie ma takiej potrzeby.
Dyskusja (8)
Teresa_Biznes
2026-06-01 07:40
Ja bym na pierwszej rozmowie przekazała tylko tyle, ile jest potrzebne do wstępnej oceny sytuacji, a pełne dokumenty dopiero po jasnym ustaleniu zasad współpracy. Doradca co do zasady powinien traktować takie informacje poufnie, ale warto przed wysłaniem umów czy danych prywatnych zapytać wprost, na jakiej podstawie je przetwarza i kto będzie miał do nich dostęp. Dobrą praktyką jest też przesyłanie dokumentów przez bezpieczny kanał, a nie zwykłym mailem bez zabezpieczeń.
GrzesiekPlock
2026-06-01 08:29
Odpowiedź
Odpowiedź do: Teresa_Biznes
Też bym nie wysyłał od razu całej paczki dokumentów, tylko najpierw ustalił, jaki zakres danych jest faktycznie potrzebny do wstępnej analizy i jak będą zabezpieczone. Warto pamiętać, że poufność powinna obejmować już informacje przekazywane przy konsultacji, ale przy bardziej wrażliwych danych dobrze mieć to jasno potwierdzone, najlepiej mailowo. Tu jest sensownie opisane, na co zwrócić uwagę: Czy doradca restrukturyzacyjny musi zachować poufność?
AniaDoradcaBiznes
2026-06-01 20:36
Odpowiedź
Odpowiedź do: Teresa_Biznes
Też uważam, że na start lepiej nie wysyłać wszystkiego „hurtem”, tylko opisać sytuację i pokazać dokumenty potrzebne do oceny skali problemu. Poufność powinna obowiązywać już przy rozmowie z profesjonalnym doradcą, ale praktycznie dobrze jest mieć to jasno potwierdzone, choćby mailowo albo w NDA. Przy umowach z kontrahentami czy danych prywatnych można też na początku zasłonić część wrażliwych informacji, dopóki nie ma pewności co do dalszej współpracy. Podobny watek byl tez tutaj: Czy da się jeszcze dogadać bez sądu, czy lepiej od razu iść w PZU?.
Zenon_90
2026-06-02 11:58
Z tego co wiem, doradca restrukturyzacyjny powinien zachować poufność także na etapie wstępnej rozmowy, zwłaszcza jeśli przekazujesz mu dane finansowe czy umowy. Dla własnego spokoju możesz przed wysłaniem dokumentów poprosić o krótkie potwierdzenie zasad poufności albo NDA. Ja bym też na pierwszym etapie dawał tylko te materiały, które są potrzebne do oceny sytuacji, a bardziej wrażliwe dane przekazywał dopiero, gdy będzie jasne, że współpraca ma sens.
PatrycjaLodz
2026-06-03 01:42
Poufność powinna obowiązywać już na etapie pierwszej konsultacji, bo doradca restrukturyzacyjny ma dostęp do informacji, które mogą być tajemnicą przedsiębiorstwa albo danymi prywatnymi. Dla własnego spokoju przed wysłaniem dokumentów zapytałabym wprost, na jakiej podstawie je przetwarza, kto będzie miał do nich dostęp i czy można podpisać krótkie NDA. Wrażliwe rzeczy lepiej przekazywać przez bezpieczny kanał, a nie zwykłym mailem bez hasła.
Monika_96
2026-06-03 13:01
Moim zdaniem już na etapie pierwszej rozmowy doradca powinien traktować takie informacje poufnie, zwłaszcza jeśli dotyczą finansów firmy, umów czy prywatnych danych. Dla własnego spokoju można przed wysłaniem dokumentów zapytać wprost, na jakiej podstawie je przetwarza i czy może potwierdzić poufność choćby mailowo. Ja bym też na początku przekazała tylko to, co faktycznie potrzebne do oceny sytuacji, a pełne dokumenty dopiero po ustaleniu zasad współpracy.
PatrykWarszawa
2026-06-03 19:24
Przy pierwszej rozmowie też bym zakładał poufność, zwłaszcza jeśli mówisz z licencjonowanym doradcą, ale dla własnego spokoju warto to potwierdzić na początku konsultacji. Ja bym przed wysłaniem pełnych dokumentów zapytał wprost, kto będzie miał do nich dostęp i czy można najpierw omówić sprawę na ogólnych danych. Przy takich rzeczach jak umowy, zaległości i prywatne informacje lepiej nie wrzucać wszystkiego mailem bez ustalenia zasad przekazania.
MajaPlockRestrukt
2026-06-04 13:50
Na pierwszej rozmowie też nie przekazywałabym wszystkiego „na słowo”, tylko najpierw zapytała doradcę wprost o zasady poufności i najlepiej poprosiła o krótkie potwierdzenie mailowe albo NDA. Co do zasady taki doradca powinien traktować informacje zawodowo i dyskretnie, ale przy bardzo wrażliwych danych firmy czy prywatnych finansach warto ograniczyć dokumenty do tych naprawdę potrzebnych na start.