Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy sama ugoda z wierzycielami wystarczy przy gospodarstwie?

Andrzej_z_Mokotowa | 2026-05-31 21:44
Mam przypadek rolnika, który dogadał się osobno z bankiem i dwoma dostawcami, ale mimo tego co miesiąc wychodzą nowe zaległości i zaczyna brakować na bieżące koszty gospodarstwa. Na papierze wygląda, że ugody są, raty rozłożone, tylko że terminy spłat kompletnie nie pasują do sezonowych wpływów i po żniwach część pieniędzy od razu znika na stare zobowiązania. Zastanawiam się, gdzie jest granica między zwykłym dogadywaniem się z wierzycielami a momentem, w którym trzeba już myśleć o formalnej restrukturyzacji. Dla mnie czerwoną flagą jest to, że rolnik spłaca tych, którzy najgłośniej naciskają, a reszta zobowiązań tylko rośnie. Czy mieliście sytuacje, w których ugody bardziej odsuwały problem w czasie niż realnie pomagały wyjść na prostą?

Dyskusja (7)

Hubert_Doradca 2026-05-31 22:15
Sama ugoda często tylko odsuwa problem, jeśli harmonogram nie jest dopasowany do realnych wpływów z gospodarstwa. Dla mnie czerwona flaga jest wtedy, gdy mimo rozłożenia rat dalej rosną bieżące zaległości i brakuje na nawozy, paliwo czy paszę. W takiej sytuacji warto patrzeć już nie na pojedyncze porozumienia, tylko na całość zadłużenia i przepływów, bo może być potrzebna normalna restrukturyzacja.
Halina_Restrukt 2026-05-31 23:27
Odpowiedź
Odpowiedź do: Hubert_Doradca
Też bym patrzyła przede wszystkim na przepływy, a nie na sam fakt, że ugody są podpisane. Przy gospodarstwie problemem bywa właśnie to, że raty są „księgowo” do udźwignięcia, ale nie pasują do sezonu i wtedy bieżąca działalność zaczyna się dławić. Do poczytania w tym kontekście: Kiedy ugoda z wierzycielami nie wystarczy firmie?, bo dobrze pokazuje moment, w którym zwykłe dogadywanie się z wierzycielami przestaje wystarczać.
GrzesiekPlock 2026-06-01 09:36
Odpowiedź
Odpowiedź do: Hubert_Doradca
Dokładnie tak to widzę, sama kartka z ugodą jeszcze nie oznacza, że gospodarstwo odzyskało płynność. Przy rolniku trzeba patrzeć na sezonowość, bo jak raty wypadają w złych miesiącach, to po chwili zaczyna się łatanie dziur kolejnymi zaległościami. Jeśli po ugodach dalej nie starcza na bieżącą produkcję, to moim zdaniem trzeba już myśleć o szerszym uporządkowaniu długu, a nie tylko o dogadywaniu każdej faktury osobno. Podobny watek byl tez tutaj: Czy rolnik z sezonowymi wpływami ma sens iść do doradcy restrukturyzacyjnego?.
BartekLodz 2026-06-01 23:10
Moim zdaniem sama ugoda niewiele daje, jeśli raty są ustawione pod kalendarz banku, a nie pod realne wpływy z gospodarstwa. Czerwona lampka zapala się wtedy, gdy mimo dogadania starych długów zaczynają rosnąć nowe zaległości i brakuje na paliwo, paszę czy nawozy. W takim momencie to już nie jest tylko kwestia „dogadania się”, tylko trzeba przeliczyć całość i pewnie rozważyć formalną restrukturyzację.
Darek_Doradca 2026-06-02 17:33
Sama ugoda niewiele da, jeśli harmonogram spłat jest oderwany od tego, kiedy gospodarstwo realnie ma wpływy. Dla mnie czerwoną flagą jest właśnie to, że mimo porozumień dalej rosną nowe zaległości i brakuje na bieżące koszty, bo wtedy problem nie jest tylko w wierzycielach, ale w całym przepływie pieniędzy. W takiej sytuacji warto już myśleć o szerszej restrukturyzacji, a nie o dokładaniu kolejnych ugód „na szybko”.
AniaDoradcaBiznes 2026-06-03 07:39
Sama ugoda może nie wystarczyć, jeśli harmonogram spłat nie jest dopasowany do realnego cyklu wpływów z gospodarstwa. Dla mnie czerwoną flagą jest właśnie to, że mimo dogadania się z wierzycielami dalej narastają nowe zaległości i brakuje na bieżące koszty. W takim momencie warto już nie tylko „przesuwać raty”, ale policzyć całość przepływów i rozważyć formalną restrukturyzację, zanim stare zobowiązania zaczną zjadać cały sezonowy przychód.
JulitaRolnikPlock 2026-06-04 00:15
Sama ugoda może nie wystarczyć, jeśli raty są ustawione „księgowo”, a nie pod realny cykl gospodarstwa. U rolnika kluczowe jest to, czy po spłatach zostaje na paliwo, paszę, nawozy i bieżące koszty, bo inaczej zaległości będą tylko wracać. Dla mnie czerwona flaga jest wtedy, gdy po żniwach pieniądze od razu znikają na stare długi, a przed kolejnym sezonem znowu trzeba łatać dziury.