Czy doradca restrukturyzacyjny powinien od razu jasno określić koszty współpracy?
Basia_z_notatnika
|
2026-06-05 18:14
Prowadzę niewielką firmę usługową i rozważam rozmowę z doradcą restrukturyzacyjnym, ale mam obawę, że na początku trudno będzie mi ocenić pełne koszty takiej współpracy. Wiem, że każda sytuacja jest inna, ale chciałabym uniknąć sytuacji, w której po kilku spotkaniach pojawiają się dodatkowe opłaty, których wcześniej nie brałam pod uwagę. Zależy mi na tym, żeby już na starcie wiedzieć, za co dokładnie płacę i czy wynagrodzenie doradcy zależy od rodzaju postępowania. Czy doradca zwykle przedstawia kosztorys przed podjęciem działań? Czy można poprosić o rozbicie kosztów na etapy?
Dyskusja (9)
JustynaPlock
2026-06-05 18:39
Z mojego doświadczenia doradca od początku jasno rozpisuje, co jest w cenie, a co może być dodatkowo płatne, nawet jeśli dokładna kwota zależy od dalszego przebiegu sprawy. Dopytałabym od razu, czy pierwsza analiza, przygotowanie dokumentów i kolejne spotkania są liczone osobno.
LenaWarszawa
2026-06-05 18:57
Z mojego doświadczenia dobrze jest już na pierwszej rozmowie zapytać, co dokładnie jest w cenie, a co może być liczone osobno. U mnie problemem nie była sama wysokość kosztów, tylko brak jasności, czy kolejne analizy, pisma albo spotkania będą dodatkowo płatne. Sensowny doradca potrafił przynajmniej rozpisać warianty i powiedzieć, gdzie mogą pojawić się koszty zależne od sytuacji. Masz już jakąś konkretną kancelarię na oku?
Jarek98
2026-06-10 15:06
Odpowiedź
Odpowiedź do: LenaWarszawa
Też bym patrzył głównie na przejrzystość zasad, a nie tylko na samą kwotę. To, o czym pisze Lena, ma duże znaczenie, bo przy restrukturyzacji łatwo o dodatkowe czynności: analiza dokumentów, przygotowanie pism, rozmowy z wierzycielami czy udział w spotkaniach. Dobrze, gdy doradca od początku rozpisze, co obejmuje podstawowa stawka, a przy jakich działaniach pojawi się osobna opłata. Jeśli ktoś unika konkretów już na pierwszym etapie, to dla mnie byłby sygnał ostrzegawczy.
Karolina_Warszawa
2026-06-05 19:20
Tak, doradca restrukturyzacyjny powinien już na początku jasno powiedzieć, jak liczy wynagrodzenie i co dokładnie obejmuje dana kwota. Nawet jeśli nie da się od razu przewidzieć całego przebiegu sprawy, można ustalić koszt pierwszej analizy, przygotowania dokumentów, reprezentacji czy ewentualnych opłat sądowych. Dobrą praktyką jest też zapisanie w umowie, które czynności są dodatkowo płatne, żeby później nie było zaskoczenia. Czy rozmawiałaś już z kimś konkretnym, czy dopiero szukasz doradcy?
Hubert_Doradca
2026-06-05 19:23
A czy masz już umówioną konkretną rozmowę, czy dopiero szukasz doradcy? Pytam, bo sporo zależy od tego, czy chodzi tylko o wstępną analizę sytuacji firmy, czy już o prowadzenie całego postępowania. Ja bym na Twoim miejscu od razu dopytał, co dokładnie jest w cenie pierwszej konsultacji i od którego momentu zaczyna się płatna obsługa. Dobrze też ustalić, czy rozliczenie jest godzinowe, ryczałtowe, czy zależne od zakresu sprawy. Czasem dodatkowe koszty nie wynikają z samego doradcy, tylko np. z opłat sądowych, dokumentów albo pracy innych osób. Jeśli ktoś unika konkretów na starcie, to już samo w sobie daje jakiś sygnał. Masz bardziej na myśli zwykłą konsultację przed decyzją, czy pełną restrukturyzację firmy?
Eliza_Warszawa
2026-06-06 07:58
Odpowiedź
Odpowiedź do: Hubert_Doradca
Hubert dobrze zwrócił uwagę na rozróżnienie między samą analizą a późniejszym prowadzeniem sprawy, bo tu koszty potrafią się mocno różnić. Już przy pierwszym kontakcie dopytałabym, czy dostaniesz pisemne zestawienie zakresu usługi i opłat, także tych możliwych na dalszym etapie.
Lucyna_Plock
2026-06-05 19:32
Moim zdaniem doradca powinien już na początku jasno powiedzieć, co obejmuje jego wynagrodzenie, a co może być dodatkowo płatne, bo bez tego trudno spokojnie podjąć decyzję. Dobrze też dopytać, czy po pierwszej analizie dostaniesz konkretną wycenę na piśmie.
KamilLodzRolnik
2026-06-06 10:31
Odpowiedź
Odpowiedź do: Lucyna_Plock
Zgadzam się z Lucyną, przy takiej współpracy jasne zasady finansowe od początku bardzo pomagają. Doradca może nie znać od razu całej skali sprawy, ale powinien umieć powiedzieć, za co płacisz na pierwszym etapie, co obejmuje analiza, a co może dojść później, np. opłaty sądowe, przygotowanie wniosków czy udział w kolejnych spotkaniach. Dobrze, jeśli po wstępnej rozmowie dostaniesz choćby ramową wycenę mailowo, bo wtedy łatwiej porównać oferty i uniknąć nieporozumień. Czy masz już umówioną pierwszą konsultację, czy dopiero szukasz doradcy?
Darek_Doradca
2026-06-06 08:25
Na starcie doradca raczej powinien jasno powiedzieć, co obejmuje pierwsza analiza i jakie koszty mogą dojść później, ale pełnej kwoty czasem nie da się uczciwie podać bez wglądu w dokumenty. Czy chodzi Ci bardziej o koszt konsultacji, czy całego prowadzenia sprawy?