Czy doradca restrukturyzacyjny może rozmawiać z wierzycielami przed złożeniem wniosku?
DoradcaMarcin
|
2026-06-07 17:04
Prowadzę małą firmę usługową i mam kilku większych wierzycieli, z którymi rozmowy są coraz trudniejsze. Zastanawiam się, czy doradca restrukturyzacyjny może jeszcze przed formalnym rozpoczęciem postępowania pomóc w kontakcie z nimi albo przynajmniej przygotować sposób rozmowy. Czy takie działania są normalną częścią współpracy z doradcą restrukturyzacyjnym?
Dyskusja (8)
PatrykWarszawa
2026-06-07 17:14
Tak, doradca restrukturyzacyjny może pomagać jeszcze przed złożeniem wniosku i w praktyce często właśnie wtedy ma to największy sens. Może przeanalizować sytuację firmy, zobaczyć, które zobowiązania są najbardziej pilne i pomóc ułożyć sposób rozmowy z wierzycielami. Czasem bierze też udział w samych rozmowach, choć dużo zależy od ustaleń z przedsiębiorcą i od tego, na jakim etapie jest sprawa. Dla wierzycieli sygnał, że pojawia się doradca, bywa informacją, że firma nie ucieka od problemu, tylko próbuje go uporządkować. Trzeba jednak uważać, żeby niczego nie obiecywać pochopnie i nie składać deklaracji, których później nie da się dotrzymać. Dobrze przygotowana komunikacja przed formalnym postępowaniem może też ułatwić późniejsze rozmowy o układzie. Czy wierzyciele już wypowiedzieli umowy albo skierowali sprawy do egzekucji?
LenaWarszawa
2026-06-07 20:55
Tak, z mojego doświadczenia takie rozmowy przed złożeniem wniosku są czymś normalnym. Doradca często pomaga uporządkować liczby, przygotować propozycje dla wierzycieli i czasem sam bierze udział w kontakcie, żeby rozmowa nie była tylko emocjonalnym przepychaniem się. U mnie samo pojawienie się osoby z zewnątrz trochę uspokoiło sytuację, bo wierzyciele zobaczyli, że temat jest prowadzony konkretnie. Masz już wybranego doradcę, czy dopiero szukasz?
PatrycjaLodz
2026-06-14 12:32
Odpowiedź
Odpowiedź do: LenaWarszawa
Mam podobne odczucia jak LenaWarszawa, bo zanim ruszyły formalności, doradca pomógł nam ułożyć konkretny plan rozmów i dzięki temu wierzyciele widzieli liczby, a nie tylko nerwowe tłumaczenia. Czy masz już policzone, ile realnie jesteś w stanie spłacać miesięcznie?
NinaBiznes
2026-06-18 10:33
Odpowiedź
Odpowiedź do: LenaWarszawa
Lena dobrze to ujęła, bo przed formalnym wnioskiem często dzieje się najwięcej porządkowania i testowania, czy wierzyciele w ogóle są gotowi na rozmowę o układzie. U mnie kluczowe było to, żeby doradca pomógł przełożyć sytuację firmy na konkrety, a nie tylko ogólne prośby o czas.
Hubert_Doradca
2026-06-08 09:46
U mnie doradca wszedł w rozmowy z wierzycielami jeszcze przed złożeniem papierów i bardziej chodziło o uporządkowanie komunikacji niż straszenie postępowaniem. Pomógł przygotować propozycje i ton rozmów, więc z mojego doświadczenia to całkiem normalny etap współpracy.
Sebastian_Rolnik
2026-06-16 08:53
Tak, doradca restrukturyzacyjny może pomóc jeszcze przed złożeniem formalnego wniosku. W praktyce często właśnie od tego zaczyna się współpraca, czyli od oceny sytuacji, uporządkowania danych o zadłużeniu i przygotowania sposobu rozmowy z wierzycielami. Może też uczestniczyć w rozmowach albo przygotować propozycje spłaty, które będą bardziej wiarygodne niż luźne deklaracje składane przez przedsiębiorcę pod presją. Dla wierzycieli sam fakt, że w sprawę włączony jest doradca, bywa sygnałem, że firma próbuje podejść do tematu konkretnie, a nie tylko odwleka płatności. Trzeba tylko uważać, żeby nie obiecywać każdemu czegoś innego, bo później może to utrudnić formalną restrukturyzację. Dobrze przygotowana komunikacja przed postępowaniem może czasem uspokoić sytuację i dać trochę czasu na ułożenie realnego planu. Ważne jest też, żeby doradca znał pełny obraz, a nie tylko tych wierzycieli, którzy najbardziej naciskają. Czy zaległości są już po wypowiedzeniu umów albo skierowane do egzekucji?
Karolina_Warszawa
2026-06-17 10:43
Tak, takie działania przed złożeniem wniosku są dość normalne, zwłaszcza gdy sytuacja z wierzycielami zaczyna się zaostrzać. Doradca może pomóc uporządkować liczby, przygotować argumenty do rozmów i czasem sam uczestniczyć w kontakcie z wierzycielami, jeśli ma do tego umocowanie. Często chodzi też o to, żeby nie składać przypadkowych deklaracji, które później utrudnią ułożenie sensownego planu spłaty. Czy ci więksi wierzyciele są już na etapie wezwań do zapłaty albo windykacji?
LeszekRolnik
2026-06-18 13:41
Tak, doradca restrukturyzacyjny może pomóc jeszcze przed złożeniem wniosku, np. ocenić sytuację, przygotować argumenty do rozmów i czasem uczestniczyć w kontakcie z wierzycielami. Dużo zależy od tego, czy chodzi o nieformalne negocjacje, czy już przygotowanie konkretnego postępowania restrukturyzacyjnego.