Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy skup zboża może potrącić stare zadłużenie z bieżącej sprzedaży w restrukturyzacji gospodarstwa?

Tomasz76 | 2026-06-13 08:58
Prowadzę gospodarstwo rolne jako osoba fizyczna i jestem na etapie rozmów z doradcą restrukturyzacyjnym przed złożeniem wniosku. Chodzi o gospodarstwo ok. 80 ha, głównie zboża i rzepak, z zaległościami wobec jednego punktu skupu na około 95 tys. zł za wcześniejsze nawozy i środki ochrony roślin. W tym sezonie mam podpisać z tym samym skupem umowę na odbiór zboża, ale usłyszałem, że firma może chcieć potrącić stare zadłużenie z pieniędzy za tegoroczną sprzedaż. Nie wiem, czy po otwarciu restrukturyzacji takie potrącenie jest traktowane jak normalne rozliczenie, czy jak spłata jednego wierzyciela poza układem. Sprawa jest o tyle ważna, że z tych pieniędzy miałyby być opłacone paliwo, części i bieżące koszty żniw. Zastanawiam się też, czy znaczenie ma to, że dług wobec skupu powstał przed postępowaniem, a sprzedaż zboża byłaby już po jego otwarciu. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją przy skupie płodów rolnych w trakcie restrukturyzacji gospodarstwa?

Dyskusja (9)

GrzesiekPlock 2026-06-13 10:11
Dużo zależy od tego, czy w umowie ze skupem albo wcześniejszych fakturach/OWU jest zapis o potrąceniu wzajemnych należności. Istotny może być też moment złożenia wniosku i to, czy postępowanie restrukturyzacyjne będzie już otwarte w chwili sprzedaży zboża. Bez tych dat i dokumentów trudno ocenić, czy skup może po prostu pomniejszyć wypłatę, czy będzie to już problematyczne. Masz już podpisaną nową umowę na odbiór zboża, czy dopiero ją negocjujesz?
AsiaBiznes 2026-06-13 10:16
To zależy od zapisów w umowie i od tego, na jakim etapie formalnie będzie restrukturyzacja. Sam skup może próbować potrącić stare zadłużenie z bieżącej faktury, ale po otwarciu postępowania nie zawsze jest to takie proste i doradca powinien to sprawdzić przed podpisaniem nowej umowy. Dobrze też uważać, żeby nowa sprzedaż nie została „wciągnięta” w rozliczenie starych nawozów bez jasnych ustaleń na piśmie. Masz już projekt tej umowy ze skupem?
Szymon90 2026-06-13 13:48
Odpowiedź
Odpowiedź do: AsiaBiznes
AsiaBiznes dobrze zwróciła uwagę na moment formalnego otwarcia sprawy, bo rozmowy z doradcą to jeszcze co innego niż postępowanie. Ciekawe jest też, czy ten skup ma w starych dokumentach jakieś zgody na potrącenia albo zapisy o kompensacie przy kolejnych dostawach. Przy nowej umowie na zboże pewnie kluczowe będzie, czy nie próbują tego wpisać wprost jako warunku odbioru. Czy w tej nowej umowie jest już projekt zapisu o potrąceniu z ceny za zboże?
Monika_96 2026-06-15 08:59
Odpowiedź
Odpowiedź do: AsiaBiznes
AsiaBiznes dobrze zwróciła uwagę na etap sprawy, bo co innego zwykłe rozliczenie przed złożeniem papierów, a co innego sytuacja po otwarciu restrukturyzacji. Ja bym jeszcze sprawdził, czy w nowej umowie ze skupem nie ma automatycznej zgody na kompensatę albo potrącenie z każdej kolejnej sprzedaży, bo to może później zrobić problem z bieżącą płynnością gospodarstwa.
OlaBiznes 2026-06-13 11:46
Tu dużo zależy od momentu otwarcia restrukturyzacji i zapisów w umowie ze skupem, bo potrącenie „starego” długu z bieżącej sprzedaży może być potem kwestionowane. Masz już wyznaczonego doradcę i ustaloną datę złożenia wniosku?
Pawel94 2026-06-13 12:59
Tu dużo zależy od tego, czy formalnie będzie już otwarte postępowanie restrukturyzacyjne i jaki dokładnie tryb wchodzi w grę. Co do zasady skup nie może sobie dowolnie „zabrać” pieniędzy z nowej sprzedaży tylko dlatego, że ma starą fakturę, zwłaszcza jeśli takie potrącenie naruszałoby zasady restrukturyzacji i równego traktowania wierzycieli. Inaczej może wyglądać sytuacja, jeśli w umowie albo wcześniejszych dokumentach jest zapis o potrąceniu, kompensacie albo zabezpieczeniu wierzytelności. Trzeba też rozróżnić zadłużenie sprzed otwarcia postępowania od nowych zobowiązań, bo bieżąca sprzedaż zboża po otwarciu sprawy może już być traktowana inaczej. Ja bym tego nie zostawiał na ustne ustalenia ze skupem, tylko poprosił ich o jasne stanowisko na piśmie, czy zamierzają potrącać stare 95 tys. zł z zapłaty za tegoroczne zboże. Doradca restrukturyzacyjny też powinien zobaczyć projekt umowy przed podpisaniem, bo jeden zapis o kompensacie może później mocno skomplikować płynność gospodarstwa. Jeśli skup chce potrącić całość, to w praktyce zostajesz bez pieniędzy z plonu, a to może utrudnić prowadzenie gospodarstwa w restrukturyzacji. Czy postępowanie restrukturyzacyjne jest już formalnie otwarte, czy dopiero planujecie złożenie wniosku?
Dorota_Biznes 2026-06-13 17:24
Odpowiedź
Odpowiedź do: Pawel94
Paweł94 dobrze zwrócił uwagę na moment otwarcia postępowania, bo przed i po tej dacie sytuacja może wyglądać inaczej. Ja bym jeszcze doprecyzował, czy w umowie ze skupem albo w starych fakturach nie ma zapisu o kompensacie, bo firmy czasem próbują się na to powoływać przy rozliczeniu nowej dostawy. Sama sprzedaż tegorocznego zboża to bieżący przychód gospodarstwa, więc automatyczne potrącenie całych 95 tys. zł mogłoby mocno namieszać w restrukturyzacji. Czy doradca mówił już, jaki tryb postępowania ma być składany?
AdrianRestrukt 2026-06-13 14:43
W restrukturyzacji takie potrącenie starego długu z bieżącej sprzedaży nie zawsze jest swobodne, bo dużo zależy od momentu otwarcia postępowania, rodzaju restrukturyzacji i tego, czy wierzytelności nadają się do potrącenia według przepisów. Dopytaj doradcę, czy po złożeniu wniosku ten skup będzie mógł jednostronnie potrącić te 95 tys. zł z faktury za nowe zboże?
AlicjaRestrukt 2026-06-18 08:30
U mnie skup próbował tak potrącić starą fakturę z nowej sprzedaży, ale doradca od razu kazał wszystko ustalić pisemnie przed dostawą, bo po otwarciu restrukturyzacji takie ruchy robią się mocno problematyczne. Masz już podpisaną umowę ze skupem, czy to dopiero rozmowy?