Czy kredyt klęskowy po przymrozkach można objąć restrukturyzacją gospodarstwa?
Pawel_z_sadu
|
2026-06-14 06:58
Prowadzę gospodarstwo sadownicze i jestem na etapie rozmów z doradcą o postępowaniu o zatwierdzenie układu. Mam kredyt klęskowy zaciągnięty po dużych przymrozkach, do spłaty zostało około 180 tys. zł. Bank traktuje go trochę inaczej niż zwykły kredyt obrotowy i stąd moje pytanie, czy taki kredyt może wejść do restrukturyzacji gospodarstwa. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że kredyt preferencyjny albo klęskowy był ujmowany w propozycjach układowych?
Dyskusja (9)
JustynaPlock
2026-06-14 07:21
Sam fakt, że to kredyt klęskowy/preferencyjny, nie musi go automatycznie wyłączać z układu, ale znaczenie ma konkretna umowa, zabezpieczenia i to, czy w grę wchodzą dopłaty z ARiMR. Masz w decyzji albo umowie zapis, na jakiej linii pomocowej był udzielony?
ZuzannaPlock
2026-06-14 07:26
Odpowiedź
Odpowiedź do: JustynaPlock
Justyna dobrze to ujęła, tylko doprecyzowałbym, że sam „klęskowy” charakter kredytu nie przesądza jeszcze sprawy w żadną stronę. W układzie zwykle patrzy się na konkretną wierzytelność banku, a nie tylko na nazwę produktu. Przy kredytach preferencyjnych robi się jednak bardziej delikatnie, bo mogą być warunki związane z dopłatami, pomocą publiczną albo utrzymaniem celu kredytu. Bank może go traktować inaczej właśnie przez te dodatkowe zasady, ale to jeszcze nie znaczy, że automatycznie jest poza restrukturyzacją. Dużo zależy też od zabezpieczeń, np. hipoteki, zastawu czy poręczeń. Doradca powinien sprawdzić umowę kredytową i regulamin danej linii, bo tam często wychodzą ograniczenia. Ja bym nie zakładał z góry, że 180 tys. nie da się objąć układem, ale też nie traktowałbym tego jak zwykłego obrotowego. Masz tam dopłaty do oprocentowania z ARiMR czy tylko preferencyjne warunki banku?
Edyta84
2026-06-14 07:43
U znajomego sadownika taki kredyt klęskowy był normalnie ujęty w spisie wierzytelności przy układzie, tylko bank mocniej pilnował, jak jest opisane źródło finansowania i zabezpieczenia. Masz go z dopłatą ARiMR do oprocentowania?
Tomek_88
2026-06-14 07:51
Odpowiedź
Odpowiedź do: Edyta84
U mnie było podobnie jak pisze Edyta84, kredyt klęskowy trafił do spisu, ale doradca osobno opisywał dopłatę i zabezpieczenia, bo bank się tego czepiał bardziej niż przy zwykłym obrotowym. Masz w umowie zapis, że to kredyt z pomocą ARiMR?
Marek92
2026-06-22 15:25
Odpowiedź
Odpowiedź do: Tomek_88
Tomek_88 dobrze zwrócił uwagę na umowę, bo przy kredycie klęskowym zwykle problemem nie jest samo ujęcie wierzytelności w układzie, tylko pokazanie dopłat, zabezpieczeń i warunków pomocy tak, żeby bank nie podważał spisu. Masz tam wpisaną konkretną linię kredytową albo decyzję/zaświadczenie związane z ARiMR?
MagdaRolnik
2026-06-14 08:03
Co do zasady taki kredyt może być objęty układem, ale przy preferencyjnych/klęskowych bank zwykle sprawdza jeszcze warunki dopłat i zabezpieczeń. Masz go zabezpieczonego hipoteką albo gwarancją?
Zenon_90
2026-06-14 13:37
U mnie doradca tłumaczył, że sam fakt, iż kredyt jest preferencyjny albo „klęskowy”, nie wyłącza go automatycznie z układu, bo liczy się to, kto jest wierzycielem i jaki jest stan zobowiązania na dzień otwarcia postępowania. Bank może go inaczej obsługiwać ze względu na dopłaty czy warunki z ARiMR, ale w restrukturyzacji i tak trzeba go prawidłowo wykazać. Kluczowe bywa to, czy są jakieś zabezpieczenia i czy dopłaty do oprocentowania nie rodzą dodatkowych ograniczeń. Masz w umowie zapis, co się dzieje z kredytem przy zmianie harmonogramu spłat?
Weronika92
2026-06-14 15:17
U mnie przy układzie kredyt klęskowy też był rozpatrywany osobno, ale sam fakt, że był preferencyjny, nie wykluczył go z rozmów o restrukturyzacji. Bank bardziej patrzył na to, z jakiego programu był udzielony i czy jest tam dopłata albo gwarancja, bo tego doradca musiał pilnować w propozycjach układowych. Ostatecznie część wierzytelności weszła do układu, tylko warunki były inaczej opisane niż przy zwykłym obrotowym. Masz w umowie wpisane, z jakiej dokładnie linii pomocowej był ten kredyt?
Milosz_96
2026-06-18 16:35
U mnie był podobny temat po gradobiciu, tylko kwota trochę niższa. Doradca mówił wtedy, że sam fakt, że kredyt jest preferencyjny albo klęskowy, nie wyłącza go automatycznie z układu, ale bank bardzo pilnował zapisów umowy i dopłat. W spisie wierzytelności ten kredyt normalnie się pojawił, natomiast bank zgłaszał uwagi, bo inaczej patrzyli na część kapitału, odsetki i zabezpieczenia. Najwięcej zamieszania było przy tym, czy restrukturyzacja nie naruszy warunków pomocy publicznej, więc bez papierów z banku doradca nie chciał nic przesądzać. Ostatecznie dało się to ująć w propozycjach, ale rozmowy trwały dłużej niż przy zwykłych zobowiązaniach handlowych. Z mojego doświadczenia bank często mówi „to inny kredyt”, ale to jeszcze nie znaczy, że jest poza całym postępowaniem. Dużo zależy od konkretnej linii kredytowej, zabezpieczenia i tego, czy są zaległości. Masz ten kredyt z dopłatą ARiMR do oprocentowania?