Kto realnie pilnuje układu po zakończeniu restrukturyzacji?
Anka_z_papierami
|
2026-06-14 21:33
Mam pytanie z praktyki, bo coraz częściej spotykam się z sytuacją, że po zatwierdzeniu układu wszyscy trochę odpuszczają temat. Dłużnik płaci pierwsze raty, wierzyciele czekają, a dopiero po czasie wychodzi, że zaczynają się opóźnienia albo brakuje aktualnych danych finansowych. Jak to u Was wygląda w praktyce, kto faktycznie pilnuje wykonania układu i reaguje na pierwsze czerwone flagi? Czy nadzorca układu ma obowiązek aktywnie sprawdzać sytuację co kwartał, czy raczej opiera się głównie na tym, co przekaże mu dłużnik? Zastanawiam się też, jak szybko wierzyciele dowiadują się, że firma przestaje realizować założenia układu.
Dyskusja (5)
Dorota_Biznes
2026-06-14 23:11
U mnie z praktyki wynika, że po zatwierdzeniu układu nie można liczyć wyłącznie na to, że „jakoś będzie”, bo wtedy najłatwiej przegapić pierwsze opóźnienia. Nadzorca powinien pilnować wykonania układu i raportować, ale dłużnik też musi na bieżąco dostarczać dane, a wierzyciele powinni reagować, jeśli raporty co 3 miesiące są lakoniczne albo płatności zaczynają się rozjeżdżać. Najgorszy sygnał to zwykle brak komunikacji, bo samo kilkudniowe opóźnienie da się jeszcze wyjaśnić, ale unikanie tematu już nie.
Sebastian_Rolnik
2026-06-15 02:29
Odpowiedź
Odpowiedź do: Dorota_Biznes
Też mam wrażenie, że największy problem zaczyna się wtedy, gdy po pierwszych terminowych ratach wszyscy uznają temat za zamknięty. W praktyce sens ma stały rytm kontroli, np. raport co kwartał i szybka reakcja, gdy pojawiają się opóźnienia albo dłużnik przestaje dosyłać aktualne dane. Dobrze jest to opisane tutaj: Kto pilnuje wykonania układu po restrukturyzacji?, szczególnie w kontekście roli nadzorcy i obowiązków po stronie dłużnika.
KacperLodzRolnik
2026-06-15 15:07
Odpowiedź
Odpowiedź do: Sebastian_Rolnik
Zgadzam się, po kilku pierwszych wpłatach łatwo uśpić czujność, a potem problem wychodzi dopiero przy większej zaległości. Moim zdaniem powinien być jasno ustalony obowiązek bieżącego raportowania, choćby kwartalnie, bo bez danych finansowych wierzyciele trochę działają po omacku. Nadzorca też nie powinien być tylko „na papierze”, tylko reagować, gdy dłużnik zaczyna przeciągać płatności albo unika kontaktu. Podobny watek byl tez tutaj: Co się dzieje, gdy firma nie płaci rat z zatwierdzonego układu?.
Tomek_88
2026-06-16 08:26
Z mojej praktyki wynika, że po zatwierdzeniu układu łatwo o takie „rozluźnienie”, ale formalnie temat nie powinien wisieć w próżni. Nadzorca wykonania układu powinien monitorować sytuację i składać sprawozdania co 3 miesiące, a dłużnik ma obowiązek dawać dane potrzebne do oceny, czy układ jest wykonywany. Wierzyciele też nie powinni czekać do dużych zaległości, bo pierwsze opóźnienia albo brak informacji finansowych to już sygnał, żeby dopytywać i reagować.
Weronika92
2026-06-17 00:08
Z mojej praktyki wynika, że po zatwierdzeniu układu dużo zależy od tego, jak aktywnie działa nadzorca wykonania układu i czy dłużnik rzetelnie przekazuje dane. Te kwartalne sprawozdania są ważne, ale same w sobie nie wystarczą, jeśli nikt nie reaguje na opóźnienia w ratach albo pogorszenie wyników. Wierzyciele też powinni pilnować terminów, bo pierwsze czerwone flagi często widać wcześniej niż dopiero przy większych zaległościach.