Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Jak rozmawiać z dostawcami po otwarciu restrukturyzacji gospodarstwa?

Seba_od_gospodarstwa | 2026-06-14 21:33
Jestem po złożeniu wniosku o restrukturyzację i zaczynam mieć największy problem nie z papierami, tylko z rozmowami z ludźmi, z którymi normalnie robiłem interesy. Dostawca pasz pyta wprost, czy ma mi dalej wydawać towar, skup chce wiedzieć, czy pieniądze za zboże nie pójdą od razu na stare zaległości, a bank naciska o plan spłat. Nie chcę nikogo zbywać ogólnikami, ale też boję się powiedzieć za dużo albo obiecać coś, czego potem nie da się utrzymać w układzie. Jak wy to prowadziliście w praktyce, żeby nie spalić relacji i jednocześnie nie pogorszyć swojej sytuacji? Czy lepiej od razu mówić, że wszystko idzie przez doradcę, czy samemu przygotować jakąś krótką informację dla kontrahentów?

Dyskusja (5)

JustynaPlock 2026-06-15 01:57
U mnie najlepiej działało mówienie wprost, ale bez składania obietnic bez pokrycia: co jest już złożone, na jakim etapie jest sprawa i kiedy realnie można wrócić do konkretów. Dostawcy zwykle mniej boją się samej restrukturyzacji niż ciszy i zmiennych wersji, więc warto mieć jedną krótką informację dla banku, skupu i dostawcy pasz. Do poczytania jest też ten materiał: Jak rozmawiać z kontrahentami w restrukturyzacji firmy?, bo sensownie pokazuje, jak przygotować argumenty do takich rozmów. Ja bym tylko uważała, żeby nie obiecywać terminów spłat „na uspokojenie”, jeśli nie ma ich jeszcze w planie.
MajaPlockRestrukt 2026-06-15 18:15
Najlepiej mówić spokojnie i konkretnie: że restrukturyzacja nie oznacza końca współpracy, tylko próbę uporządkowania spłat i utrzymania gospodarstwa w ruchu. Ja bym nie składała obietnic „na słowo”, tylko pokazała, co jest bieżącą płatnością, co starą zaległością i jakie zasady współpracy proponujesz na teraz. Dostawca czy bank zwykle bardziej boją się ciszy i unikania telefonu niż samej restrukturyzacji. Podobny watek byl tez tutaj: Rozmowa z bankiem przy sezonowych wpływach z gospodarstwa.
Karolina_Warszawa 2026-06-16 08:33
Moim zdaniem najlepiej mówić krótko i konkretnie: restrukturyzacja jest po to, żeby gospodarstwo mogło dalej działać, a nie po to, żeby unikać rozmów czy płatności. Dostawcy pasz można uczciwie powiedzieć, jakie są realne terminy bieżących płatności, ale bez obiecywania czegoś, czego nie da się dotrzymać. Z bankiem i skupem trzymałabym się tego, co wynika z planu i dokumentów, bo ogólniki zwykle tylko zwiększają nieufność.
OlaBiznes 2026-06-16 15:04
Najgorzej chyba udawać, że nic się nie dzieje, bo wtedy dostawcy sami dopowiadają sobie najgorsze scenariusze. Ja bym mówiła krótko i konkretnie: restrukturyzacja jest po to, żeby gospodarstwo dalej działało, ale nowe zobowiązania muszą być realne do obsłużenia i najlepiej mieć jasne warunki na piśmie. Bankowi czy dostawcy nie obiecywałabym terminów z głowy, tylko odwoływała się do planu i bieżących możliwości.
LenaWarszawa 2026-06-17 03:25
Najważniejsze chyba mówić spokojnie i konkretnie, ale bez składania obietnic na wyrost. Ja bym każdemu tłumaczyła, że restrukturyzacja nie oznacza uciekania od zobowiązań, tylko próbę uporządkowania spłat i utrzymania gospodarstwa w ruchu. Dostawcom warto od razu proponować jasne zasady na bieżące dostawy, np. płatność za nowy towar osobno od starych zaległości, ale najlepiej mieć to potem potwierdzone na piśmie.