Czy doradca restrukturyzacyjny analizuje umowy leasingowe przed przygotowaniem układu?
OliwiaWarszawa
|
2026-06-23 12:43
Prowadzę małą firmę i mam kilka aktywnych leasingów, które są dla mnie ważne, bo bez tych sprzętów trudno byłoby dalej działać. Przed rozmową z doradcą zastanawiam się, czy takie umowy są standardowo dokładnie analizowane przy przygotowaniu propozycji układowych. Czy doradca restrukturyzacyjny powinien uwzględnić leasingi osobno, zanim zaproponuje warunki dla wierzycieli?
Dyskusja (9)
AniaDoradcaBiznes
2026-06-23 14:19
Tak, leasingi zwykle są analizowane osobno, bo mają bezpośredni wpływ na bieżące funkcjonowanie firmy i realność wykonania układu. Doradca sprawdza m.in. wysokość rat, zaległości, warunki wypowiedzenia umów i to, czy sprzęt jest kluczowy dla działalności. Bez tego propozycje dla wierzycieli mogłyby wyglądać dobrze na papierze, ale nie uwzględniać kosztów potrzebnych do dalszego prowadzenia firmy. Masz zaległości w tych leasingach, czy raty są jeszcze płacone na bieżąco?
Edyta84
2026-06-23 15:18
Odpowiedź
Odpowiedź do: AniaDoradcaBiznes
Z mojego doświadczenia wygląda to właśnie tak, bo leasing potrafi mocno zmienić obraz całej restrukturyzacji, szczególnie gdy sprzęt jest potrzebny do dalszej pracy firmy. U mnie doradca od razu pytał, które umowy są kluczowe i czy były już jakieś opóźnienia w ratach.
Beata96
2026-06-23 18:53
Odpowiedź
Odpowiedź do: Edyta84
Też spotkałem się z takim podejściem, jak opisuje Edyta84. Leasingi zwykle nie są traktowane jak zwykły dług „do wrzucenia do jednego worka”, bo trzeba sprawdzić, czy sprzęt jest potrzebny do dalszego działania firmy i co wynika z samych umów. Doradca patrzy wtedy na zaległości, harmonogram rat, ryzyko wypowiedzenia umowy i to, jak te płatności wpływają na realne możliwości wykonania układu. Masz w tych leasingach już jakieś opóźnienia, czy raty są jeszcze regulowane na bieżąco?
Karolina_Warszawa
2026-06-23 15:37
Odpowiedź
Odpowiedź do: AniaDoradcaBiznes
AniaDoradcaBiznes, to ma sens, bo bez tych sprzętów firma może po prostu nie mieć z czego generować przychodów na układ. A czy przy takiej analizie doradca bierze pod uwagę też możliwość negocjowania zmian w harmonogramie rat leasingowych?
MartynaLodz
2026-06-23 14:42
Tak, leasingi zwykle nie są traktowane jak zwykła faktura do spłaty, bo często dotyczą sprzętu potrzebnego do dalszego działania firmy. Doradca raczej powinien sprawdzić warunki umów, zaległości, ryzyko wypowiedzenia i to, czy raty da się realnie utrzymać przy propozycjach układowych. Ostrożnie tylko z założeniem, że każdy leasing automatycznie wejdzie do układu na takich samych zasadach jak inni wierzyciele, bo dużo zależy od rodzaju umowy i stanu rozliczeń. Masz obecnie jakieś zaległości w ratach leasingowych?
GabrielaPlockRestrukt
2026-06-23 14:59
Tak, leasingi zwykle są osobno oglądane, ale nie zawsze w taki sam sposób jak zwykłe długi, bo dużo zależy od rodzaju umowy i tego, czy raty są bieżące. Doradca raczej będzie chciał ustalić, które sprzęty są kluczowe dla firmy i jak ich utrzymanie wpływa na realność układu.
NataliaWarszawaDoradca
2026-06-23 15:43
U mnie doradca od razu pytał o leasingi, bo raty mocno wpływały na to, ile firma realnie może spłacać w układzie. Sprawdzał nie tylko wysokość rat, ale też zaległości, warunki wypowiedzenia i to, czy dany sprzęt jest konieczny do dalszej działalności. Leasingi potraktował osobno, bo wrzucenie ich do jednego worka z resztą zobowiązań dawało fałszywy obraz sytuacji. Masz już jakieś zaległości w tych leasingach, czy raty są jeszcze płacone na bieżąco?
Halina_Restrukt
2026-06-24 08:10
Tak, leasingi zwykle są istotnym elementem analizy, zwłaszcza jeśli sprzęt jest potrzebny do dalszego prowadzenia firmy. Doradca powinien sprawdzić nie tylko wysokość rat, ale też zaległości, terminy, zabezpieczenia i ryzyko wypowiedzenia umów. To ma duże znaczenie przy układaniu realnych propozycji, bo inne warunki mają sens, gdy firma musi utrzymać kluczowe maszyny czy auta. Leasingodawcy często są traktowani trochę inaczej niż zwykli wierzyciele, bo przedmiot leasingu nie jest jeszcze własnością firmy. Dobrze, żeby doradca wiedział, które umowy są konieczne do działania, a które ewentualnie tylko obciążają płynność. Bez takiej analizy układ może wyglądać dobrze na papierze, ale nie zadziałać w praktyce. Masz już jakieś zaległości w tych leasingach, czy raty są jeszcze płacone na bieżąco?
Kasia81
2026-06-27 10:57
Tak, leasingi zwykle są analizowane osobno, bo wpływają i na bieżącą płynność firmy, i na możliwość dalszego prowadzenia działalności po przyjęciu układu. Doradca sprawdza m.in. raty, zaległości, znaczenie sprzętu dla firmy i to, czy finansujący ma być traktowany inaczej niż pozostali wierzyciele.