Restrukturyzacja w Łodzi przy zaległych wynagrodzeniach dla pracowników – czy sąd traktuje to jako pilną sprawę?
Magda_z_Lodzi
|
2026-06-23 15:14
Prowadzę firmę usługową w Łodzi i przez opóźnienia w płatnościach od dużego klienta zaczęły nam się kumulować zaległości, w tym część wynagrodzeń dla pracowników. Nie ma jeszcze egzekucji, ale sytuacja robi się napięta i boję się, że za chwilę będzie za późno na spokojne rozmowy z wierzycielami. Czy przy takich zaległościach restrukturyzacja w Łodzi jest traktowana przez sąd jako sprawa pilna i co może mieć największe znaczenie przy ocenie wniosku?
Dyskusja (4)
Szymon90
2026-06-23 15:34
Z mojego doświadczenia sąd patrzy na takie sprawy dość konkretnie, ale samo hasło „zaległe wynagrodzenia” nie oznacza automatycznie, że wszystko pójdzie od ręki. Dużo zależy od tego, czy dokumenty są dobrze przygotowane i czy widać, że firma ma jeszcze realną szansę działać, a nie tylko odsunąć problem. Przy pensjach dla pracowników robi się jednak większa presja, bo to są zobowiązania szczególnie wrażliwe i szybko psują atmosferę w firmie. U mnie najwięcej czasu zabrało nie samo czekanie na sąd, tylko zebranie danych, pokazanie przepływów i uporządkowanie tego, komu i ile firma zalega. W Łodzi też liczy się obciążenie konkretnego wydziału, więc trudno przewidzieć termin co do dnia. Nie czekałbym jednak do egzekucji, bo wtedy rozmowy z wierzycielami są zwykle dużo trudniejsze. Jeśli duży klient tylko opóźnia płatność, a nie kwestionuje faktur, to może być istotny argument przy ocenie sytuacji. Macie już potwierdzony termin zapłaty od tego klienta, czy to nadal tylko obietnice?
SlawekWarszawa
2026-06-25 17:13
Odpowiedź
Odpowiedź do: Szymon90
Szymon90 dobrze to ujął, bo przy zaległych pensjach sąd zwykle widzi większą wrażliwość sprawy, ale tempo zależy głównie od konkretów: skali zaległości, płynności firmy, listy wierzycieli i sensownego planu spłaty. Macie już policzone, ile dokładnie wynosi zaległość wobec pracowników i za jakie miesiące?
BartekLodz
2026-06-25 08:19
Z mojego doświadczenia takie sprawy potrafią iść szybciej, jeśli widać realne ryzyko utraty płynności i zaległości wobec pracowników, ale sam fakt, że firma jest z Łodzi, raczej nie robi tu różnicy. Sąd patrzy bardziej na dokumenty, skalę zadłużenia i to, czy jest jeszcze szansa na układ, a nie tylko na to, że sytuacja jest stresująca. U mnie dużą różnicę zrobiło szybkie zebranie danych o wierzycielach, zaległych pensjach i prognozie wpływów, bo bez tego wszystko się rozmywało. Czy macie już policzone, ile dokładnie brakuje na wynagrodzenia i jakie płatności mają wejść od tego klienta?
Hubert_Doradca
2026-07-06 07:16
Sąd raczej patrzy na realne ryzyko utraty płynności i interes wierzycieli, a zaległe wynagrodzenia mogą pokazywać, że sprawa jest już dość pilna, choć sama lokalizacja w Łodzi nie daje specjalnego trybu. Dużo zależy od tego, jak duże są zaległości i czy macie jeszcze bieżące wpływy z działalności?