Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Ile realnie trwa współpraca z doradcą przy PZU?

Beata_z_umowami | 2026-06-28 21:53
Pracuję przy umowach i coraz częściej widzę, że klienci zakładają bardzo optymistyczne terminy współpracy z doradcą restrukturyzacyjnym. Na papierze postępowanie o zatwierdzenie układu wygląda dość sprawnie, ale w praktyce samo zebranie dokumentów, ustalenie wierzycieli i dopięcie propozycji potrafi zająć sporo czasu. Zastanawiam się, od jakiego momentu liczyć realny czas współpracy: od pierwszej konsultacji, od podpisania umowy z doradcą czy dopiero od obwieszczenia. Czy u Was doradca prowadził sprawę intensywnie przez kilka tygodni, czy raczej kontakt rozciągał się na kilka miesięcy? Interesuje mnie też, jakie sytuacje najbardziej wydłużają temat i kiedy powinno się zapalić czerwone światło, że sprawa stoi w miejscu bez powodu.

Dyskusja (7)

Beata96 2026-06-28 23:38
Moim zdaniem realnie trzeba liczyć od pierwszej konkretnej konsultacji, kiedy doradca zaczyna analizować sytuację i mówi, jakie dokumenty są potrzebne. Samo PZU może wyglądać szybko w przepisach, ale największy poślizg zwykle robi kompletowanie danych, lista wierzycieli i sensowne propozycje układowe. Jak ktoś obiecuje zamknięcie wszystkiego „od ręki”, to dla mnie byłaby już mała czerwona flaga.
MagdaRolnik 2026-06-29 07:32
Odpowiedź
Odpowiedź do: Beata96
Też bym liczyła od momentu, kiedy doradca faktycznie wchodzi w dokumenty, a nie od samej podpisanej umowy czy formalnego startu PZU. W praktyce często dopiero wtedy wychodzi, że lista wierzycieli jest niepełna albo część zobowiązań trzeba jeszcze uporządkować, więc termin „ustawowy” robi się mało miarodajny. Jest o tym sensownie opisane tutaj: Jak długo trwa współpraca z doradcą restrukturyzacyjnym?, zwłaszcza w kontekście etapów przed samym głosowaniem nad układem.
Teresa_Biznes 2026-06-30 00:47
Odpowiedź
Odpowiedź do: MagdaRolnik
Zgadzam się, sama data umowy niewiele mówi, jeśli po niej jeszcze przez kilka tygodni kompletuje się dane i prostuje zaległości w papierach. Realnie współpraca zaczyna się wtedy, gdy doradca ma z czego ocenić sytuację i może ułożyć propozycje dla wierzycieli. Dlatego przy PZU warto od razu zakładać bufor, bo największe opóźnienia zwykle wychodzą właśnie na etapie porządkowania zobowiązań. Podobny watek byl tez tutaj: Co się dzieje, gdy firma nie płaci rat z zatwierdzonego układu?.
JustynaPlock 2026-06-30 17:30
Ja bym liczyła realny czas od pierwszej konkretnej konsultacji, kiedy doradca zaczyna zbierać dane i oceniać sytuację, a nie dopiero od podpisania umowy czy obwieszczenia. W PZU sama procedura może wyglądać krótko, ale przygotowanie listy wierzycieli, dokumentów i sensownych propozycji układowych często zajmuje najwięcej. U mnie w praktyce najbardziej przeciągają sprawę braki w dokumentach i niedoszacowanie liczby wierzycieli.
Karolina_Warszawa 2026-07-01 03:10
Moim zdaniem realnie warto liczyć czas od pierwszej konsultacji, bo już wtedy zaczyna się porządkowanie sytuacji i ustalanie, czy PZU w ogóle ma sens. Sam formalny etap może wyglądać krótko, ale zebranie dokumentów, lista wierzycieli i sensowne propozycje układowe często zajmują więcej niż klient zakłada. U mnie z obserwacji największe opóźnienia robią braki w papierach i niejasne salda zadłużenia.
LeszekRolnik 2026-07-01 12:43
Moim zdaniem realny czas warto liczyć już od pierwszej sensownej konsultacji, bo wtedy zwykle wychodzą braki w dokumentach i trzeba ustalić, czy PZU w ogóle ma ręce i nogi. Samo podpisanie umowy z doradcą to często dopiero formalny start, a największy poślizg robi zebranie wierzycieli, sald i przygotowanie propozycji układowych. U mnie w praktyce szybkie sprawy to raczej wyjątek, a nie standard, zwłaszcza gdy dłużnik wcześniej nie miał porządku w papierach.
Weronika92 2026-07-02 01:33
Moim zdaniem realnie warto liczyć od momentu, kiedy klient zaczyna kompletować dane i dokumenty, a nie dopiero od formalnego podpisania umowy. Sama konsultacja może być szybka, ale dopiero przy wierzycielach, saldach i propozycjach układowych wychodzi, ile jest pracy. Przy sprawnym kliencie to może iść dość płynnie, ale jeśli dokumenty są rozproszone albo część zobowiązań niejasna, kilka tygodni potrafi zniknąć bardzo szybko.