Czy doradca restrukturyzacyjny analizuje faktoring przed przygotowaniem układu?
Seba_od_gospodarstwa
|
2026-06-30 15:05
Prowadzę gospodarstwo i część sprzedaży mam rozliczaną przez faktoring, bo inaczej ciężko byłoby utrzymać płynność między sezonami. Zastanawiam się, czy przy rozmowie z doradcą restrukturyzacyjnym takie umowy są traktowane podobnie jak zwykłe zobowiązania, czy jako osobny temat do sprawdzenia. Czy doradca restrukturyzacyjny analizuje faktoring przed przygotowaniem propozycji układowych?
Dyskusja (10)
Aneta96
2026-06-30 16:14
Tak, faktoring zwykle jest osobno oglądany, bo doradca musi sprawdzić, czy to tylko bieżące finansowanie sprzedaży, czy są tam regresy, cesje wierzytelności, zabezpieczenia albo potrącenia wpływające na układ. Dużo zależy od tego, czy faktor przejął ryzyko niewypłacalności odbiorców, czy w razie problemów wraca z roszczeniem do gospodarstwa.
BozenaDoradca
2026-06-30 18:03
Odpowiedź
Odpowiedź do: Aneta96
Aneta96 dobrze to ujęła, u mnie doradca nie wrzucił faktoringu do jednego worka z normalnymi fakturami do zapłaty. Pytał osobno o umowę z faktorem, kto ponosi ryzyko, czy są potrącenia z przelewów od odbiorców i czy jakieś należności są już scedowane. W praktyce wyszło, że to mocno wpływało na realną płynność, więc bez tego trudno było sensownie policzyć propozycje układowe. Masz faktoring z regresem czy bez regresu?
Beata96
2026-06-30 19:22
Odpowiedź
Odpowiedź do: Aneta96
Aneta96 dobrze to ujęła, u mnie doradca nie wrzucił faktoringu do jednego worka z resztą długów, tylko sprawdzał umowę, cesje i to, czy faktor może potrącać wpływy ze sprzedaży. Masz faktoring z regresem czy bez regresu?
Jakub_81
2026-06-30 17:28
Faktoring zwykle nie jest wrzucany do jednego worka ze zwykłymi długami, bo dużo zależy od umowy, cesji wierzytelności, regresu i tego, czy faktor ma jakieś zabezpieczenia. Doradca raczej będzie musiał to przejrzeć przed układem, bo taki mechanizm może mocno wpływać na płynność i realność propozycji.
Dorota_Biznes
2026-07-01 08:07
Odpowiedź
Odpowiedź do: Jakub_81
Jakub_81 dobrze to ujął, u mnie doradca rozdzielił faktoring od zwykłych zobowiązań i najpierw sprawdzał, czy jest regres, cesja i blokady na wpływach, bo od tego zależało, ile realnie zostaje gotówki w sezonie. Masz faktoring z regresem czy bez?
JulitaRolnikPlock
2026-07-01 10:19
Odpowiedź
Odpowiedź do: Dorota_Biznes
Dorota_Biznes, u mnie też wygląda to bardziej na osobny temat do rozpisania, bo przy faktoringu sama kwota zadłużenia nie mówi jeszcze, ile gotówki faktycznie zostaje w obrocie. Czy w Twoim przypadku doradca sprawdzał też, czy faktor może potrącać swoje należności z bieżących wpływów?
Kasia81
2026-07-02 15:02
Z tego co wiem, faktoring zwykle jest oglądany trochę osobno, bo dużo zależy od konstrukcji umowy i tego, czy jest z regresem, bez regresu, czy np. z cesją wierzytelności. Doradca restrukturyzacyjny raczej będzie chciał sprawdzić, jakie faktury są już objęte faktoringiem, kto ma prawo do płatności i czy faktor może potrącać albo wypowiadać finansowanie. To może mieć duże znaczenie przy układzie, bo inaczej wygląda zwykła faktura od dostawcy, a inaczej finansowanie spięte z bieżącą sprzedażą. Przy gospodarstwie dochodzi jeszcze sezonowość, więc pewnie ważne będzie, czy bez faktoringu w ogóle da się utrzymać obrót. Nie traktowałbym tego jako drobiazgu księgowego, tylko jako element płynności, który może wpłynąć na realność propozycji układowych. Dużo zależy też od tego, czy faktor jest już wierzycielem z zaległością, czy po prostu obsługuje bieżące faktury. Masz faktoring z regresem czy bez regresu?
PaulinaLodz
2026-07-04 21:46
Tak, faktoring zwykle jest osobno oglądany, bo doradca musi wiedzieć, czy chodzi o wykup wierzytelności, cesje, regres, limity i potrącenia z przyszłych płatności. Dużo zależy też od tego, czy faktor ma już zabezpieczenia na należnościach z gospodarstwa.
Eliza_Warszawa
2026-07-07 09:16
Tak, faktoring zwykle jest osobnym tematem do przejrzenia, bo znaczenie ma nie tylko saldo, ale też cesje, zabezpieczenia i to, czy wpływy ze sprzedaży nadal będą dostępne dla gospodarstwa. Masz faktoring pełny czy z regresem?
KacperLodzRolnik
2026-07-14 08:17
Tak, faktoring zwykle jest osobnym tematem do sprawdzenia, a nie tylko kolejną pozycją w zobowiązaniach. Doradca restrukturyzacyjny patrzy na samą umowę, sposób rozliczeń, cesje wierzytelności, limity, zabezpieczenia i to, czy faktoring jest z regresem, czy bez regresu. To ma znaczenie, bo przy gospodarstwie taka usługa może być realnym źródłem płynności między sprzedażą a kolejnymi kosztami sezonowymi. Jeśli propozycje układowe miałyby oderwać się od tego mechanizmu, łatwo byłoby poprawić sytuację na papierze, a pogorszyć bieżące finansowanie. Inaczej traktuje się też sytuację, gdy faktor jest wierzycielem z tytułu wypłaconych zaliczek, a inaczej gdy główny problem dotyczy przyszłych potrąceń i wpływów z faktur. Przy układzie znaczenie ma też, czy kontrahenci płacą bezpośrednio faktorowi i jakie są konsekwencje wypowiedzenia umowy. Moim zdaniem doradca bez analizy faktoringu nie będzie miał pełnego obrazu przepływów pieniężnych. Masz faktoring z regresem, czy bez regresu?