Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy w trakcie restrukturyzacji gospodarstwa można sprzedać kawałek ziemi?

Janek_po_pracy | 2026-07-01 09:47
Prowadzę gospodarstwo mleczne jako osoba fizyczna, około 42 hektary, i jestem na etapie rozmów z doradcą restrukturyzacyjnym przed złożeniem propozycji układowych. Zadłużenie wobec banku, dostawców pasz i firmy od nawozów wynosi łącznie około 620 tys. zł. Mam jedną działkę oddaloną od reszty gospodarstwa, trochę ponad 3 hektary, którą sąsiad chciałby kupić za gotówkę. Te pieniądze pomogłyby mi spłacić część najpilniejszych zaległości i utrzymać produkcję, ale nie wiem, jak taka sprzedaż wygląda przy planowanej restrukturyzacji. Czy wierzyciele albo nadzorca mogą uznać, że to działanie na ich szkodę, jeśli sprzedaż byłaby po normalnej cenie rynkowej? Czy taka transakcja powinna być zgłoszona wcześniej we wniosku albo propozycjach układowych? Interesuje mnie, czy ktoś miał podobną sytuację z gospodarstwem rolnym i sprzedażą części ziemi przed zatwierdzeniem układu.

Dyskusja (5)

BartekLodz 2026-07-01 11:55
Przy restrukturyzacji taka sprzedaż może być możliwa, ale kluczowe jest, czy działka jest objęta zabezpieczeniem banku i czy doradca ujmie tę gotówkę w propozycjach układowych, żeby potem nikt nie zarzucił wyprowadzania majątku. Masz na tej działce hipotekę albo zastaw związany z kredytem?
Aga_90 2026-07-12 09:20
Odpowiedź
Odpowiedź do: BartekLodz
Bartek dobrze to ujął, bo sama sprzedaż nie musi być problemem, ale przy restrukturyzacji liczy się, czy kasa trafia „na stół”, a nie znika bokiem. Ta oddalona działka jest wpisana w zabezpieczenia banku?
KrzysiekRolnikPlock 2026-07-14 08:32
Odpowiedź
Odpowiedź do: Aga_90
Aga_90 dobrze zwróciła uwagę na bank, bo u nas przy podobnej sytuacji problemem nie była sama sprzedaż pola, tylko to, że działka siedziała w hipotece razem z resztą gospodarstwa. Bank wtedy chciał najpierw wiedzieć, ile z tej sprzedaży pójdzie na spłatę i dopiero rozmawiał o zwolnieniu kawałka ziemi. Doradca też pilnował, żeby wszystko było pokazane w papierach, bo wierzyciele od razu patrzą podejrzliwie, jeśli majątek znika przed układem. Masz już sprawdzone w księdze wieczystej, czy ta działka jest objęta zabezpieczeniem?
Arek90 2026-07-01 14:57
W takiej sytuacji sprzedaż ziemi może być możliwa, ale dużo zależy od tego, na jakim dokładnie etapie jest postępowanie i czy ta działka jest objęta zabezpieczeniem banku, np. hipoteką. Jeżeli pieniądze ze sprzedaży miałyby wejść do gospodarstwa i realnie poprawić wykonanie układu, doradca restrukturyzacyjny może to ująć w propozycjach albo planie, ale lepiej nie robić tego „na własną rękę” tuż przed złożeniem dokumentów. Wierzyciele mogą potem patrzeć na taką transakcję podejrzliwie, zwłaszcza jeśli cena byłaby niższa niż rynkowa albo środki poszłyby tylko do wybranych osób. Czy na tej działce jest wpisana hipoteka albo inne zabezpieczenie?
Filip_98 2026-07-15 10:36
Czy ta działka jest objęta zabezpieczeniem banku albo wpisana w majątek, na którym ma opierać się układ? Od tego może zależeć, czy sprzedaż za gotówkę nie zostanie później zakwestionowana przez wierzycieli.