Czy można rozpocząć restrukturyzację gospodarstwa przed żniwami?
Mirek_73
|
2026-07-02 19:11
Mam gospodarstwo z produkcją mieszaną i kilka zaległych zobowiązań, które najbardziej ciążą właśnie teraz, przed żniwami. Zastanawiam się, czy składanie wniosku o restrukturyzację w takim momencie nie utrudni sprzedaży zboża i bieżących rozliczeń z odbiorcami. Czy ktoś zaczynał restrukturyzację gospodarstwa tuż przed żniwami i jak to wyglądało w praktyce?
Dyskusja (3)
Jarek98
2026-07-02 21:23
Da się zacząć restrukturyzację przed żniwami, ale w praktyce kluczowe jest, żeby nie zablokować sobie normalnej sprzedaży i płatności za zboże. U mnie znajomy ruszał z tematem w podobnym okresie i największy problem był nie w samym wniosku, tylko w dogadaniu bieżących rozliczeń z odbiorcami i bankiem. Dobrze mieć wcześniej spisane, które pieniądze muszą iść na paliwo, części, usługi i żniwa, żeby nie wyszło zamieszanie w środku sezonu. Masz już jakieś zajęcia komornicze albo tylko zaległe raty i faktury?
MartaDoradca
2026-07-03 08:06
Odpowiedź
Odpowiedź do: Jarek98
Jarek98 dobrze to ujął, bo sam moment przed żniwami nie musi wszystkiego wywrócić, tylko trzeba mieć poukładane, na jakie konto pójdą płatności od odbiorców i czy nie będzie problemu z bieżącymi fakturami. Dużo zależy też od tego, czy sprzedaż zboża idzie przez stałych kontrahentów, czy bardziej „z ręki” po żniwach.
NinaBiznes
2026-07-15 10:39
U mnie temat ruszył właśnie przed żniwami i dało się to ogarnąć, ale trzeba było pilnować papierów i terminów płatności. Sama restrukturyzacja nie zatrzymała sprzedaży zboża, tylko odbiorcy pytali czasem o formę rozliczenia i czy faktury mają iść normalnie. Najwięcej stresu było przy przelewach, bo człowiek się zastanawia, co można płacić od ręki, a co już wchodzi w układ. W praktyce sprzedaż szła dalej, tylko każdą większą płatność konsultowałem wcześniej, żeby potem nikt się nie przyczepił. Przed żniwami jest o tyle trudno, że gotówka jest potrzebna na paliwo, części i usługi, więc dobrze mieć jasno rozpisane bieżące koszty. U mnie odbiorcy nie zerwali współpracy, raczej patrzyli, czy zboże jest i czy dokumenty się zgadzają. Najgorzej zostawić temat na ostatnią chwilę, bo wtedy wszystko nakłada się na żniwa i robi się chaos. Masz już wybranego doradcę restrukturyzacyjnego czy dopiero rozważasz złożenie wniosku?