Czy zaległy czynsz za dzierżawę pola można objąć układem w restrukturyzacji gospodarstwa?
Karolina_Plock
|
2026-07-04 12:56
Prowadzę gospodarstwo około 38 ha, z czego prawie 12 ha mam w dzierżawie od prywatnej osoby. Jestem na etapie przygotowywania wniosku o otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego i mam zaległość za czynsz dzierżawny za dwa ostatnie terminy płatności. Właściciel gruntu zaczyna naciskać i obawia się, że przez moje problemy finansowe nie dostanie pieniędzy. Czy taki zaległy czynsz za dzierżawę pola może być ujęty w układzie przy restrukturyzacji gospodarstwa? Zastanawiam się też, czy samo rozpoczęcie restrukturyzacji może wpłynąć na dalsze trwanie umowy dzierżawy.
Dyskusja (9)
Hubert_Doradca
2026-07-04 14:49
Zaległy czynsz dzierżawny co do zasady może wejść do układu, jeśli powstał przed dniem otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego, ale bieżące płatności po otwarciu trzeba regulować normalnie. Sprawdź tylko, czy w umowie dzierżawy nie ma zapisów o wypowiedzeniu przy zaległości, bo właściciel może się na tym opierać.
EwaPlock
2026-07-04 14:56
Odpowiedź
Odpowiedź do: Hubert_Doradca
Hubert dobrze to ujął, bo u mnie w podobnej sytuacji stare zaległości za dzierżawę były wpisane do układu, ale czynsz za kolejne okresy musiałem już płacić na bieżąco. Właściciel pola też się denerwował, więc pomogła zwykła rozmowa i pokazanie, że ziemia nadal jest mi potrzebna do produkcji, a nie próbuję go zostawić bez pieniędzy. Kluczowe było też sprawdzenie umowy, bo miałem zapis o wypowiedzeniu po zaległości i trzeba było szybko dogadać się co do dalszych płatności. Masz w umowie podany konkretny termin, po którym właściciel może wypowiedzieć dzierżawę?
MichalBiznesLodz
2026-07-04 15:02
U mnie zaległy czynsz dzierżawny był wpisany do spisu wierzytelności razem z innymi długami gospodarstwa, więc temat dało się ująć w układzie. Ważne było tylko, żeby dobrze rozpisać, za jaki okres jest zaległość i na jakiej podstawie, bo właściciel gruntu potem i tak dostawał informację jako wierzyciel. Z praktyki powiem, że lepiej z nim od razu normalnie pogadać, bo sama restrukturyzacja nie kasuje napięcia, a dzierżawa często jest potrzebna dalej do prowadzenia gospodarstwa. Masz tę dzierżawę na piśmie czy bardziej „po sąsiedzku”?
Aneta96
2026-07-04 15:32
Odpowiedź
Odpowiedź do: MichalBiznesLodz
MichalBiznesLodz, u Ciebie to brzmi dość podobnie do mojej sytuacji, bo też chodzi o zaległość z konkretnych terminów, a nie jakiś spór o samą dzierżawę. Zastanawiam się tylko, czy właściciel gruntu musi wcześniej formalnie zgłosić taką wierzytelność, czy wystarczy, że ja wskażę ją we wniosku i dokumentach do restrukturyzacji. No i ciekawi mnie, czy po wpisaniu czynszu do spisu nie było u Ciebie problemu z dalszym korzystaniem z pola. Czy właściciel próbował wypowiadać umowę dzierżawy mimo ujęcia zaległości w układzie?
Emilia81
2026-07-04 17:08
Odpowiedź
Odpowiedź do: MichalBiznesLodz
MichalBiznesLodz dobrze to ujął, bo taki zaległy czynsz dzierżawny co do zasady może trafić do spisu wierzytelności, jeśli powstał przed dniem otwarcia postępowania. W praktyce traktuje się go podobnie jak inne zobowiązania gospodarstwa, tylko trzeba jasno pokazać, z jakiej umowy wynika i za które terminy nie było zapłaty. Właściciel gruntu nie znika z tematu, tylko staje się wierzycielem i dostaje informacje w ramach postępowania. Inaczej może być z czynszem bieżącym, naliczanym już po otwarciu restrukturyzacji, bo ten zwykle trzeba regulować normalnie, żeby nie narobić sobie problemów z dalszą dzierżawą. Dobrze też pilnować, czy sama umowa dzierżawy nie daje właścicielowi podstaw do wypowiedzenia przy zaległościach, bo układ nie zawsze rozwiązuje automatycznie taki spór. Jeśli zależy Ci na utrzymaniu tych 12 ha, rozmowa z właścicielem i pokazanie mu, że dług będzie formalnie ujęty, może trochę uspokoić sytuację. Czy wniosek dotyczy postępowania o zatwierdzenie układu, czy sanacji?
Weronika92
2026-07-04 15:07
Co do zasady zaległy czynsz dzierżawny sprzed otwarcia postępowania może być objęty układem, ale czynsz bieżący po otwarciu zwykle trzeba regulować normalnie, żeby nie ryzykować problemów z dzierżawą. Masz już wyznaczoną datę otwarcia postępowania czy dopiero składasz wniosek?
Konrad_81
2026-07-05 10:41
Co do zasady zaległy czynsz dzierżawny sprzed otwarcia restrukturyzacji może wejść do układu jako wierzytelność, ale bieżący czynsz po otwarciu trzeba już regulować normalnie. Masz dzierżawę na piśmie i jasno określone terminy płatności?
JustynaPlock
2026-07-06 10:45
Co do zasady zaległy czynsz dzierżawny sprzed otwarcia restrukturyzacji może wejść do układu jako wierzytelność właściciela gruntu. Inaczej będzie z bieżącym czynszem po otwarciu postępowania, bo ten zwykle trzeba regulować normalnie, żeby nie ryzykować problemów z dzierżawą. Dobrze też sprawdzić samą umowę, bo czasem są tam zapisy o wypowiedzeniu przy zwłoce. Masz już doradcę restrukturyzacyjnego, który wpisuje tę zaległość do spisu wierzytelności?
NorbertRestruktWarszawa
2026-07-11 20:09
U mnie podobna zaległość z dzierżawy była wpisana do spisu wierzytelności, bo powstała przed otwarciem postępowania, więc poszła razem z resztą długów do układu. Właściciel gruntu i tak był normalnie wykazany jako wierzyciel, tylko trzeba było dobrze opisać umowę i terminy zaległych płatności. Co innego czynsz za okres już po otwarciu restrukturyzacji, z tym trzeba było płacić na bieżąco, żeby nie narobić sobie problemów z dzierżawą. Masz dzierżawę na piśmie czy tylko ustną?