Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy samo ryzyko braku płynności już wystarcza do restrukturyzacji gospodarstwa?

Mirek_odFirm | 2026-07-05 08:08
Prowadzę kilka spraw dla gospodarstw i coraz częściej widzę sytuację, gdzie rolnik jeszcze jakoś płaci, ale już wiadomo, że za dwa lub trzy miesiące może się to posypać. Z jednej strony nie ma jeszcze typowej niewypłacalności, bo raty i faktury są regulowane, choć czasem z opóźnieniem. Z drugiej strony po słabszym sezonie, drogich nawozach i kredycie obrotowym widać, że kolejny większy wydatek może zaburzyć całą płynność. Zastanawiam się, czy w praktyce samo realne zagrożenie niewypłacalnością jest wystarczającym powodem, żeby rozmawiać o restrukturyzacji, czy trzeba czekać aż pojawią się już konkretne zaległości. Mam wrażenie, że wielu rolników zgłasza się dopiero wtedy, gdy komornik albo bank zaczyna mocniej naciskać, a wtedy pole manewru jest dużo mniejsze.

Dyskusja (8)

Szymon90 2026-07-05 17:17
Moim zdaniem samo ryzyko utraty płynności może już być sygnałem, żeby przynajmniej sprawdzić opcje restrukturyzacji, zanim pojawią się zaległości nie do opanowania. W gospodarstwie problem często wychodzi z opóźnieniem, bo wpływy są sezonowe, a koszty nawozów, paliwa czy rat kredytu idą na bieżąco. Sensownie opisano to tutaj: Czy zagrożenie niewypłacalnością wystarczy do restrukturyzacji?, szczególnie w kontekście różnicy między zagrożeniem niewypłacalnością a faktycznym brakiem płynności. Kluczowe pytanie brzmi raczej nie „czy już jest za późno”, tylko czy plan spłat da się jeszcze ułożyć, zanim wierzyciele zaczną działać osobno.
BozenaDoradca 2026-07-07 16:25
Odpowiedź
Odpowiedź do: Szymon90
Zgadzam się, że przy gospodarstwie nie warto czekać, aż zaległości będą już wszędzie, bo sezonowość potrafi długo maskować problem. Samo pogorszenie prognozy płynności może być wystarczającym powodem, żeby porozmawiać z doradcą i policzyć, czy to jeszcze chwilowe napięcie, czy już realne zagrożenie niewypłacalnością. Im wcześniej się to sprawdzi, tym zwykle więcej opcji zostaje na stole.
EwaPlock 2026-07-06 06:39
Moim zdaniem warto reagować już przy realnym zagrożeniu niewypłacalnością, a nie dopiero wtedy, gdy komornik albo bank zaczyna mocniej naciskać. W gospodarstwie płynność potrafi się załamać bardzo szybko, zwłaszcza gdy wpływy są sezonowe, więc rozmowa z doradcą wcześniej może dać więcej możliwości działania. Ważne tylko, żeby to nie było oparte na samym „mam złe przeczucie”, ale na konkretnych liczbach i prognozie spłat na najbliższe miesiące. Podobny watek byl tez tutaj: Które długi gospodarstwa wpisać do układu?.
Filip_98 2026-07-06 22:44
Moim zdaniem samo realne ryzyko utraty płynności już powinno być sygnałem, żeby przynajmniej pogadać z doradcą, zanim zrobi się z tego pełna niewypłacalność. W gospodarstwie często wszystko trzyma się do pierwszej większej faktury albo słabszej sprzedaży, więc czekanie aż raty przestaną być płacone może tylko zawęzić pole manewru. Restrukturyzacja nie musi od razu oznaczać katastrofy, czasem to po prostu sposób na uporządkowanie zobowiązań wcześniej.
Kasia81 2026-07-08 05:04
Moim zdaniem samo realne zagrożenie niewypłacalnością już powinno być sygnałem, żeby przynajmniej porozmawiać z doradcą, zanim zrobi się z tego zaległość za zaległością. W gospodarstwach płynność potrafi się posypać bardzo szybko, bo jeden słabszy skup, awaria albo rata kredytu zmienia całą sytuację. Restrukturyzacja nie musi przecież oznaczać, że ktoś już całkiem przestał płacić, tylko że próbuje uporządkować sprawy wcześniej.
TatianaDoradca 2026-07-08 14:34
Moim zdaniem samo zagrożenie utratą płynności jak najbardziej powinno być sygnałem, żeby zacząć rozmowę z doradcą, zanim zrobi się z tego pełna niewypłacalność. W gospodarstwach często problem narasta sezonowo i na papierze jeszcze wszystko wygląda poprawnie, ale przepływy już pokazują, że jeden większy wydatek może wywrócić plan spłat. Restrukturyzacja ma sens właśnie wtedy, gdy jest jeszcze z czego układać realny plan, a nie dopiero po kilku zaległych ratach.
Jarek98 2026-07-09 01:42
Moim zdaniem samo ryzyko problemów z płynnością już powinno być sygnałem, żeby przynajmniej porozmawiać z doradcą, zanim zrobi się z tego realna niewypłacalność. W gospodarstwie często wszystko wygląda jeszcze w miarę dobrze na papierze, a wystarczy jedna większa rata, awaria sprzętu albo opóźniona płatność i zaczyna brakować gotówki. Lepiej sprawdzić możliwości wcześniej, niż czekać aż wierzyciele zaczną naciskać.
MagdaRolnik 2026-07-09 17:11
Moim zdaniem samo realne ryzyko utraty płynności już powinno być sygnałem, żeby rozmawiać z doradcą, a nie czekać aż komornik albo bank przyciśnie. W gospodarstwie często wszystko wygląda jeszcze „na styk”, ale jeden słabszy miesiąc, rata leasingu czy większa faktura za środki do produkcji potrafią wywrócić plan. Lepiej sprawdzić wcześniej, czy to tylko chwilowe napięcie w kasie, czy już zagrożenie niewypłacalnością.