Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy zobowiązania wobec dostawcy nawozów można ująć w restrukturyzacji gospodarstwa?

Krzysiek82 | 2026-07-07 22:00
Prowadzę gospodarstwo jako osoba fizyczna, głównie zboża i trochę kukurydzy, około 55 hektarów w dzierżawie i własności. Po ostatnim sezonie zostało mi około 86 tys. zł długu u dostawcy nawozów i środków ochrony roślin, bo część faktur była brana z odroczonym terminem płatności. Dostawca zaczyna naciskać na spłatę całości przed kolejnymi zamówieniami, a ja bez nowych dostaw nie bardzo ruszę z następnym sezonem. Rozważam restrukturyzację gospodarstwa, ale jestem dopiero na etapie zbierania dokumentów i rozmów z doradcą. Zastanawiam się, czy takie zobowiązania handlowe wobec stałego dostawcy można normalnie objąć układem w restrukturyzacji rolnika. Czy ma znaczenie, że część faktur dotyczyła nawozów już zużytych na polach, a część środków jeszcze leży w magazynie? Interesuje mnie też, czy dostawca może odmówić dalszej współpracy tylko dlatego, że jego zaległe faktury miałyby wejść do układu.

Dyskusja (3)

KorneliaBiznesLodz 2026-07-08 08:34
Co do zasady taki dług wobec dostawcy nawozów czy środków ochrony roślin może być objęty restrukturyzacją, bo to normalne zobowiązanie związane z prowadzeniem gospodarstwa. Nie jest tak, że restrukturyzacja dotyczy tylko kredytów bankowych albo leasingów. Trzeba jednak uważać na jedną rzecz: samo rozpoczęcie rozmów czy nawet złożenie wniosku nie oznacza automatycznie, że dostawca dalej będzie wydawał towar na kredyt. On może chcieć gotówki za nowe zamówienia, zwłaszcza jeśli stare faktury są już przeterminowane. W praktyce często rozdziela się stare zadłużenie, które idzie do układu, od bieżących zakupów, które muszą być płacone normalnie. Przy 86 tys. zł długu kluczowe będzie też, czy są już wezwania do zapłaty, odsetki albo sprawa u windykacji. Dobrze też sprawdzić, czy faktury były wystawione na Ciebie jako osobę fizyczną prowadzącą gospodarstwo, czy na jakąś inną formę działalności. Masz już przeterminowane te faktury, czy termin płatności dopiero się zbliża?
MartaDoradca 2026-07-12 08:55
Tak, takie zobowiązanie wobec dostawcy nawozów i środków ochrony roślin co do zasady może wejść do restrukturyzacji, bo jest to normalny dług związany z prowadzeniem gospodarstwa, także przy działalności jako osoba fizyczna. Kluczowe będzie, czy są już pozwy, nakazy zapłaty albo zabezpieczenia na majątku?
EwaPlock 2026-07-12 20:37
Odpowiedź
Odpowiedź do: MartaDoradca
Zgoda co do zasady, tylko doprecyzowałbym, że sam fakt długu za nawozy nie przesądza jeszcze, jak zostanie potraktowany w restrukturyzacji, bo znaczenie mają terminy faktur, ewentualne zabezpieczenia i to, czy dostawca zdążył już ruszyć z windykacją. Czy te 86 tys. jest tylko na fakturach, czy była podpisywana jakaś ugoda albo weksel?