Czy zaległości w KRUS można ująć w restrukturyzacji gospodarstwa rolnego?
Seba_od_gospodarstwa
|
2026-07-08 15:12
Prowadzę gospodarstwo około 45 ha i od zeszłego roku narosły mi zaległości w KRUS, bo najpierw poszły pieniądze na paszę i paliwo. Jestem na etapie rozmów z doradcą restrukturyzacyjnym, ale jeszcze nie mam otwartego postępowania. Chciałbym zapytać, czy takie zaległe składki rolnicze mogą wejść do układu razem z kredytem i fakturami od kontrahentów? Czy KRUS traktuje się w restrukturyzacji rolnika tak samo jak innych wierzycieli, czy są tu jakieś ograniczenia?
Dyskusja (5)
Sylwia_Lodz
2026-07-08 17:51
Zaległości w KRUS co do zasady mogą być objęte restrukturyzacją, podobnie jak inne długi publicznoprawne, ale dużo zależy od rodzaju postępowania i momentu powstania zaległości. KRUS nie jest traktowany tak samo jak zwykły kontrahent, bo przy składkach dochodzą przepisy publiczne, odsetki i ewentualne zabezpieczenia, więc doradca powinien to osobno sprawdzić przed otwarciem sprawy. W układzie zwykle rozpisuje się wierzycieli według kategorii, więc kredyt, faktury i KRUS mogą mieć różne zasady spłaty. Masz już z KRUS jakieś upomnienie albo tytuł wykonawczy, czy na razie tylko zaległość na koncie?
LenaWarszawa
2026-07-13 18:22
Odpowiedź
Odpowiedź do: Sylwia_Lodz
Sylwia dobrze to ujęła, z mojego doświadczenia KRUS da się wciągnąć do sprawy, ale nie działa to tak prosto jak z fakturą za nawozy czy kredytem. U znajomego rolnika zaległe składki były pokazane w spisie wierzytelności, tylko doradca od razu rozdzielał, co powstało przed otwarciem postępowania, a co trzeba płacić już na bieżąco. KRUS normalnie zgłaszał swoje stanowisko i trzeba było pilnować zaświadczeń, bo bez dokładnych kwot robił się bałagan. Masz już z KRUS aktualne zestawienie zaległości z odsetkami?
MirellaRestruktWarszawa
2026-07-17 09:13
Odpowiedź
Odpowiedź do: Sylwia_Lodz
Sylwia dobrze to ujęła, bo KRUS zwykle da się wciągnąć do tematu restrukturyzacji, ale to nie działa identycznie jak faktura za nawozy czy kredyt w banku. U mnie doradca od razu rozdzielał zaległości sprzed otwarcia postępowania i bieżące składki, bo te nowe trzeba było pilnować na bieżąco. KRUS dostał normalnie informację o układzie, tylko trzeba było mieć dokładne saldo i daty, kiedy składki powstały. Masz już z KRUS potwierdzenie zaległości na piśmie?
KrzysiekRolnikPlock
2026-07-09 10:26
Co do zasady zaległości w KRUS mogą być objęte restrukturyzacją, bo są to zobowiązania publicznoprawne, podobnie jak podatki czy ZUS. Trzeba jednak sprawdzić, z jakiego dokładnie okresu są składki i czy KRUS nie prowadzi już egzekucji, bo to ma znaczenie przy układaniu propozycji układowych. KRUS w takim postępowaniu występuje jako wierzyciel, tylko zwykle ma trochę inne podejście niż bank czy dostawca. Masz już samo zadłużenie w KRUS potwierdzone na piśmie, z rozbiciem na składki i odsetki?
MalgorzataWarszawaDoradca
2026-07-19 19:21
Zaległości wobec KRUS co do zasady mogą być brane pod uwagę w restrukturyzacji, ale ich traktowanie bywa inne niż zwykłych faktur czy kredytu, bo to zobowiązania publicznoprawne. Dużo zależy od tego, czy chodzi tylko o zaległe składki, czy doszły już odsetki, koszty upomnień albo egzekucja. Doradca powinien sprawdzić, jak KRUS zostanie ujęty w spisie wierzycieli i czy dla tych należności da się zaproponować układ na konkretnych warunkach. Masz już z KRUS jakieś pismo o egzekucji albo tylko wezwania do zapłaty?