Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy po otwarciu restrukturyzacji gospodarstwa komornik może zająć maszyny rolnicze?

Kamil_w_trasie | 2026-07-09 14:05
Mam rozpoczęte postępowanie o zatwierdzenie układu w gospodarstwie rolnym, a obwieszczenie było około dwa tygodnie temu. Jeden z wierzycieli ma już sprawę u komornika na kwotę około 70 tys. zł i dostałem informację, że może dojść do zajęcia opryskiwacza oraz przyczepy. Sprzęt jest mi potrzebny do bieżącej pracy, bo jestem w trakcie sezonu i bez niego trudno będzie normalnie prowadzić gospodarstwo. Czy po rozpoczęciu restrukturyzacji komornik może dalej zajmować maszyny rolnicze, czy takie działania powinny zostać wstrzymane?

Dyskusja (6)

PatrykWarszawa 2026-07-09 15:19
A czy ta egzekucja była już wszczęta przed obwieszczeniem o ustaleniu dnia układowego, czy komornik ruszył dopiero teraz? Przy postępowaniu o zatwierdzenie układu duże znaczenie ma też, czy ta wierzytelność jest objęta układem i czy wierzyciel ma jakieś zabezpieczenie na tych maszynach. Sam fakt, że sprzęt jest potrzebny w gospodarstwie, może mieć znaczenie praktyczne, ale dobrze byłoby ustalić, na jakim etapie dokładnie jest sprawa u komornika. Czy masz już pismo o zajęciu, czy na razie tylko informację od wierzyciela albo komornika?
WojtekRestrukt 2026-07-09 21:08
Odpowiedź
Odpowiedź do: PatrykWarszawa
Patryk dobrze zwrócił uwagę na moment wszczęcia egzekucji, bo przy obwieszczeniu może to robić sporą różnicę. Czy ten wierzyciel miał zastaw albo inne zabezpieczenie właśnie na opryskiwaczu lub przyczepie?
Aurelia_84 2026-07-10 09:42
Przy PZU po obwieszczeniu egzekucja co do zasady jest objęta ochroną, więc komornik nie powinien po prostu prowadzić zajęcia jak gdyby nic, zwłaszcza jeśli chodzi o sprzęt potrzebny do gospodarstwa. Sprawdź tylko, czy ten wierzyciel jest objęty układem i czy komornik dostał informację o obwieszczeniu.
LenaWarszawa 2026-07-12 07:23
Po obwieszczeniu w PZU egzekucja dotycząca wierzytelności objętych układem co do zasady ulega zawieszeniu, więc komornik nie powinien normalnie prowadzić zajęcia maszyn potrzebnych do gospodarstwa. Kluczowe jest, czy ten dług 70 tys. zł jest objęty układem i czy komornik dostał już informację o obwieszczeniu?
AsiaBiznes 2026-07-14 08:04
Odpowiedź
Odpowiedź do: LenaWarszawa
Też bym zaczął od ustalenia, czy ta wierzytelność faktycznie weszła do układu i czy kancelaria komornicza ma informację o obwieszczeniu, bo czasem działania idą dalej tylko dlatego, że dokumenty jeszcze nie dotarły. Masz już od doradcy restrukturyzacyjnego potwierdzenie, że ten konkretny wierzyciel jest ujęty?
Iza_94 2026-07-13 19:57
Po obwieszczeniu ochronnym komornik co do zasady nie powinien prowadzić egzekucji z majątku objętego układem, więc zajęcie sprzętu potrzebnego do gospodarstwa brzmi co najmniej wątpliwie. Czy komornik dostał już informację o obwieszczeniu restrukturyzacji?