Co przygotować dla doradcy po utracie dużego odbiorcy?
Iwona_po_etacie
|
2026-07-19 17:29
Prowadzę gospodarstwo i niedawno straciłam stały kontrakt na odbiór części produkcji, który przez kilka lat dawał nam przewidywalny przychód. Zastanawiam się, co najlepiej pokazać doradcy restrukturyzacyjnemu, żeby mógł realnie ocenić sytuację, a nie tylko zobaczyć same zaległości. Mam umowę, wypowiedzenie, zestawienie sprzedaży z ostatnich miesięcy, koszty produkcji i orientacyjną marżę, ale nie wiem, czy to wystarczy. Problem jest taki, że część zobowiązań wobec dostawców jeszcze spłacamy, a po utracie odbiorcy płynność mocno się rozjechała. Czy doradca będzie patrzył bardziej na historię przychodów, aktualne zamówienia i prognozę, czy na to, jak ta strata wpływa na wierzycieli?
Dyskusja (3)
Beata96
2026-07-20 04:03
Moim zdaniem to, co masz, jest dobrym początkiem, ale doradcy warto też pokazać, jak utrata tego odbiorcy przekłada się na płynność w najbliższych miesiącach, czyli terminy wpływów, rat, zobowiązań i koszty stałe. Przyda się też informacja, czy masz już rozmowy z innymi odbiorcami albo możliwość ograniczenia produkcji bez generowania kolejnych strat. Tu jest sensowny materiał do poczytania w tym temacie: Co pokazać doradcy po utracie ważnego kontraktu?. Najważniejsze, żeby doradca zobaczył nie tylko zaległości, ale cały obraz: co się urwało, ile realnie brakuje i od kiedy problem zacznie naciskać na wierzycieli.
Marcin_92
2026-07-20 18:38
Pokazałbym doradcy nie tylko zaległości, ale też to, jak ten kontrakt wyglądał w liczbach przez ostatnie lata i co dokładnie zmieniło się po wypowiedzeniu. Do tego warto mieć prognozę na najbliższe miesiące: spodziewane przychody, koszty stałe, raty, terminy płatności i czy są już rozmowy z innymi odbiorcami. Im łatwiej będzie zobaczyć wpływ utraty kontraktu na płynność i wierzycieli, tym bardziej realna będzie ocena sytuacji.
MajaPlockRestrukt
2026-07-21 06:13
Pokazałabym doradcy nie tylko same zaległości, ale cały obraz przed i po utracie kontraktu. Oprócz umowy, wypowiedzenia i sprzedaży warto mieć koszty, marżę, bieżące zobowiązania, terminy płatności oraz informację, czy są już rozmowy z innymi odbiorcami. Doradcy łatwiej wtedy ocenić, czy problem jest chwilowy i płynnościowy, czy wymaga głębszych zmian w gospodarstwie. Podobny watek byl tez tutaj: Dzień układowy a dzień otwarcia w restrukturyzacji gospodarstwa.