Czy kredyt obrotowy na nawozy może zostać objęty układem rolnika?
Tomek_z_Bemowa
|
2026-07-24 09:59
Prowadzę gospodarstwo rolne jako osoba fizyczna, głównie produkcja zbóż i trochę rzepaku, około 75 hektarów razem z dzierżawami. W zeszłym roku wzięty był kredyt obrotowy w banku na zakup nawozów i środków ochrony, kwota do spłaty to mniej więcej 180 tys. zł. Po słabszych zbiorach i opóźnieniach w płatnościach od odbiorcy zaczęły się zaległości w ratach, na razie bank wysyła monity, ale jeszcze nie wypowiedział umowy. Jestem na etapie rozmów o restrukturyzacji gospodarstwa i próbuję ustalić, które zobowiązania realnie mogą wejść do układu. Nie chodzi mi o kredyt inwestycyjny na ziemię ani leasing maszyny, tylko typowy kredyt na bieżącą produkcję rolną. Czy taki kredyt obrotowy na nawozy może zostać objęty układem rolnika, jeśli umowa nadal formalnie trwa? Czy bank w takiej sytuacji jest traktowany jak zwykły wierzyciel w postępowaniu restrukturyzacyjnym?
Dyskusja (2)
Sebastian_Rolnik
2026-07-24 10:39
U mnie podobny kredyt obrotowy na środki do produkcji był normalnie zgłaszany do układu, bo bank traktowano jak zwykłego wierzyciela, tylko dużo zależy od zabezpieczeń i tego, czy umowa nie była już wypowiedziana. Masz tam hipotekę, zastaw albo poręczenie?
MirellaRestruktWarszawa
2026-07-24 18:15
Taki kredyt obrotowy co do zasady może wejść do układu, jeśli jest związany z prowadzeniem gospodarstwa i dług istnieje na dzień otwarcia postępowania. Bank raczej będzie traktowany jak zwykły wierzyciel, chyba że ma jakieś dodatkowe zabezpieczenie, np. hipotekę, zastaw albo poręczenie. Przy 180 tys. zł zaległości dobrze też sprawdzić, czy bank nie wypowiedział już umowy, bo to zmienia tempo działań i rozmów. Masz ten kredyt zabezpieczony na ziemi albo sprzęcie?