Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy zaległości wobec dostawcy paszy mogą utrudnić restrukturyzację gospodarstwa?

Witek_z_Plocka | 2026-07-29 10:40
Prowadzę gospodarstwo mleczne jako osoba fizyczna i od kilku miesięcy mam problem z płynnością. Największy dług mam obecnie u dostawcy paszy, około 85 tys. zł, bo po spadku ceny mleka odkładałem płatności na później. Do tego dochodzi kredyt inwestycyjny na oborę i kilka mniejszych faktur za weterynarza oraz paliwo. Jestem dopiero na etapie rozmów z doradcą, ale dostawca paszy już zapowiada wstrzymanie kolejnych dostaw, jeśli nie zapłacę przynajmniej części zaległości. Bez paszy trudno utrzymać produkcję, więc boję się, że całe gospodarstwo stanie. Czy taki dług handlowy wobec stałego dostawcy może wejść do układu rolnika? Czy fakt, że ten dostawca jest potrzebny do dalszej działalności, jakoś zmienia podejście w restrukturyzacji?

Dyskusja (8)

Przemek_Lodz 2026-07-29 12:07
A ten dostawca paszy jest już po terminie z całą kwotą, czy część długu jest jeszcze w bieżących fakturach? Przy restrukturyzacji znaczenie może mieć też to, czy dalej musi Ci dostarczać paszę, bo bez tego gospodarstwo traci zdolność do normalnej produkcji. Dobrze byłoby ustalić, czy on tylko straszy wstrzymaniem dostaw, czy już wypowiedział warunki handlowe. Masz z nim jakąś pisemną ugodę albo harmonogram spłat?
Janek_94 2026-07-29 12:23
Odpowiedź
Odpowiedź do: Przemek_Lodz
Przemek dobrze zwrócił uwagę na podział tego długu, bo u mnie podobna sytuacja wyglądała inaczej, gdy część faktur była już mocno przeterminowana, a część jeszcze „świeża”. Dostawca inaczej rozmawiał, kiedy widział, że nie uciekam od tematu i mogę płacić bieżące dostawy choćby częściowo. Przy gospodarstwie mlecznym pasza to nie jest zwykły koszt do odłożenia, bo jak odetnie dostawy, to od razu spada produkcja i robi się jeszcze większy problem. Ja wtedy dogadałem osobno stare zadłużenie na raty, a nowe dostawy szły już za częściową przedpłatą. Nie było mi to na rękę, ale przynajmniej utrzymałem ciągłość żywienia i miałem co pokazać doradcy przy rozmowach o restrukturyzacji. Bank też patrzył lepiej, kiedy było widać, że największy wierzyciel nie idzie od razu na zwarcie. Dużo zależy od tego, czy ten dostawca chce jeszcze współpracować, czy już tylko odzyskać pieniądze. Masz z nim jakiekolwiek ustalenia na piśmie, choćby mailowo?
Monika_96 2026-07-29 13:24
Odpowiedź
Odpowiedź do: Janek_94
Janek_94 ma rację, bo przy takim dostawcy duże znaczenie ma rozdzielenie starych zaległości od bieżących dostaw, szczególnie gdy pasza jest potrzebna do utrzymania produkcji i wpływów z mleka. Dobrze byłoby też sprawdzić, czy doradca uwzględnia tego dostawcę jako kluczowego wierzyciela, a nie tylko jedną z wielu faktur.
Zenon_90 2026-07-29 12:53
Taki dług u dostawcy paszy może mocno komplikować rozmowy, bo bez bieżących dostaw gospodarstwo szybko traci zdolność do normalnej produkcji, więc dobrze pokazać doradcy pełną listę zobowiązań i terminy płatności. Czy dostawca dostał już jakąś konkretną propozycję spłaty w ratach?
MirellaRestruktWarszawa 2026-07-29 12:58
Odpowiedź
Odpowiedź do: Zenon_90
Zenon_90 dobrze zwrócił uwagę na paszę, bo przy gospodarstwie mlecznym to nie jest zwykła zaległa faktura, tylko coś, co od razu wpływa na dalszą produkcję. Przy takiej kwocie dostawca pewnie będzie chciał widzieć konkretny harmonogram, nawet jeśli na początku raty byłyby niewielkie. Doradcy pokazałbym też, które zobowiązania są krytyczne dla utrzymania stada, bo inaczej łatwo wrzucić wszystko do jednego worka. Czy dostawca mówił, jaka minimalna wpłata zatrzymałaby wstrzymanie dostaw?
Marek92 2026-07-29 12:59
Takie zaległości mogą być problemem, zwłaszcza jeśli dostawca paszy jest kluczowy dla bieżącej produkcji, ale same w sobie nie przekreślają restrukturyzacji. Czy doradca mówił już, czy ten dług ma wejść do układu z wierzycielami?
AniaDoradcaBiznes 2026-07-29 19:12
Takie zaległości mogą utrudnić rozmowy, zwłaszcza jeśli dostawca paszy jest kluczowy dla bieżącej produkcji, ale sam dług 85 tys. zł nie przekreśla restrukturyzacji, tylko trzeba go dobrze ująć w planie spłat i pokazać, że gospodarstwo dalej generuje przychód. Czy dostawca dostał już konkretną propozycję częściowej spłaty albo harmonogramu?
EwaPlock 2026-07-29 20:11
Takie zaległości mogą utrudnić rozmowy, ale same z siebie nie przekreślają restrukturyzacji. Przy gospodarstwie mlecznym kluczowe jest to, czy dostawca paszy jest potrzebny do bieżącej produkcji, bo wstrzymanie dostaw może szybko pogorszyć sytuację i zdolność do spłat. Dobrze mieć policzone, ile realnie możesz płacić co miesiąc bez zatrzymania produkcji, i pokazać to doradcy razem z kredytem, fakturami za weterynarza i paliwo. Czy ten dostawca paszy ma jakieś zabezpieczenie albo podpisaną ugodę, czy to zwykłe faktury z odroczonym terminem?