Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy przedwstępna umowa sprzedaży kawałka ziemi może utrudnić restrukturyzację gospodarstwa?

Janek_po_pracy | 2026-08-02 17:08
Mam gospodarstwo około 38 ha i jestem na etapie zbierania dokumentów do rozpoczęcia restrukturyzacji. Kilka miesięcy temu podpisałem z sąsiadem przedwstępną umowę sprzedaży 2 ha słabszej ziemi, dostałem też 15 tys. zł zadatku. Teraz sytuacja finansowa zrobiła się trudniejsza, bo doszły zaległości za paliwo i raty kredytu obrotowego. Czy taka wcześniejsza umowa może być problemem przy układzie albo rozmowach z wierzycielami? Zastanawiam się też, czy sam fakt przyjęcia zadatku będzie źle wyglądał w dokumentach.

Dyskusja (1)

Milosz_96 2026-08-02 18:01
Może mieć znaczenie, bo taka umowa przedwstępna i zadatek pokazują, że było już zobowiązanie do sprzedaży części majątku przed restrukturyzacją. Przy układzie istotne będzie, czy sprzedaż tych 2 ha nie pogarsza sytuacji wierzycieli i czy cena odpowiada realnej wartości ziemi, bo inaczej ktoś może to kwestionować. Sam fakt podpisania umowy nie musi od razu blokować restrukturyzacji, ale trzeba to ujawnić doradcy restrukturyzacyjnemu razem z dokumentami i informacją o zadatku. Czy w tej umowie macie już konkretny termin zawarcia aktu notarialnego?