Czy zajęcie komornicze dopłat z ARiMR może utrudnić restrukturyzację gospodarstwa rolnego?
Tomek_z_Bemowa
|
2026-08-12 16:03
Prowadzę gospodarstwo rolne i rozważam restrukturyzację, bo po słabszym sezonie narosły mi zaległości wobec kilku wierzycieli. Mam też zajęcie komornicze na części dopłat bezpośrednich z ARiMR, które zwykle przeznaczam na paliwo, nawozy i bieżące opłaty. Obawiam się, że bez tych pieniędzy trudno będzie normalnie prowadzić produkcję i pokazać realny plan spłaty. Sprawa jest już w toku, ale nie wiem, jak takie zajęcie wygląda przy przygotowywaniu układu. Czy zajęcie dopłat trzeba zgłosić doradcy od razu? Czy może to zablokować układ?
Dyskusja (9)
AniaDoradcaBiznes
2026-08-12 16:47
Takie zajęcie może realnie utrudnić restrukturyzację, bo dopłaty z ARiMR w wielu gospodarstwach są częścią bieżącego finansowania produkcji, a nie „nadwyżką” na spłatę długów. Jeżeli komornik zabiera środki potrzebne na paliwo, nawozy czy opłaty, to później trudniej pokazać, że gospodarstwo będzie dalej pracowało i generowało dochód na spłatę wierzycieli. Z drugiej strony samo zajęcie nie przekreśla restrukturyzacji, tylko trzeba je uwzględnić w planie i w rozmowach z doradcą restrukturyzacyjnym albo pełnomocnikiem. Istotne jest też, jakiego rodzaju są te dopłaty i czy całość środków faktycznie może być zajęta, bo przy środkach publicznych bywają ograniczenia zależne od podstawy wypłaty. W praktyce duże znaczenie ma szybkie uporządkowanie dokumentów: decyzje z ARiMR, pisma od komornika, wykaz wierzycieli, koszty produkcji i prognoza przychodów. Bez tego trudno ocenić, czy bardziej pasuje układ z wierzycielami, postępowanie restrukturyzacyjne czy próba ograniczenia skutków egzekucji. Nie odkładałbym tego, bo przy gospodarstwie sezonowość kosztów i przychodów ma ogromne znaczenie. Jakie dopłaty zostały zajęte: podstawowe bezpośrednie, ekoschematy, ONW czy coś innego?
Aurelia_84
2026-08-12 17:00
Odpowiedź
Odpowiedź do: AniaDoradcaBiznes
Ania dobrze ujęła sedno, bo u nas dopłaty też nigdy nie były żadną wolną gotówką, tylko pieniądze na utrzymanie produkcji do kolejnego sezonu. Przy zajęciu robi się błędne koło: mniej środków na paliwo i nawozy, słabszy obrót, a potem plan spłaty wygląda gorzej, mimo że gospodarstwo normalnie mogłoby się podnieść. Z doświadczenia znajomego rolnika wiem, że dużo zmieniło dopiero pokazanie konkretnych kosztów zasiewów, faktur i tego, ile realnie potrzeba, żeby gospodarstwo dalej pracowało. Masz już doradcę restrukturyzacyjnego albo kogoś, kto pomaga Ci zebrać te liczby do sprawy?
BartekLodz
2026-08-12 17:27
Odpowiedź
Odpowiedź do: AniaDoradcaBiznes
Zgadzam się z AniaDoradcaBiznes, bo przy gospodarstwie te dopłaty często są elementem normalnego obrotu, a nie dodatkowym dochodem do dowolnego rozdysponowania. Przy restrukturyzacji problemem może być właśnie to, że plan spłat wygląda dobrze na papierze, ale po zajęciu części środków brakuje pieniędzy na utrzymanie produkcji i bieżące koszty. W takiej sytuacji duże znaczenie ma pokazanie, ile z dopłat faktycznie idzie na paliwo, nawozy, pasze czy opłaty, bo to wpływa na ocenę realności całego planu. Czy zajęcie obejmuje całość dopłat, czy tylko określoną część wpływów z ARiMR?
Radek88
2026-08-12 17:14
U mnie zajęcie dopłat mocno namieszało w płynności, bo te pieniądze były liczone na konkretny sezon, a nie jako „nadwyżka”. Przy restrukturyzacji najtrudniejsze było pokazanie, że gospodarstwo dalej ma z czego działać, jeśli część wpływów od razu schodzi do komornika. Dużo zależało od tego, czy dało się realnie rozpisać koszty produkcji i zostawić środki na paliwo, pasze czy nawozy, bo bez tego plan spłaty wyglądał papierowo. Masz już doradcę restrukturyzacyjnego albo kogoś, kto zna sprawy rolnicze?
AlicjaRestrukt
2026-08-12 17:41
To może mieć znaczenie dla restrukturyzacji, bo dopłaty często są realnym źródłem finansowania bieżącej produkcji, a bez tego plan spłaty może wyglądać mniej wiarygodnie. Dużo zależy od tego, jaka część dopłat jest zajęta i czy zostaje Ci coś na koszty sezonowe. Istotne jest też, czy postępowanie restrukturyzacyjne już formalnie ruszyło, czy dopiero jesteś na etapie przygotowań. Jaka część dopłat z ARiMR jest obecnie objęta zajęciem?
Emilia81
2026-08-12 17:45
U mnie podobna sytuacja mocno utrudniła rozmowy z wierzycielami, bo dopłaty były traktowane jak stały element płynności, a po zajęciu nagle brakowało na bieżące zakupy. Dopiero jak rozpisałem, ile faktycznie idzie na produkcję i co się stanie bez tych środków, dało się sensownie rozmawiać o układzie i ratach. Komornik swoje robi, ale przy restrukturyzacji liczy się też pokazanie, że gospodarstwo dalej ma z czego działać, a nie tylko spłacać stare długi. Masz już doradcę restrukturyzacyjnego albo kogoś, kto prowadzi tę sprawę?
SlawekWarszawa
2026-08-12 20:40
U mnie zajęcie dopłat mocno komplikowało rozmowy z wierzycielami, bo te pieniądze były wpisane w bieżące koszty produkcji, ale dało się to jakoś poukładać, gdy jasno pokazałem sezonowe wpływy i wydatki gospodarstwa. Masz już kogoś, kto prowadzi Ci tę restrukturyzację od strony formalnej?
Karolina_Warszawa
2026-08-13 09:31
U mnie podobna sytuacja mocno utrudniła planowanie, bo dopłaty były traktowane jak bieżące paliwo dla gospodarstwa, a nie dodatkowy bonus. Dużo zależy od tego, czy w restrukturyzacji da się pokazać, że bez części tych środków produkcja stanie i wierzyciele też na tym stracą.
Beata96
2026-08-13 10:39
Odpowiedź
Odpowiedź do: Karolina_Warszawa
Karolina ma rację, że dopłaty w takim gospodarstwie często są elementem bieżącego finansowania, a nie żadnym „nadmiarem” do podziału. Tylko trzeba ostrożnie rozróżnić sam fakt zajęcia od tego, czy w konkretnym postępowaniu da się wykazać, że pozostawienie części środków w obrocie zwiększa szanse spłaty wszystkich.