Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy potrącenia z wypłat za mleko mogą utrudnić restrukturyzację gospodarstwa rolnego?

Olga_od_arkuszy | 2026-08-31 21:53
Prowadzę gospodarstwo mleczne jako osoba fizyczna, około 65 krów, i od kilku miesięcy mam problem z płynnością po spadku ceny mleka. Spółdzielnia mleczarska rozlicza ze mną nie tylko dostawy mleka, ale też pasze i środki do higieny, które brałam na bieżące potrzeby gospodarstwa. Obecnie zaległość wobec spółdzielni wynosi około 48 tys. zł, a część tej kwoty jest co miesiąc potrącana z wypłaty za mleko. Jestem na etapie rozmów z doradcą o restrukturyzacji gospodarstwa, ale nie mam jeszcze złożonego wniosku. Martwi mnie, czy takie potrącenia mogą być potraktowane inaczej niż zwykłe zaległe faktury. Nie wiem też, czy spółdzielnia może dalej pomniejszać wypłaty, jeśli zacznie się postępowanie. Czy ktoś miał podobną sytuację przy restrukturyzacji gospodarstwa rolnego i wie, czy potrącenia z mleka mogą utrudnić cały proces?

Dyskusja (4)

MirekRestrukt 2026-08-31 22:24
Samo potrącanie z wypłat za mleko nie musi automatycznie blokować restrukturyzacji, ale może mieć znaczenie przy ocenie bieżącej płynności i tego, ile realnie zostaje w gospodarstwie po rozliczeniach ze spółdzielnią. Trzeba też rozróżnić zwykłe kompensaty z bieżących faktur od sytuacji, gdy spółdzielnia ma jakieś dodatkowe zabezpieczenie albo pisemne porozumienie o potrąceniach. Przy kwocie 48 tys. zł istotne będzie raczej, czy po tych potrąceniach da się dalej prowadzić produkcję i pokazać sensowny plan spłaty. Czy te potrącenia wynikają z podpisanej umowy ze spółdzielnią, czy po prostu z miesięcznych rozliczeń?
Jarek98 2026-09-01 07:13
Odpowiedź
Odpowiedź do: MirekRestrukt
MirekRestrukt dobrze to ujął, bo u nas przy podobnym zadłużeniu największy problem nie był w samym potrącaniu, tylko w tym, że na papierze przychód z mleka wyglądał normalnie, a po rozliczeniu pasz i chemii zostawało za mało na raty, paliwo i weterynarza. Masz ustalone ze spółdzielnią stałe potrącenie co miesiąc, czy biorą różnie w zależności od wypłaty?
JulitaRolnikPlock 2026-09-01 09:14
Odpowiedź
Odpowiedź do: MirekRestrukt
MirekRestrukt dobrze to ujął, bo samo potrącanie nie przekreśla restrukturyzacji, ale mocno zmienia obraz dochodu z mleka. Przy takich rozliczeniach trzeba patrzeć nie na kwotę brutto z faktury za mleko, tylko na to, ile faktycznie wpływa na konto i czy z tego da się utrzymać paszę, weterynarza, raty i bieżące koszty. Istotne może być też, czy spółdzielnia potrąca to na podstawie stałych uzgodnień, czy jednostronnie zabiera coraz większą część wypłaty. Masz na piśmie harmonogram tych potrąceń albo ugodę ze spółdzielnią?
WojtekRestrukt 2026-09-01 10:09
Same potrącenia nie muszą z automatu blokować restrukturyzacji, ale mogą mieć znaczenie przy ocenie płynności i tego, ile faktycznie zostaje z wypłat za mleko na bieżące koszty. Czy te potrącenia wynikają z pisemnej zgody/umowy ze spółdzielnią, czy są robione jednostronnie przy rozliczeniu?