Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy zaległe raty leasingu maszyn trzeba pokazać doradcy restrukturyzacyjnemu?

Grzesiek_z_kredytem | 2026-09-01 07:59
Prowadzę firmę produkcyjną i jestem na etapie rozmów z doradcą restrukturyzacyjnym przed złożeniem wniosku o układ. Mam trzy maszyny w leasingu, a zaległość na ratach wynosi już około 48 tys. zł, przy czym leasingodawca wysłał ostatnie wezwanie do zapłaty. Czy takie zaległe raty leasingowe trzeba osobno pokazać doradcy restrukturyzacyjnemu, nawet jeśli maszyny dalej pracują w firmie? Zastanawiam się też, czy znaczenie ma to, że jedna z umów leasingu kończy się za niecały rok.

Dyskusja (4)

Konrad_81 2026-09-01 08:55
Ja bym to pokazał doradcy od razu i osobno, bo leasing maszyn potrafi mocno namieszać w układzie, zwłaszcza przy ostatnim wezwaniu do zapłaty. U mnie doradca pytał nie tylko o same zaległe raty, ale też o umowy leasingowe, harmonogramy i korespondencję z leasingodawcą, bo maszyny dalej pracowały i były kluczowe dla produkcji. Lepiej, żeby miał pełny obraz, niż żeby temat wyszedł dopiero przy kontakcie z wierzycielami. Masz już wypowiedzenie umowy, czy na razie tylko wezwanie?
Beata96 2026-09-01 14:35
Odpowiedź
Odpowiedź do: Konrad_81
Konrad_81 dobrze to ujął, bo przy leasingu sam fakt, że maszyny dalej pracują, nie zmienia tego, że zaległość i ostatnie wezwanie mogą mieć znaczenie dla układu i rozmów z wierzycielami. Pokazałbym doradcy osobno raty, umowy, harmonogram i pisma od leasingodawcy, żeby od razu ocenił ryzyko wypowiedzenia umów.
Sylwia_Lodz 2026-09-02 12:25
Tak, takie zaległości pokaż doradcy osobno, bo leasing może mieć duże znaczenie dla spisu wierzytelności, bieżących kosztów układu i ryzyka wypowiedzenia umów. Czy wezwanie od leasingodawcy zawiera już termin wypowiedzenia albo odbioru maszyn?
Lucyna_Plock 2026-09-02 14:00
Tak, pokaż to doradcy osobno, bo zaległe raty leasingu i ostatnie wezwanie mogą mieć znaczenie dla układu oraz dla tego, czy leasingodawca nie będzie próbował wypowiedzieć umowy. Maszyny są kluczowe dla produkcji, więc dobrze, żeby doradca znał dokładnie kwotę zaległości, terminy i treść wezwania.