Forum Doradztwo Restrukturyzacyjne

Czy zaległy czynsz za lokal firmowy trzeba pokazać doradcy restrukturyzacyjnemu?

Karolina_Plock | 2026-09-02 06:00
Prowadzę działalność w wynajmowanym lokalu i mam zaległości czynszowe za kilka ostatnich miesięcy. Wynajmujący na razie nie wypowiedział umowy, ale przesłał wezwanie do zapłaty i zapowiedział dalsze działania, jeżeli nie ureguluję należności. Jestem przed rozmową z doradcą restrukturyzacyjnym i chciałabym ustalić, czy takie zobowiązanie powinno zostać przedstawione już na pierwszym spotkaniu. Czy zaległy czynsz za lokal firmowy może mieć znaczenie przy ocenie sytuacji przedsiębiorstwa przed rozpoczęciem restrukturyzacji?

Dyskusja (6)

RenataWarszawa 2026-09-02 07:27
Z mojego doświadczenia takie zaległości czynszowe lepiej pokazać doradcy od razu, bo to jest normalne zobowiązanie firmy i może mieć wpływ na dalsze rozmowy z wierzycielami. U mnie doradca pytał nie tylko o faktury i kredyty, ale też o umowy najmu, wezwania do zapłaty i ryzyko wypowiedzenia lokalu. Im pełniejszy obraz dostał na początku, tym mniej było później prostowania planu. Masz już konkretną kwotę zaległości i kopię wezwania od wynajmującego?
EwaPlock 2026-09-02 07:47
Odpowiedź
Odpowiedź do: RenataWarszawa
RenataWarszawa dobrze to ujęła, u mnie było podobnie. Doradca od razu pytał o zaległy czynsz, bo z jego perspektywy to nie jest poboczna sprawa, tylko zobowiązanie, które może szybko wpłynąć na działanie firmy. Pokazałam mu wezwanie do zapłaty i umowę najmu, żeby wiedział, czy grozi wypowiedzenie lokalu albo dodatkowe koszty. Masz już konkretną kwotę zaległości rozpisaną miesiąc po miesiącu?
JolantaBiznes 2026-09-02 15:27
Odpowiedź
Odpowiedź do: EwaPlock
EwaPlock ma rację, przy lokalu firmowym zaległy czynsz może szybko stać się kluczowy, zwłaszcza jeśli jest już wezwanie do zapłaty. Ja też pokazałabym doradcy od razu umowę najmu i korespondencję od właściciela, żeby miał pełny obraz sytuacji.
MajaPlockRestrukt 2026-09-02 17:51
Odpowiedź
Odpowiedź do: RenataWarszawa
RenataWarszawa dobrze zwróciła uwagę na umowę najmu i wezwanie do zapłaty, bo to nie jest poboczna sprawa, tylko realny dług związany z działalnością. Doprecyzowałbym tylko, że nie chodzi wyłącznie o samą kwotę zaległego czynszu, ale też o to, czy wynajmujący może szybko wypowiedzieć umowę albo skierować sprawę dalej. Dla doradcy taka informacja może być istotna, bo lokal często jest potrzebny do dalszego prowadzenia firmy. Ukrywanie tego na pierwszej rozmowie raczej tylko utrudnia ocenę sytuacji. Dobrze mieć przy sobie umowę najmu, wezwanie do zapłaty i zestawienie zaległości za konkretne miesiące. Jeśli były jakieś rozmowy z wynajmującym o rozłożeniu płatności, to też bym o tym wspomniał. Inaczej doradca może ocenić sytuację zbyt optymistycznie. Czy zaległość dotyczy tylko czynszu, czy także opłat eksploatacyjnych i mediów?
NorbertRestruktWarszawa 2026-09-03 11:01
Odpowiedź
Odpowiedź do: MajaPlockRestrukt
Zgadzam się z MajaPlockRestrukt, bo przy takim długu doradca musi znać nie tylko wysokość zaległości, ale też ryzyko utraty lokalu, zwłaszcza jeśli jest kluczowy dla działalności. Na pierwsze spotkanie zabrałabym umowę najmu, wezwanie do zapłaty i informację, czy była już jakaś korespondencja o terminie wypowiedzenia.
PatrycjaLodz 2026-09-02 17:18
Tak, taki zaległy czynsz dobrze pokazać doradcy już na pierwszym spotkaniu, bo to jest zwykłe zobowiązanie firmy i może mieć znaczenie dla oceny sytuacji oraz rozmów z wierzycielami. Masz już dokładną kwotę zaległości z wezwania do zapłaty?